Автор Тема: Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG 2022  (Прочитано 14393 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
Одг: Seat Leon FR 1.5 eTSI DSG 2022
« Одговори #45 на: 15 Октомври 2022, 08:19:33 am »
Честитки и од мене, само убавини со неа да си доживеете

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #46 на: 15 Октомври 2022, 12:28:01 pm »
Честитки и со здравје да се вози! Многу добар избор на целокупниот пакет (мотор, менувач и опрема).

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3846
« Одговори #47 на: 15 Октомври 2022, 13:40:39 pm »
Топ е, со здравје да се вози, изгледа далеку подобро од Голф 8 и Октавија.

Според ценовникот 2.0 ТСИ ДСГ е околу 1000 евра поскапо од овај мотор. Размислуваше за тој мотор?

Не не, воопшто. Порадо би земал 2.0 ТСИ 190кс кога би доплаќал. Нема да се вози ова возило толку многу на отворено па не гледав потреба од дизел.
Како?

Ги измеша Саше брзините.

Да да, се збунив малце, се извинувам  :-X Кога веќе почнав на тема дизел вс бензин според мене 2.0 ТСИ е подобар избор наспроти 2.0 ТДИ во Сеат Леон. А 1.5 ТСИ е најдобар компромис на потрошувачка и перформансите за моите потреби од ова возило па затоа и го избрав тој. Кој уште верува во дизелот за 10/12000км годишно нека го бира слободно :)
Дилемата беше панорама или 2.0 тси и избравме панорама зошто секој ден ќе се користат благодетите од неа, за разлика од тие на 2.0 ТСИ иако моторот е супер. Секако и фактот дека има дома едно возило што е брзо а наскоро ќе стане уште побрзо па немаше потреба од претерување. Да ја немав А5-ката сигурно ќе одев на 2.0 ТСИ. Иако 8.4 до 100 и 221км/ч крајна е и повеќе од доволно за нормален хеч ( https://www.auto-data.net/en/seat-leon-iv-1.5-etsi-150hp-mhev-dsg-39369 ).
Чисто информативно, со сета опрема што ја ставив уште само 50/100 евра го делеа возилово од друга акцизна категорија. Така да со 2.0 ТСИ целата сума се качува додатно на сумата на моторот(значи ако моторот е 1200 евра, ќе се качи цената возилото 2000 евра сигурно).

Фала на сите уште еднаш за убавите желби, кај сите да се враќа со се што посакувате на тема возило.

Честито ново возило!
Со опрема со све, како што треба. Ептен убав.
Само ја би црвен  ;D не се дискутира за тоа знам

Искрено се слагам дека црвената му стои преубаво и ми беше прв избор и мене, НО минатиот Леон беше црвен па малце да се промени. Да не беше панорамата ќе одберев потемна боја но сакав да се познава контрастот па гледав светла, кога стаса и ја видов во живо задоволен сум и со оваа.
« Последно менување: 15 Октомври 2022, 13:55:18 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #48 на: 15 Октомври 2022, 14:10:11 pm »
Ааа убав муабет дека ќе стане уште побрзо другото. Малку меѓу редови кажано, ама тоа е битното.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1413
« Одговори #49 на: 15 Октомври 2022, 14:50:09 pm »
А се знае ли каде ќе стане побрзо? Прилично навлегов во проблематиката па ако ти треба совет/консултација...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #50 на: 15 Октомври 2022, 15:41:49 pm »
А замисли тек 2.0tsi кога ќе стане побрзо...
Јас никад не би скратил на кубикажа и снага заради панорама кров. Ама тоа ја. Други другачие размишљаат..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #51 на: 15 Октомври 2022, 16:29:03 pm »
А се знае ли каде ќе стане побрзо? Прилично навлегов во проблематиката па ако ти треба совет/консултација...

Искрено мислам дека ќе стане во Ревочип Белград, но не сум сигурен. Секој совет е добредојден, секако. Ги гледам србиве секојдневно работат многу коли, имат 4Х4 дино па натаму ме влече размислувањето дека се доста искусни и се проверени. На А4-ката бев презадоволен од Степ-Он во Скопје но би сакал оваа да има дино чарт од пред и потоа.
Позитивното е диното и цената за рево, негативното е тоа што е во Белград па ако сакам мапата назад ќе треба да одам до таму. Е сега разликата во цена е толкава што малтене патот ми испаѓа до таму, па незнам што да правам.

@Simo - Carrier159  И јас не би, се додека не пробав и со панорама возило, тој мотор нема ни АЦТ ни Мхев ни грстот други технологии за економичност така да низград е доста по растрошен, а ова возило ќе се вози највеќе низград и 1-2 пати неделно до Скопје. Така да моторот за намената си е супер. Што повеќе кс и нм е секогаш подобро, стојам зад тоа, но некој компромис мора да се направи. Верујте 20 пати мислев комбинации, разни возила гледав (308, Спортаж, А класа.... ) додека се решам за ова :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #52 на: 15 Октомври 2022, 18:06:49 pm »
ова возило ќе се вози највеќе низград и 1-2 пати неделно до Скопјe.
2.0 tfsi - продато! ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #53 на: 17 Октомври 2022, 08:07:14 am »
Честитки за новата кола, да се вози во здравје, ја видов темата со веќе испишани 4 страни помислив постара тема или деак сум пропуштил нешто, го размрда форумот  :). Не сум го заприметил новиот дизајн на Леонот, најверојатно зошто уште ги нема толку многу по улица. Гледајќи ги сегашните цени на бензин и дизел (па и еден ден да бидат на исто), а во однос на економичност, нема подобар избор.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #54 на: 18 Октомври 2022, 09:48:17 am »
Со овој мотор просек ми е околу 7 литра бензин во последниве 15000км (просек на пумпа). Претежно градска возам, нели некое патување до Битола и до Грција/Бугарија.

Имаш 150 коња, добар торк за тоа што ти треба.

Ремап си бара, барем јас си сакам, ама не е нешто неопходно.

Башка со DSG-то сигурно е уште подобро во однос на економичност барем на отворено.

Моторот е бонбона. Каков дизел какви бакрачи.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #55 на: 18 Октомври 2022, 11:21:57 am »
Честитки и од мене, одличен избор си направил. Највеќе мерак мене ми прави бојата :)

Отсутен comang

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
« Одговори #56 на: 18 Октомври 2022, 13:52:29 pm »
Со здравје да се. Прекрасна комбинација, опрема и боја.
ex AR 145 1.4TS, ex AR 159 1.9JTDm
AR 145QV.....

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1413
« Одговори #57 на: 18 Октомври 2022, 14:19:33 pm »

За жал за овој мотор сеуште нема ни од REVO ни од APR, a како стојат работите за сега нема ни да има. Инаку да има само софтвер за TCU ремап би било добро. Ќе видиме...

Искрено мислам дека ќе стане во Ревочип Белград, но не сум сигурен. Секој совет е добредојден, секако. Ги гледам србиве секојдневно работат многу коли, имат 4Х4 дино па натаму ме влече размислувањето дека се доста искусни и се проверени. На А4-ката бев презадоволен од Степ-Он во Скопје но би сакал оваа да има дино чарт од пред и потоа.
Позитивното е диното и цената за рево, негативното е тоа што е во Белград па ако сакам мапата назад ќе треба да одам до таму. Е сега разликата во цена е толкава што малтене патот ми испаѓа до таму, па незнам што да правам.

Немој само по некоја гаража. REVO и APR дали во Грција дали во Србија се единствени добри опции. За твоето Ауди пошто е дизел мислам дека повеќе ќе му лежи Revo. Искрено јас сакам да ја пробам REVO мапата на мојот Суперб, по сите муабети излага дека Revo е подобар за мотори со GPF. АPR e малку груб со испораката на снага и е повеќе за стаза...

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
« Одговори #58 на: 18 Октомври 2022, 14:43:55 pm »
Со здравје да се вози, доста солидно делува.
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Follow me on IG: https://www.instagram.com/disco_volante159/#

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #59 на: 18 Октомври 2022, 20:41:11 pm »

За жал за овој мотор сеуште нема ни од REVO ни од APR, a како стојат работите за сега нема ни да има. Инаку да има само софтвер за TCU ремап би било добро. Ќе видиме...

Немој само по некоја гаража. REVO и APR дали во Грција дали во Србија се единствени добри опции. За твоето Ауди пошто е дизел мислам дека повеќе ќе му лежи Revo. Искрено јас сакам да ја пробам REVO мапата на мојот Суперб, по сите муабети излага дека Revo е подобар за мотори со GPF. АPR e малку груб со испораката на снага и е повеќе за стаза...

За овие REVO од Србија мислам. Ми личат на поозбилни од гаража, ги следам неколку години и на неколку дена објавуваат постови на работени возила па според количината на возила кој што ги работат мислам дека имаат колку - толку искуство и know - how за овие 3.0 ТДИ мотори кој се доста чести.
Еве линк: https://www.facebook.com/RevochipChiptuning

Што се однесува до Леонов, таму доплатив за 4 годишна гаранција така да 4 години не му чепкам апсолутно ништо. Може на лето да лапне една темна фолија на панорамата и безбојна фолија со дополнителна УВ заштита за предните стакла и тоа е тоа. Секако и за зимово едно бандажи со некој зимски гуми.