Автор Тема: Vadenje novi dokumenti  (Прочитано 29396 пати)

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Одг: Vadenje novi dokumenti
« Одговори #75 на: 14 Септември 2023, 21:13:14 pm »
Инаку да знаете, во случај да ви треба итно пасошот во процедура додека вадите нов а е со важност, одете во МРТВ на 1 кат каде се подигнуваат, објаснете ја итноста и ќе потпишете дека стариот пасош ќе го предадете принподигнување на новиот.

Присутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10182
« Одговори #76 на: 18 Јануари 2024, 09:54:34 am »

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #77 на: 18 Јануари 2024, 10:20:11 am »
Добро, толку неписмени има во јавниве инситуции примено?
Одам да земам писмо од суд во пошта, едвај се разбравме, личната карта ми е скршена бидејќи вадам нова (важечка е до 2026та и е Северна, само поради промена на адреса ми е сменета) и ми вика не бива ништо со оваа лична карта. Му давам возачка ми вика таа на полицаец да му ја дадеш, си поќутив сепак постар е. Му давам бугарска лична карта и ми вика ајде македонската дај ми ја и едвај се погодивме...

Што не му кажа кога му ја даваше бугарската дека наскоро таа ќе биде важечка место северните :D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #78 на: 18 Јануари 2024, 10:20:25 am »
А чекај ги зимаат старите пасоши откако ќе го издадат новиот? Знам дека ги зимаат додека се чека новиот, меѓутоа старите само се поништуваат со дупки.

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #79 на: 18 Јануари 2024, 10:33:02 am »
Инаку да знаете, во случај да ви треба итно пасошот во процедура додека вадите нов а е со важност, одете во МРТВ на 1 кат каде се подигнуваат, објаснете ја итноста и ќе потпишете дека стариот пасош ќе го предадете принподигнување на новиот.

Да обавезно го земаат, но ако ти треба ете го моето искуство

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1340
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #80 на: 18 Јануари 2024, 10:51:50 am »
На цел тој хаос у МРТВ за подигање идеш и зимаш стар пасош поради итност.
Па ПиМ, што кјур го зимаат, кога можат да го земаат стариот коа ќе го подигнеш новиот.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1784
« Одговори #81 на: 18 Јануари 2024, 10:53:38 am »
Јас имав таква заебанција, го зимав стариот додека се изработуваше новиот и потпишував некоја изјава.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #82 на: 18 Јануари 2024, 11:23:52 am »
Јас не разбирам 2 работи :

1. Кога наложуваат дека треба да има промена на документи, а знаат дека населението чека последен момент за се, зашто не отворат пунктови во секоја општина. Или затвори го борис трајковски, нека се слика народ увелико.

2. Зошто е потребно лично присуство за подигање на документите.
Спакувано во пликоа, преку пошта може да се одвива цела процедура. Ниту гужва, ниту слободен ден да бараш, ниту нервоза да собираш.
Никогаш не вели никогаш.

Присутен Mikius

• Легенда
« Одговори #83 на: 18 Јануари 2024, 11:27:55 am »
Документи вадев средина 2021 поради истек на важност.
Издадени се без северна.
Сопругата вадеше возачката во ноември 2021, издадена е со северна.
Значи некаде помеѓу јуни и ноември 2021 започнале со северна.
Цели 2ипол години си играле курташак.

Се сликав ноември, 2 пати одам за подигање и се откажувам поради гужва до несвест, се шират грипови, ковиди, тифуси

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2422
« Одговори #84 на: 18 Јануари 2024, 11:42:51 am »
Лична карта вадев 2020 и стои Република Македонија, немам никаква намера да вадам нова лична карта до 2030, да сме живи и здрави. Новата дозвола исто ми е со РМ и тоа не планирам да менувам до истек на важност. Нека се гонат у три лепе, багра неспособна.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5684
« Одговори #85 на: 18 Јануари 2024, 11:46:56 am »

1. Кога наложуваат дека треба да има промена на документи, а знаат дека населението чека последен момент за се, зашто не отворат пунктови во секоја општина. Или затвори го борис трајковски, нека се слика народ увелико.

Спакувано во пликоа, преку пошта може да се одвива цела процедура. Ниту гужва, ниту слободен ден да бараш, ниту нервоза да собираш.
Огромен тендер е тоа, иљадници апарати , печатачи, фингерпринт скенери итн. Не дека не е можно туку се имаат исколено кој да го фати бизнисот не се погодиле никој и затоа е како шо е, цел град од 2 шалтери чека, истите и сликаат и издаваат.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6840
  • Бенве сие бенве
« Одговори #86 на: 18 Јануари 2024, 11:51:41 am »
Лична карта вадев 2020 и стои Република Македонија, немам никаква намера да вадам нова лична карта до 2030, да сме живи и здрави. Новата дозвола исто ми е со РМ и тоа не планирам да менувам до истек на важност. Нека се гонат у три лепе, багра неспособна.
Кога ќе отидеш у банка и нема да ја примат за да ажурираш сметка ќе трчаш по жешка песок. Се им е испланирано.

Присутен Mikius

• Легенда
« Одговори #87 на: 18 Јануари 2024, 11:52:25 am »
и јас мислев само пасош да вадам, ама си помислив од кај ги знам ненормалните што ќе искомплицираат.

Кога ќе отидеш у банка и нема да ја примат за да ажурираш сметка ќе трчаш по жешка песок. Се им е испланирано.

Ене ги пред некој ден рекоа дека и понатаму ќе си важат лк и возачки без северна.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6840
  • Бенве сие бенве
« Одговори #88 на: 18 Јануари 2024, 12:06:27 pm »
Во оваа северна дупка никогаш не се знае

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #89 на: 18 Јануари 2024, 12:26:55 pm »

1. Не е само дека населението чека последен момент. За 2 години од кога смениле во обрасците треба сите да ги променат. Мислиш дека е доволно време за сите кои имаат македонски пасош да го сменат и да нема гужви? Нема шанси, затоа требале да планираат со време службите и да зголемат привремено на 1-2 години капацитети.
2. Која пошта? Тоа честитка не стига кога ќе пратиш, не па личен документ. Можда у некои бољи времиња тоа.