Автор Тема: Fiat Punto mk2b 1.2 8v 2004g  (Прочитано 16669 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Одг: Fiat Punto mk2b 1.2 8v 2004g
« Одговори #30 на: 25 Февруари 2023, 20:51:27 pm »
Pa ti toj broj mozes i posle toa da go smenis. Ete i da potpise toj deka e OK posle nekoe vreme menjas i te zakacaat na registracija ?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #31 на: 25 Февруари 2023, 21:01:21 pm »
Контролорот меѓудругото мора да види дека ги монтираш таблиците на дотичниот возило :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #32 на: 25 Февруари 2023, 21:03:24 pm »
Број на шасија неможиш да смениш.. Може само колата да ја возиш со таблици и сообраќајна од друга кола при што незнам што би се десило кога би те откриле..
За грешки во шасија/мотор/ или слично одма тука ти мењаат во истата цена.. А потоа ќе треба нови листи нова сообраќајна..

Носењето возило на технички е за самиот сопственик не за контролорот..

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #33 на: 25 Февруари 2023, 21:04:46 pm »
Jako made ako ispadne. Mene registrirana kola nemozev d aja odjavam im go nemase dosieto vo mvr me maftaa 2 meseci za na kraj so vrski tablici da vratam. da ne zboram pa za drugi gluposti

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #34 на: 25 Февруари 2023, 23:05:12 pm »
Број на шасија неможиш да смениш.. Може само колата да ја возиш со таблици и сообраќајна од друга кола при што незнам што би се десило кога би те откриле..
За грешки во шасија/мотор/ или слично одма тука ти мењаат во истата цена.. А потоа ќе треба нови листи нова сообраќајна..

За да возиш со сообраќајна и таблици од друга кола?

Ајде подобро ти објасни како тоа некој би успеал покрај сета потребна документација за промена на таблици да подметне сообраќајна и таблици од трета кола?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #35 на: 26 Февруари 2023, 00:20:18 am »
Koga gi odjavues starite tabli i sobrakjajna u mvr oni te stavaat u sistem i udiraat pecat na sobrakjajnata deka e ponistena i odjavena.
Posle ti so istata odis pak vo mvr na salter i vadis nova normalno gleda tamo toj sporeduva i ti dava tablici. Sto kje mu e kolata da ja gleda. Ali nebitno ajde i taka neka bide da ne ja razvrzueme na dolgo i siroko.
Denes bese izvadeno i soferskoto sediste nadvor odozdola edno sipce bese puknato malce i sedisteto nekoj 2sm cimase napred nazad. Edvaj go zavarivme sipceto mnogu nepristupacno ama se sredi. Sega e odlicno. Vecerva dojdov so puntoto na rabota tuka imam reper za prednica kaldrma i prugi. Na ramen asvalt kolata spie ama po kaldrmava se osekja napred nekoe tropkanje pa da se vidi nekoj den od kade ide i sto ima dole za promena..

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3810
« Одговори #36 на: 26 Февруари 2023, 01:46:23 am »
Demek test i pravis po zelezara, abe tamu koja sakas kola zemi vozi ja ke se rastropa za nekolku dena 😂

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #37 на: 26 Февруари 2023, 02:23:47 am »

Ајде подобро ти објасни како тоа некој би успеал покрај сета потребна документација за промена на таблици да подметне сообраќајна и таблици од трета кола?
Купуваш кола и нормално не проверуваш број на шасија.. Одиш на технички промена на сопственост да направиш без возило кај што пак не се проверува бројчето.. После некој месец одиш на регистрација и откриваат (можда и немат да проверат) дека бројот на шасија на колата и во сообраќајна не е истиот.. Ти ставаат печат основано сомнение и ти го носат возилото на вештачење кај што ќе утврдат дека е направен криминал.. За понатака незнам...

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #38 на: 26 Февруари 2023, 06:17:34 am »
Demek test i pravis po zelezara, abe tamu koja sakas kola zemi vozi ja ke se rastropa za nekolku dena 😂
epa po nasive bulevari skopski bidejki nema dupki :) sve e ramno mora nekade da napravam test. Kaldrma isto nemame a ovde ja imam. Vectrata koga ja zemav posle nekolku meseci pocna da javue i ajt sreduvanje prednica. Mercedesov za sega uste se drzi ama lazam so nego kako po jajca. Puntovo se osekja nekoe potropnuvanje ne e strasno ama sepak kje se proveri sto e. Moze e i samoto pokruto od gumite sepak ima razlika od 165-70-14 fabricka i ovie 195-50-15 sto se momentalno na kola.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #39 на: 26 Февруари 2023, 09:13:18 am »

Купуваш кола и нормално не проверуваш број на шасија.. Одиш на технички промена на сопственост да направиш без возило кај што пак не се проверува бројчето.. После некој месец одиш на регистрација и откриваат (можда и немат да проверат) дека бројот на шасија на колата и во сообраќајна не е истиот.. Ти ставаат печат основано сомнение и ти го носат возилото на вештачење кај што ќе утврдат дека е направен криминал.. За понатака незнам...
Прво, купувам кола и нормално дека проверувам број на шасија.
Второ, како што објасни Влатко...
Трето, веќе утредента по промена на таблици можам да ја сменам шасијата за после некој месец при регистрација (ако проверуваат) да се открие дека бројот на шасија на колата  и бројот во сообраќајна не е истиот.
Така доаѓаме до тоа да е небитно во кој момент настанала промена на шасија доколку се открие несовпаѓање при регистрација.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #40 на: 27 Февруари 2023, 08:22:17 am »
epa po nasive bulevari skopski bidejki nema dupki :) sve e ramno mora nekade da napravam test. Kaldrma isto nemame a ovde ja imam. Vectrata koga ja zemav posle nekolku meseci pocna da javue i ajt sreduvanje prednica. Mercedesov za sega uste se drzi ama lazam so nego kako po jajca. Puntovo se osekja nekoe potropnuvanje ne e strasno ama sepak kje se proveri sto e. Moze e i samoto pokruto od gumite sepak ima razlika od 165-70-14 fabricka i ovie 195-50-15 sto se momentalno na kola.
Ако се вратиш на 14 -ка бандажи, мислам дека 185/60/14 би биле идеални а и поприступачна цена него овие што ти се сега
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #41 на: 27 Февруари 2023, 10:20:08 am »
Ako vekje stavam 14 bi idel skoro na fabricka dimenzija moze eden broj samo posiroka. Inace ako ima nekoj fini bandazi od punto so dobri saglam gumi bi gi smenil ovie glava za glava bez doplata. Me mrzi da se zaebavam i da baram po oglasi pa prodavaj pa baraj drugi. Vaka direkt smeni i ajt.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #42 на: 27 Февруари 2023, 11:17:22 am »
Тогаш зошто мора контролорот да се потпише ?
Мора тој да види и да потврди дека возилото е тоа, бројките и све се поклопува..

Утреден ако испадни друг број на шасија или на мотор ти си виновен, исто како да си го променил.. Пошто контролорот потпишал дека тоа е тоа..

Ако така гледаш, многу наназад оди таа приказна.

Ти си должен да провериш број на шасија и мотор пред да го купиш возилото.

Не сме ние нормална држава па да се најде крај на вакви проблеми.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #43 на: 28 Февруари 2023, 21:20:28 pm »
NGK svekjici kade da baram za puntovo niz Skopjevo ???

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1007
« Одговори #44 на: 28 Февруари 2023, 21:27:17 pm »
NGK svekjici kade da baram za puntovo niz Skopjevo ???

https://www.autocentar.mk/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%9C%D0%B8%D1%86%D0%B8-fiat-punto-188-1.2-60-188.030-.050-.130-.150-.230-.250-d5108c36.html

тука има избор од NGK свеќици, филтрирано е по твојот мотор - имаат брза достава до Скопје. :)