Најголем дел од маржата на “големите“ оди на развој, така да ако овие не прават профит технолошки се назад 3-40 години
Сум поминал добар дел од Кина почнувајќи од Пекинг до Хонг Конг. Она што го видов во Шенжен и Гуагжоу на западот ќе му требаат години да го стигне. Конкретно јас бев во универзитетот на Хуавеи во Шенжен. Си имаат свој универзитет и ресрч центар. Уствари си имаат сопствен град од 70к популација каде што се е на хуавеи внатре. Не за џабе западот потоа ги забрани хуавеи бидејќи видоа дека се многу пред нив со технологија.
На вечера во прием делот за делегаци (мини квартал со стара кинеска архитектура во пекинг) не прими основачот и ЦЕО на хуавеи господинот Рен. Покрај нас беше поканет и амбасадорот што ни е во Пекинг и на вечерата имаше група од 10тина луѓе. Доаѓа нашиов амбасадор и на вечерата му вика инвестирајте во Македонија, многу добри услови имате само 300 евра е платата.
Тогаш не си поминал доволно на запад очигледно. Точно е дека Кина има оперативна моќ и решителност, но она што често фали е стратегиско менаџирање и водење во иновациите. Во принцип трошоците се ниски бидејќи клучните луѓе на овие позиции не ги земаат, туку ги „крадат“ самите продукти. Ова веќе со години е случајот со Xiaomi -
https://www.bbc.com/news/technology-29569002Од аспект на конкретниот автомобил, не е тешко да споиш 2+2. Мотор што има 116 коња, а забрзува од 0-100 за 15+ секунди очигледно не е некоја „иновација“ за која западот ќе паѓа во несвест. Ова DFK е копија во секој сегмент на некој популарен модел, само со поевтини материјали.
Земете го пример екранот -
. Ова од авион се гледа дека е некој чкартен TFT кој доаѓа со најгенеричен софтвер (како што видов од слики и видеа) на кој е потрошено нула време. Штанцаат, бива/не бива не е важно бидејќи веќе во продукција се влезени уште 50 вакви модели однапред.
Не се разбирам толку од коли, но сигурен сум поискусни членови да го зирнат дизајнот од аспект на логика/ергономија/aero ќе најдат многу проблематични сегменти.
Така што не сакам да ги хејтам, ама не ми се паѓа во несвест од вакви модели. Баш мислам дека добиваш колку што си платил, а не дека Кинезиве откриле магична формула која Европјаните не ја знаат.
Едит - рецензијава ја прочитав подетално, не би ја нарекол рецензија. Повеќе како PR текст, али разбирам зашто.