Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 311844 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #750 на: 29 Декември 2014, 23:14:17 pm »
Имам проблем, левиот канал ми е потивок од десниот ама мислам дека е од засилувачот. Станува збор за компјутерски звучници. Дали е можно ради лош лем да има приметливо потивок звук?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #751 на: 30 Декември 2014, 08:34:52 am »
Имам проблем, левиот канал ми е потивок од десниот ама мислам дека е од засилувачот. Станува збор за компјутерски звучници. Дали е можно ради лош лем да има приметливо потивок звук?

лош лем потивок канал? тешко. не велам невозможно, но не ми се верува

на кој засилувач мислиш? пробај со слушалки

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #752 на: 30 Декември 2014, 09:38:17 am »

Пасив-агресив...  ;D

Можеби си на прав пат, можеби кабелот му е оштетен некаде. Може и нешто окулу електрониката на појачалото да биде... Нема да шкоди да го провериш кабелот, или превентивно да го замениш.
Секако прво провери балансот да не ти е разместен.   ;)

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #753 на: 30 Декември 2014, 13:06:08 pm »

лош лем потивок канал? тешко. не велам невозможно, но не ми се верува

на кој засилувач мислиш? пробај со слушалки

Од компјутерот ми одат до сабвуфер 3 кабли за звук (од портокаловото, зеленото и црното мислам од матичната,можеби е и сивото не знам пошто 4те ми се зафатени пошто 8 звучника имам поврзано) и во него има некое мало засилуваче. Се се мислам ради каблите да не е пошто се многу долги да не се прецвикале негде пошто се замотани во огромна топка вишок деловите.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #754 на: 30 Декември 2014, 13:22:23 pm »
Абе ако е до кабелот нема ич да работи. .Ако губи контаК - ќе има крчење, шушкање... нема просто потивко да биде.

aj инсталирај ова

http://sourceforge.net/projects/windowsvumeter/files/latest/download

и пушти го овој клип (прв што го најдов со моно звук)

https://www.youtube.com/watch?v=VmG5uTVvS2c

и кажи дали иглите исто „рипкаат“ или едната повеќе другата помалце. Тоа ќе ни помогне да утврдиме дали проблемот е софтверски или хардверски.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #755 на: 30 Декември 2014, 16:10:26 pm »
Исто се движат. Проблемот понекогаш и се решава со тоа што ќе го попуштам тонот на звучниците и се изедначуваат и после пак ќе се направи разлика меѓу левата и десната страна. Од тоа заклучив дека е хардверски ама не можам да го репродуцирам проблемот за да пробам на други звучници/слушалки. Понекогаш не се појавува со недели, понекогаш по цели денови не престанува да се појавува и губи.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #756 на: 30 Декември 2014, 16:13:34 pm »
Потенциометарот за volume на појачалото те е*е :) Најди позиција некаде накај 80% јачина кај што е еднаков звукот на левиот и десниот, и после подесувај си со  volume control на пецкото ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #757 на: 30 Декември 2014, 16:36:08 pm »
 Исчисти ги потрнциометрите со соодветни спрееви за контакт
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #758 на: 20 Јануари 2015, 21:39:51 pm »
Аудиофили имам неколку ситни прашања.

1.Програма за кратење(поделување) на еден подолг WMA фајл,на повеќе пократки?
2.Добра програма за конвертирање од ФЛАК во ЊМА со најмала можна загуба на квалитет?
3.Каде да барам музика со добар квалитет,некои специјални страни за таа работа,страни со торенти освен Замунда?
+ Програма каде би можел да барам песна по песна,да не морам да симнувам цели албуми?
« Последно менување: 20 Јануари 2015, 22:14:10 pm cuoresportivo159 »
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #759 на: 15 Февруари 2015, 11:32:47 am »
По USB каблите, редно беше и хард-дисковите да звучат различно. Едни да даваат по „тенок“, а други по „полн“ звук.

http://www.enjoythemusic.com/hificritic/vol5_no3/listening_to_storage.htm

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #760 на: 15 Февруари 2015, 11:40:44 am »
По USB каблите, редно беше и хард-дисковите да звучат различно. Едни да даваат по „тенок“, а други по „полн“ звук.

http://www.enjoythemusic.com/hificritic/vol5_no3/listening_to_storage.htm
Статијава е чисто 24к злато.

Можеби подобро е да стои во комедија, да не се полаже народ по грешка.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #761 на: 15 Февруари 2015, 11:50:44 am »
Џабе си земал NAS со хард-дискови кои звучат полно, ако не си одбрал добар кабел.

Цитат
Moving from Supra to Cinnamon brings more weight, removes harshness and adds the acoustics of the recording room. Once again the Vodka is a major step in gaining realism, the stereo image is wider in every direction, far beyond and outside the speakers. It’s a little in your face I would say, like you are sitting between the musicians. Details are added immediately and the bass is further extended together with more impact in that region. The solo violin is a little softer, easier on the ear and more fluid. The Diamond does its trick again, moves the orchestra a little backwards, adds more weight without the bass getting too loud, gives you the extra detail you look for and the music flows into your room with extra smoothness overall. Sure, the Diamond is the best of the lot, the Vodka is the best value for money I would say. But be careful, Vodka in a system that is already upfront might become too much.

...

So do Ethernet cables have their own sound? This is no longer a question but a statement. The cable between switches is less important than the ones connected to the end points (NAS and/or streaming device), but a decent type like the AudioQuest Carbon is certainly worth the price in high end systems.

Price:
Carbon per metre €60 £50
Cinnamon RJ/E 1.5 metre €89 £79
Vodka RJ/E 1.5 metre €339 £295
Diamond RJ/E 1.5 metre €1,195 £1029
http://www.the-ear.net/review-hardware/audioquest-ethernet-cables-pt2-ethernet-cable

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #762 на: 15 Февруари 2015, 11:53:16 am »
Васил само кога префрлаш музика преку WiFi да ја пазиш количината на азот во собата, да не го омекне басот при преносот.

Дали при користење Wi-Fi за префрлање на музика се трудиш воздухот во етерот да е со 1% аргон, или не? http://www.mcelhearn.com/when-all-our-audio-equipment-is-wireless-will-cable-manufacturers-go-out-of-business/

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #763 на: 15 Февруари 2015, 12:08:31 pm »
1.Програма за кратење(поделување) на еден подолг WMA фајл,на повеќе пократки?
2.Добра програма за конвертирање од ФЛАК во ЊМА со најмала можна загуба на квалитет?
3.Каде да барам музика со добар квалитет,некои специјални страни за таа работа,страни со торенти освен Замунда?
+ Програма каде би можел да барам песна по песна,да не морам да симнувам цели албуми?

Не знам зошто инсистираш на WMA, ако веќе просторот е проблем тогаш зошто не MP3? (компатибилност)
Во тој случај можам да препорачам програм за делење (или лепење) на фајловите без никаква загуба (нема рекомпресирање). За конверзија и компресија во МР3 јас лично го преферирам lame кодекот со варијабилна компресија, а софтвер (GUI) за конверзија имаш да бираш каков сакаш.

За симнувањето одделни песни, било кој торент клиент ти дозволува селекција на тоа што сакаш (или не сакаш) да симнеш. Едноставно тие фајлови/нумери што не ги сакаш, ќе ги одштиклираш во листата.
Jaс лично го употребувам qBittorrent, еве како му изгледа интерфејсот:
http://www.qbittorrent.org/

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #764 на: 15 Февруари 2015, 14:02:38 pm »
http://www.computeraudiophile.com/f7-disk-storage-music-library-storage/hard-drives-make-difference-sound-18190/

"I decided Windows Server 2012 sounded better than Windows 7."

"Guess what it does not sound as good as the old Seagate drive. I am missing the richness which the Seagate drive has."

"For example,copying a .wav file to another location normally results in a small but noticeable degradation."

каде е крелл кога е најмногу потребен?