Автор Тема: Електрични тротинети  (Прочитано 5499 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Електрични тротинети
« на: 24 Јуни 2022, 10:51:33 am »
Ја отварам можда најомразената тема помеѓу луѓето кои барем два пати неделно возат кола и се сретнале со камикази на електрични тротинети.

За жал, не ја отварам да удриме хејт, туку зошто 111 денари за литар бензин и плати што не одат нагоре со (во април месец) 12% инфлација, треба да се побара чаре за урбан транспорт а тоа да не е ЈСП.

Знам дека некои форумци веќе тротинетуваат на вакви направи, и пред да купат сигурно направиле некое истражување што е што, и што треба да се купи, па споделете совет што би можело да се купи до 350 евра.

Единствен услов е да може да ја искачи нагорнината од Кочо до полициската станица на Водно ;D Не прашувајте зашто ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54952
  • Махер
Одг: Електрични тротинети
« Одговори #1 на: 24 Јуни 2022, 10:59:01 am »
Поскапо излегува тротинет отколку скутер/мотор/кола.

Згора на тоа поважно е кој може да ја симне удолницата, отколку да ја качи.

Исто треба приватно здравствено осигурување со посебен осврт на дентален план да се погледне.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7055
« Одговори #2 на: 24 Јуни 2022, 11:13:29 am »
Супер си е тротимет ако знаеш унапред по која рута тераш и да избегнуваш делници со дупки и лош асфалт. Цена партизанска е ОК, Иво Рибар Лола цела е ОК од јужната страна, кеј е фантастичен ако можеш да го уклопиш у рута.

Истено за таа сума имаше и на форум половен m365 од првиот модел, мислам дека ќе си брка работа, ама провери за узгорницата на Водњанска.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43646
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 24 Јуни 2022, 11:16:35 am »
Јас имам m365, добар е за до дуќанче и ваму/таму, не сум го пробал од ѓорче до аеродром на работа да одам со него, а и не сум го пробал од кочо до полициска. Нагоре ќе оди, ама веројатно побрзо ќе биде да го буткаш. Инаку, може сосема културно да се вози по велосипедски патеки и да се почитуваат правила и со тротиљет и никому да не пречиш. Ни на точкаши по велосипедска, ни на пешаци, ни на автомобили. Да не кажам, неприметно да си го возиш, да не те знаат дека си хипстер :)
Ова сигурно качува, само ќе треба да зголемиш буџет: https://trotineti.mk/product/ms-energy-e20/ (ем е со задња вуча, може и да го дрифташ).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4 на: 24 Јуни 2022, 11:18:47 am »
Да видиш и по огласи од некој што се здробил и се зарекол дека уште еднаш нема да се качи на такво нешто?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43646
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 24 Јуни 2022, 11:22:26 am »
Исто треба приватно здравствено осигурување со посебен осврт на дентален план да се погледне.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7370
« Одговори #6 на: 24 Јуни 2022, 11:27:27 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Колку ќотек лежи во копилево. А да го тепаш нема да му текне зашто.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5456
« Одговори #7 на: 24 Јуни 2022, 11:28:06 am »
Не се заебавај бе, поарно земи си било каков половен електричен велосипед.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8 на: 24 Јуни 2022, 11:36:23 am »
Не се заебавај бе, поарно земи си било каков половен електричен велосипед.
Приштина бајкс.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #9 на: 24 Јуни 2022, 12:18:53 pm »
За такви подвизи и успони не ти препорачувам да земаш тротинет, барем не од овие стандардниве. Како што рече Симо, повеќе ти него ќе го туркаш отколку тој тебе.

До Кочо Рацин ќе те однесе секако, таман да собереш сила за да туркаш нагоре и да прескокнеш leg day.

Се имам спуштано надоле од Сопиште, базен Ирина, не е баш најпријатното искуство (освен што KERS работи одлично, па си ја поднаполнив батеријата  ;D)

За практичност, за рамни релации, за (намалени) расходи низ град, топло препорачувам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10 на: 24 Јуни 2022, 13:12:52 pm »
За таа надолнина и ќе испешачам ако ептен е страшно возењето, битно ми е да ме качи по неа...

Колата ме качува без да ме испоти, ама скапа ми станува за возење во град, па сакам нешто што ќе ја замени а ќе е поефтино ;D има тротинети што качуваат 16+ степени инклајн, па барав предлози за некој таков :)

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2837
« Одговори #11 на: 24 Јуни 2022, 13:33:43 pm »
Купи си smart fortwo и да си го видиш раатот.Има клима за лето,има парно за зима, нема да те врне дожд и регистрација ке плаќаш 100 евра за него.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7055
« Одговори #12 на: 24 Јуни 2022, 13:54:19 pm »

ПОПРАВЕНО:

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29596
    • CARclub.mk
« Одговори #13 на: 24 Јуни 2022, 14:03:16 pm »
Лежи ќотек и во двајцата. Ама сељачкото паркирање на Опелот не го оправдува сељачкото движење на ликот со тротинетот во спротивна насока. Ене го Дими, објаснува дека ликот си ја истерал цела улица во спротивна насока.

--

Едит: Муабетот за тротинетче. Јас па мислам дека е многу практична работа за градски транспорт, особено на кратки релации. Имам, го користам, ептен ми е практично за зимање коли на тест. Со тротинетчето до таму, тротинетчето во багажник, и хајт.

Е сега.. За успони не е. Мислам дека не би успеал да се качи од Кочо до Полицијата. И треба многу да се пази на гумите, лесно се дупнува, а демонтирање на гумата од тркалото е next to impossible. Има заменски полни гуми, и тоа е решението. Пошто се потешки, малку ќе влијаат на перформанси и на домет, али тоа е тоа.

Да, сликата за тротинетџии е срање ради копитата што ги возат. Ја го есапам исто како точак. Само памет у глава и пар ситни правила за безбедност - никако со една рака возење, никако телефон, никако такви глупости. Биди видлив и биди предвидлив и препорачувам кацига... Џам практично превозно средство за низ град.
« Последно менување: 24 Јуни 2022, 14:09:29 pm zeroSignal »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10944
  • 430i
« Одговори #14 на: 24 Јуни 2022, 14:25:16 pm »
и покрај на другото, пази и на точкови  ;D

https://www.slobodenpecat.mk/se-sudrija-velosiped-i-trotinet-na-partizanska/