Автор Тема: Fiat Punto mk2b 1.2 8v 2004g  (Прочитано 16442 пати)

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 392
Одг: Fiat Punto mk2b 1.2 8v 2004g
« Одговори #60 на: 01 Март 2023, 22:59:34 pm »
Najdobro nisto da ne mackas, I da gi stegnes spored specifikacija so kilo klimuc , a veke ako sakas mozes silikonska mast da stavis za visoka temperatura  ama tesko deka ke najdes takvo nesto vo Mk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #61 на: 02 Март 2023, 12:35:45 pm »
Samo sto se pribrav od dole. Smeneti kabli i svekjici kolicevo spie. Se izgubi ona seckqnje vo ler dodeka stois. Starite svekjici sto gi izvadiv bea Brisk ama mi se gledaa nekako dosta deka se novi po elektrodata ama cim vekje otvoriv smeniv NGK. Najvekje sumljav na nekoj kabel da me jebese. Smeniv i novi kabli kolicevo odma se smiri. Go izvozev nekoj krug dosta poubavo prima gas,vo ler kako i da ne raboti motorot nikakvo podrhtuvanje nema. Uspat zastanav i dokaj majstorot gledam slobodna digalka go zamoliv da ja pretrese cela prednica da vidime od kade ide tropkanjeto po dupkive. Na dvete viluski zadnite cauri ( gumi ) se otideni i dolen drzac na motor e vo pocetna faza na kinenje gumata. Toa naredna nedela ide sve na menuvanje i centriranje. Za sega mehanickiov del okolu motorot e okej.  Znaci ostanuva prednica da se dosredi i posle pocnuvame kozmetika koja e standard moj fetis. Ideme navlaki na sedista,kje jade prozirna folija na site stakla samo 5% zatemnuvanje i kje vidam so bandazive sto kje se pravi dali kje gi ostavam ovie sega 15ki ili da si zeam 14ki fabricki,radioto fabricko kje se vadi kje ide nekoe normalno so usb i to bi bilo to...
« Последно менување: 02 Март 2023, 12:43:09 pm Vlatce-Vectra »

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2213
« Одговори #62 на: 02 Март 2023, 16:51:09 pm »
Ако го возите детето позади - стави потемни фолии на задните стакла/стакло, не се губи и ти :-\

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #63 на: 02 Март 2023, 19:48:26 pm »
Zosto potemni ?
Isto dobivam uv zastita. Bitno sonce nema da ne pece plus nema atest.

Присутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 531
« Одговори #64 на: 02 Март 2023, 21:29:58 pm »
За кратка релација за развозување на децата, од неколку минути, не ти е потрбно затемнување.
Иначе, ако не грешам, со 5%, добиваш 95% пропуст, што значи речиси нема ефект.
На едната кола ми е толку одприлика затемнувањето, фабрички… исто како да нема.
На другата кола ми се фабрички длабоко затемнети стаклата +со фабрички ролетни. Моите кажуваат назад сега е ептен пријатно за возење без разлика на положба на сонцето. Мене напред, речиси исто ме пече :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #65 на: 02 Март 2023, 21:38:09 pm »
Пропустливост на светлина е едно, УВ пропустливост е друго, инфра пропустливост па трето .
На едната кола имам ставено фолии и напред и назад со различен % на затемнување, ефектот е ист што се однесува до печење преку стакло.

Ќе заборавев, колата е посвежа внатре во секој момент во однос на претходно кога беше без фолии, па дури и кога е под лефтерна сенка во двор.
« Последно менување: 02 Март 2023, 21:48:36 pm Mikius »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #66 на: 02 Март 2023, 21:51:44 pm »
Drugar ima na cela kola staveno prozirna folija duri i na predna sofersajbna. Od nadvor nema sansi da primetis deka ima folija. Vnatre e super kolku i da pece od nadvor sonce vnatre na teloto ne osekjas nisto.
Otvorete testovi na you tube kje vidite razlika od najsvetla i najtemna.
Lani niz Ohrid se akavme nadvor 40° bese vnatre vo kola niz prozor voopsto ne osekjavme pecenje na sonce plus atest netreba na tehnicki ne te zezaat deka imas na cela kola,policija isto. Cenata e ista za montaza.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #67 на: 03 Март 2023, 16:46:12 pm »
Denes bev do gjorce vo Grass da si zemam nesto hemija za da zacistam i osvezam malce kolata. Po preporaka na @Roci zemav od univerzalniot cistac so aroma na citrus vo pakovanje od 1l i od nego se rastvara izlaga 10l sto e dovolno za nekolku godini da cistis 2 koli bez problem.
Zemav i osvezuvac za vo kola vo sprej ova sto e vtoroto na slika mi bese nekako najubavo na miris.
I zemav i brake cleaner na Wurth da zacistam malce klapnata bese dosta prljava kolku sto ja vidov vcera koga menjav svekjicite i kablite.
Klapnata odma i vlegov dodeka imase sonce denes ja svetnav iskoci ekstra poleka so cetka stranicno odozdola vnatre ja napraviv kako nova. Denovive gledam kje se oprai malce vremevo pa da vlezam so hemijata fino na saltablata plastikite od tapacirite onie plastiki dole kaj sto se vlaga dole na pragot. Sve se beli kje bide veselo da go kontroliram maliot na vlaganje i izlaganje od kola :)
Inace Wurtot e od benziska vamo nemase takvo cudo.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
« Одговори #68 на: 03 Март 2023, 17:45:09 pm »
Чистачов за што поконкретно се користи? За пластики? Колку миљарди е?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #69 на: 03 Март 2023, 17:52:54 pm »
Чистачов за што поконкретно се користи? За пластики? Колку миљарди е?
350 miljardi 1 litro ama se rastvara i dobivas 10l
Inace za plastiki i sedista zatoa e univerzalen. Go ima na nivnata strana na fb ima i video za istoto. Jas sega sefte kje go koristam pa kje kazam impresii. Do lani imav edna hemija drugarce mi dade 500gr koncentrat za rastvaranje i so nea sum cistel tapaciri,saltabla,plastiki,sedista bese odlicna ama se potrosi. Ova mislam i deka e istoto toa. Kje izvadis 100gr kje rastvoris so 800-900gr voda i kje si stavas vo nekoe sisence so pumpica i teraj.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
« Одговори #70 на: 03 Март 2023, 18:16:11 pm »
Ајде коа ќе го пробаш баш сподели импресии. Мене највеќе за седиштата ми треба. Со две три средства пробав, само бетер ги ушљакав.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #71 на: 03 Март 2023, 19:07:41 pm »
Добра е хемијата, може и на рака, али првенствено е наменета за машинско извлекување.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #72 на: 03 Март 2023, 20:15:32 pm »
Добра е хемијата, може и на рака, али првенствено е наменета за машинско извлекување.
mashina nemam. Pretezno go zemav za saltablata i site plasticni delovi sto se vnatre i sto se beli. Koga kje sednes i zagledas vo samite pori na belata plastika se gleda prljavo. Toa ako uspeam da go sredam kje bidam presrekjen. Pa za sedistata kje vidime ako sum raspolozen kje trljame racno so krpi.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 389
  • The best or nothing.
« Одговори #73 на: 03 Март 2023, 20:58:38 pm »
mashina nemam. Pretezno go zemav za saltablata i site plasticni delovi sto se vnatre i sto se beli. Koga kje sednes i zagledas vo samite pori na belata plastika se gleda prljavo. Toa ako uspeam da go sredam kje bidam presrekjen. Pa za sedistata kje vidime ako sum raspolozen kje trljame racno so krpi.

Најубаво со некоја четка да се "трља" . Јас користам пулимакс и четка за заби. Потоа со мокра крпа пребришувам.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #74 на: 03 Март 2023, 22:07:44 pm »
Koristam i jas cetka i onakva so drvena racka i plus za zabi i na kraj so mikrofiber krpa prebrisuvam. Mercedesot,vectrata i staroto punto sum gi cistel taka i izlagale staklo em cisto em svezo posle samo so cuva krpa sobiraj prasina. Imam edno mleko koe dava mat efekt i so nego cat pat kje zaprskam. Ama site tie bea so temni saltabli i na niv se poznava samo prasina ako fati. Ova e belo i prljavstinata se poznava pa kje vidime kako kje iskoci.