Автор Тема: Opel и неговите модели  (Прочитано 732465 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29789
    • CARclub.mk
Одг: opel и неговите модели
« Одговори #1665 на: 14 Јануари 2014, 23:48:36 pm »
Високо целиш. Али Audi као бренд постои. Saturn.. Well, not so much.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1666 на: 14 Јануари 2014, 23:49:55 pm »
Ова е Opel исто колку Frontera, Agila, Ampera, Combo.. И тако даље.

Zosto?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1667 на: 14 Јануари 2014, 23:55:15 pm »
Opel GT = Saturn Sky
Opel Frontera = Isuzu Wizard
Opel Agila = Suzuki Splash
Opel Ampera = Chevrolet Volt
Opel Combo = Fiat Doblo

Можам да се кладам дека 5.4-литарскион Diplomat (што е стварно кул) влече потекло од некој GM продукт од Аустралија или Америка (најверојатно Аустралија). Колку што памтам и Omega-та беше базирана на некој Holden.

Да се разбереме, не дека се лоши коли... Ама прошле поред Опел. Типичен Badge-engineering што го доведе GM до пропаст in the first place.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1668 на: 14 Јануари 2014, 23:59:12 pm »
Taka li?

We are (or were) one big happy GM family. ;D
Ili toa e dozvoleno samo kaj VW grupacijata koga treba vo Audi R8 da se upika V10 od Lambo posto Audiniot 4.2 V8 e preastmaticen?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1669 на: 15 Јануари 2014, 00:00:07 am »
Moторот е од некој масл кар. Првата и втората генерација на Combo се Corsa, третата е со Фиат.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1670 на: 15 Јануари 2014, 00:03:08 am »
Taka li?

We are (or were) one big happy GM family. ;D
Ili toa e dozvoleno samo kaj VW grupacijata koga treba vo Audi R8 da se upika V10 od Lambo posto Audiniot 4.2 V8 e preastmaticen?

A good offense is the best defense.

Али, да, Audi го зема 5-литарскиот V10 од Gallardo и го стави во R8. GM од друга страна зема еден модел, му ги смени значките, му залепи значка од Opel или Daewoo и го бутка на незналици..

Него, не сум знаел дека GM ги купил Isuzu, Suzuki и Fiat..

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1671 на: 15 Јануари 2014, 00:10:14 am »
Saturn e GM.
Corvette e GM.
Opel e GM.

Kako sto rekov...leka nok.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1672 на: 15 Јануари 2014, 00:20:13 am »
Ок, дискусијата продолжува понатаму.

[Сериозно] Дали тоа што Opel е дел од GM е добро или лошо за Opel, и зошто?

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #1673 на: 15 Јануари 2014, 01:07:38 am »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1674 на: 15 Јануари 2014, 10:07:13 am »

Лошо. Причините ги имам наведено од дамна. Но на кратко, со Опел управуваат амери чии гледања на работите не се баш европски. Понатаму ГМ води курвинска политика на присвојување на разни инвенции и патенти и нивно префрлање од Опел во ГМ со што ГМ станува профитабилен а Опел бележи загуби. Тоа е така со сите аквизиции но во случајот со Опел е друга приказната бидејќи поседува/л огромен број на патентирани технички решенија. Пред некој месец имав и линк постирано од некој пејпр кај што вели дека германија се заканила ако ГМ ја продаде опел на купувач кој ќе има намера да ги укине работните места дека ќе покренат интернационална тужба кон ГМ поради присвојувањето на патентите на Опел.... во тој стил. Затоа ГМ се држи за опел ко слеп за стап.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1675 на: 15 Јануари 2014, 11:06:41 am »

Se si ima svoi prednosti i mani..

Jas vo prethodnata strana gi navedov prednostite od 2 pricini:
Prvata e deka tie prednosti se realni, postojat/postoele i vrodile so proizvodi - avtomobili koi mene a i na mnogu drugi im se dopagaat i rado bi gi imale vo garaza.
Vtora pricina e bidejki mi se moze i mi se saka.

Da se bide objektiven clen na forum ne znaci ni da se zbori samo i isklucivo za ona sto ne cini za eden brend, neli?
Da se bide objektiven clen na forum ne znaci da se zbori samo i isklucivo za prednostite, normalno.
Konecno, za realna slika na eden  brend se potrebni dvajca koi ke gi zastapuvaat dvete strani, a gledam ti poodamna probuvas da ja zastapuvas ednata.
Ne mi smeta, jas ke se trudam vo slobodno vreme da ja zastapuvam drugata.

Edino bi te iskoregiral tuka:

Али да, секси е, само од што беше успешно, квалитетно и барано GM комплетно го укина брендот од кај што е ќарено ова. :)

Se lazes ako mislis deka se sto e dobro (ne mora da e avtomobil) pod default MORA da se stanca kako konfeckija, da go ima na sekoe kjose i na sekoi 18 meseci da se vadi nov model so mikroskopski promeni. ;D

http://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/gallery/volkswagen-golf-vii-official-specs-and-images-released-photo-gallery_30.jpg.

...odnosno ne e tocno deka ako nekoj proizvod se ukinal rano znaci deka pod default ne go biva.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1676 на: 15 Јануари 2014, 11:19:00 am »
Јас се обидувам да бидам максимално објективен во моите размислувања и ставови. Каде треба да се пофали, пофалувам. Каде треба да се критикува, критикувам. За жал, во моментов, објективно, кај Opel има повеќе за критикување отколку за фалење.

Како и да е, очекував одговор на конкретно прашање. 90% од одговорот е напад кон мене и (секако, неизбежно веќе од тебе) напад кон моето возило.

A good offense is the best defense. Ништо не е сменето. :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1677 на: 15 Јануари 2014, 11:39:56 am »
Hmmm....vaka.

Јас се обидувам да бидам максимално објективен во моите размислувања и ставови. Каде треба да се пофали, пофалувам. Каде треба да се критикува, критикувам. За жал, во моментов, објективно, кај Opel има повеќе за критикување отколку за фалење.

Prvo temava ne e Opel i sranjata koi mu se desavaat u momentov tuku Opel i negovite modeli.
Vtoro mozebi ke poveruvav deka nesvesno se koncentriras na aktuelnata situacija so Opel no za zal "objektivnite kritiki" se upateni и kon postari modeli...de Opel GT ne cinel..de motorot vo Diplomat sigurno ne bil opelov..de Frontera bila Isuzu.

Iskreno (mi pisuvaat na skajp).. ne sum edinstven koj ima custvo deka duri i ako postiram nesto za Opel RAK od 1920 i nekoja
(http://www.droopsnoot.co.uk/Photos/71799.jpg ) ti vednas ke ne udostois so nedostatocite na toj zafat. ;D

Okej.Ne mi smeta.Rekov ednas.

Како и да е, очекував одговор на конкретно прашање. 90% од одговорот е напад кон мене и (секако, неизбежно веќе од тебе) напад кон моето возило.

Ne e 90 %, 50 % e...ali ima poenta koja ako sakas mozam da ti ja obrazlozam so drug primer.

Ali ako veke zborime za procenti, bidi iskren i iskalkuliraj procentualno bar vo poslednive dva meseci (otkoga jas pocnav da te citam) kolku pozitivni raboti si pisal za Opel...onaka..opsto..kako reply...

Ne rekov deka mora da pisuvas bilo sto, ali ako veke glavom i bradom se deklariras kako "максимално објективен во моите размислувања и ставови"... togas pripazi na ovoj soodnos.

Vo sprotvno ne ocekuvaj odgovor na prasanjata kakov sto baras, tuku good offense as best defense. Always.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1678 на: 15 Јануари 2014, 11:51:58 am »
„Балансирано“ пишување не е исто со објективно пишување. Ако објективно има повеќе негативни отколку позитивни работи, тогаш повеќе ќе се пишува за негативните работи. Треба да измислуваме позитивни работи или да криеме од негативните за да биде балансирано?

Темава е за Опел и неговите модели. Точно. Дел од Опел се и срањата кои му се дешаваат во моментов. ТРЕБА за нив да се дискутира. Со дискутирање се идентификуваат позитивните и негативните страни и се стреми кон подобрување. Или да ги збутаме под килим?

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1679 на: 15 Јануари 2014, 11:52:53 am »
Ne,ne..slobodno.. Go ahead..knock your self out..

Jas ke prodolzam da izmisulvam pozitivni raboti.
Eve edna koja(zamisli) vcera ne dobi nikakva reakcija... za razlika od fucking Opel GT with a Corvette engine. ;D

http://www.autoexpress.co.uk/vauxhall/astra/85079/vauxhall-astra-18-speed-records-and-counting

"This was an important test for the Astra, and it proved that a car with the qualities that most motorists are after – exceptional reliability, a good performance/economy blend and long-distance comfort – can be found at their nearest Vauxhall showroom."