Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 336986 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #1110 на: 16 Септември 2017, 17:53:58 pm »
Ќе барам некој посолиден хдми кабел тука во Кавадарци(АМЦ,СЕТЕК,НЕПТУН) до кај 500-700 ден. Сони,Филипс или нешто слично.Кај 14ч си тргнав од Ск и веќе сум во Кавадарци.

Едвај ги чекам ЈАМОто да стигнат и да ги поврзам и да го сетирам ресиверот.Со него оди микрофон кој се вклучува при сетапот,се поставува на местото каде што се седи и си ги подесува звучките.

Спецификации за звучките.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1111 на: 16 Септември 2017, 18:36:07 pm »
Избегавај го сетек... лошо искуство сум имал.
П.с. до која должина планираш. Само звук или и видео ќе се пренесува преку кабелот? Ако е само за аудио и до 1.5м можеш да ставиш било каков али за слика па и 1.5м да е на тие пари што ги даваш апсурдно е да заштедиш 10$.... послушај го додо :)
« Последно менување: 16 Септември 2017, 18:41:37 pm Bicikle »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1112 на: 16 Септември 2017, 18:48:49 pm »
послушај го додо :)

Или па директ послушај го додо :D Иначе каблите од анхоч и сетек нечинат. Омега каблите од Анхоч се ужас, 3 од 10 беа скроз неупотребливу уште при прво уклучување. Од искуство ти кажувам дека тешко се наоѓа квалитетен хдми кабел, кај неајдеш некаде некој за 600 денари ко ке видиш тоа да ти бил некој кинески што ни евро не е на алиекспрес.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1113 на: 16 Септември 2017, 18:58:03 pm »
@Bicikle

Само звук од ТВто до ресиверот со максмална должина од 1.5м.За слика имам долг 5м од комп.до ТВто кој го зедов околу 800-900 ден и еве го си тера супер 3-4 години.

Ако не го бива тука е ибеј и ке се нарача посолиден.

Ќе видам ако се може од логинг по карго да го испратат.

Тоа е најмал проблем.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #1114 на: 16 Септември 2017, 20:34:42 pm »
Не видов спецификации на Денонот,веројатно има оптички влез, зашто не го врзеш така со тв за да слушаш музика рецимо?

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1115 на: 16 Септември 2017, 20:49:32 pm »
За да направиш сетап на почетокот потребен ти е ХДМИ врска за да скролаш низ менито на ресиверот.А и преку ХДМИ имаш и слика и звук преу ARC (Audio Return Channel).Подобро аудифиливе ќе објаснат за неговата функција.

А и ТВто и ресиверот си имаат оптички влезови/излези.

Баш сега разгледував низ мануелот на Денонот,си има апликација која преку блоотот може да си го користис смартфонот како далечинско,и некои си функции на стримање на музика преку смартфонот.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #1116 на: 16 Септември 2017, 20:54:49 pm »
Ок чим така,не сум знаел дека за тоа ти треба HDMI.Но за звук ја би го користел оптичкиот кабел,мислам дека подобар пренос има од HDMI кабелот.(можеби е неприметно за уво)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #1117 на: 16 Септември 2017, 21:05:56 pm »
Нема причина зошто би имал оптичкиот подобар звук од HDMI.
Башка многу битна работа е дека: The only problem is that most TVs dumb down incoming surround-sound audio signals to a stereo PCM signal.

Затоа би го одбегнал оптичкиот.
Јас би идел комбинација од изворот(ите) на слика со HDMI кабел во појачало, па од појачало со HDMI во TV.
Оптичкиот од ТВ до појачало би го користел само за оној звук што евентуално би ми требал од самиот ТВ-тјунер (ако имам кабелска ТВ или слично). 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #1118 на: 16 Септември 2017, 21:18:36 pm »
HDMI дури и подобар избор да ти бил,хм не сум знаел,сосем спротивно мислев,затоа и тв-то ми е врзано преку оптика со рисиверот.
Колку се релевантни линковите,друго прашање,ама прво што искача.
https://www.cnet.com/news/hdmi-vs-optical-which-digital-audio-connection-to-use/
https://www.whathifi.com/forum/home-cinema/hdmi-vs-coax-vs-optical-better-sound

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #1119 на: 16 Септември 2017, 21:20:45 pm »
Таман си се линковите :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1120 на: 17 Септември 2017, 00:18:34 am »
Да ги заборавив и анхоч, мада ете го кај мене 5-6 месеци работи без проблем, али очаен е. Не би земл повторно од тамо.
Со овај што го препорача додо гарант немаш утка. Ќе немаш фрустрљции и трчања ако на сред филм те зезне каблето. Додуша то тие аудиокаблињата тоа почесто се дешава, не дека овие се исклучок.
Зборот ми беше дека може ќе начекаш и поефтин а солиден, ете како тој за слика што си го зел. Мада и тие во бриколаж ми изгледаа солидно. Сепак нема да се противам на искуството а ни на фактот дека нов кабел може воопшто да не чини (поготово тие од анхоч). Последно оптичко кабле зедов за 20 денара, така да за тие пари секако дека би пробал.
Инаку на мп3 или кино сникма нема да осетиш некалва си разлика ни со едно ни со друго ни со трето. Цела разлика е во експлоатацината и одржавањето, тие поефтините кабли по не се отпорни ма разни механички влинанија, на пример ако е некаде превиткано под остар агол и мал лак, ако се цвика прему врати( ова нилогаш не е пожелно) и од разни атмосверски влијаноја контактите знаат да оксидираат али претежно се обложени.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1121 на: 17 Септември 2017, 01:16:23 am »
Батали оптички кабел, тоа е веќе стара технологија не се ни развива, имам читнато нешто за тоа од статијата на Симо, не сум пробал, али нема зашто да пробувам. Идеалното решение е со квалитетни ХДМИ кабли. Тоа е стандард кој се развива активно и има голем напредок и придобивки. Башка целиот процес ти се автоматизира поради АРЦ и ЦЕЦ, работат во спрега и можеш да постигнеш да кога палиш ТВ автоматски ти пали и рисивер и префрла звукот на него да иде.
Овие кликтроник покрај квалитетен конектор, и остатокот од нив е квалитетен, лесни се, лесно се превиткуваат за манипулација, можеш да си направиш убав менаџмент на каблите итн итн инт. Е сеа скапи се... скапи се, ама тоа е, гледај да земеш оптимални должини, пошто имаат од 1,5м и од 3 метри или 2,5 ми се чини дека беше, па такоа ако имаш два уреди да поврзеш на рисиверот и уште еден кабел од него до ТВ веќе е змачителна сумата. Али две години ништо не ми мрднало ниту трепнало ниту па шушнало.
Апликацијата за андроид и иос е многу ок, јас си ја користам и работи на вифи, нема потреба бт. Секако дека рисиверот ми е поврзан на вифи, работи стримање без проблем, а контролата најлесна е преку апликација за оваа активност. За гледање филмови, командите ги користам од даљинското на тв-то, а користам и РПи со ОСМЦ и мрежен сториџ за складирање и целиот тој склоп е феноменално искомбиниран.
Тоа микрофончето за штеловање и процедурата генерално е ок. Јас имам штелувано неколку пати, после само некои финеси малце ги дотерувам за мое уво, али сепак е убав фичр.

Иначе прееска некој спомна во болин да ти ги пуштата ХК и Денон на некои звучки и да си бендисаш, али да ти кажам право, не е баш веродостојно. Јас кога отидов да го купам денонот, типот ми го поврза на едни ЈБЛ, не ми текнува кој модел, дали бе а студио 80, али подностоечки, големи. Толку тажна фаца имав што сакав да го баталам и да барам друго некое. Сигурно стоев така 15 мин и бев скроз разочаран. Сепак го земав и отидов дома го поврзав со моите звучки, монитор аудио силвер и незнаеш какво олеснување беше. Тотално друг звук, се запрепастив. Дури и истата музика ја пуштив, истите фајлови од ист медиум. Драматична разлика.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #1122 на: 17 Септември 2017, 08:42:29 am »

Иначе прееска некој спомна во болин да ти ги пуштата ХК и Денон на некои звучки и да си бендисаш, али да ти кажам , не е баш веродостојно. Јас кога отидов да го купам денонот, типот ми го поврза на едни ЈБЛ, не ми текнува кој модел, дали бе а студио 80, али подностоечки, големи. Толку тажна фаца имав што сакав да го баталам и да барам друго некое. Сигурно стоев така 15 мин и бев скроз разочаран. Сепак го земав и отидов дома го поврзав со моите звучки, монитор аудио силвер и незнаеш какво олеснување беше. Тотално друг звук, се запрепастив. Дури и истата музика ја пуштив, истите фајлови од ист медиум. Драматична разлика.

Не се изразив најточно, повеќе беше тоа спомнато во контекстот дека Денонот бил слаб и членот не беше сигурен дали ќе биде доволен.За тоа мислев да го проба ако треба и со позахтевни звучници колку да добие идеа за моќноста.

Се согласувам тотално со твоето мислење и секогаш моја препорака е ако може дома да се слушне, тоа е најточната проверка, ама не секогаш е возможно пред да се купи.Покрај опремата, собата секогаш ќе остане одлучувачки фактор дали ќе звучи системот добро, просечно или лошо.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1123 на: 17 Септември 2017, 11:48:04 am »
Точно оптиката е стара, 20 год јас кај што ја поман, некако се забатали али за резерва за 20-50 денари сеуште"јади леб" :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1124 на: 17 Септември 2017, 19:14:38 pm »
Не е до Анхоч проблемот. Види си марка провери си и готово. За 100 денари кабел нема салам. Рачунај 100 денари малопродажна значи дека 18% е ддв значи 80 денари кошта сосе маржа сосе се тој кабел. Односно 1еур на алиекспрес.

Кабли за аудио видео коштаат од 10 до максимум 15 евра. Се над и под тоа е страшно сумљиво.