http://en.wikipedia.org/wiki/One_Million_Dollar_Paranormal_Challenge
http://en.wikipedia.org/wiki/Audiophile#Controversies
There is substantial controversy on the subject of audiophile components; many have asserted that the occasionally high cost produces no measurable improvement in audio reproduction. Skeptic James Randi, through his foundation One Million Dollar Paranormal Challenge offered a prize of $1 million to anyone who can demonstrate that $7,250 audio cables "are any better than ordinary audio cables" [18]. Audio reviewer Michael Fremer accepted the challenge but the experiment never ended up taking place[19].
Кабли од 7250 USD не сум слушал никогаш критички за да може да коментирам.
Ама мое искуство е дека до одредена сума на пари има разлика во звукот, и како расне цената на опремата после некоја точка, веќе разликите се све помали и помали.
На пример слушав систем од 50000 еур и систем од 150000 еур (Стерео). Има разлика, ама не драстична.
Од друга страна не мора да значи дека ако е поскап системо ќе звучи подобро.
Во Скопје има еден систем од 60000-70000 еур (стерео), кој што е поставен во многу мала соба и звучи прилично лошо (загушено, boomie), поевтиниот систем таму звучи подобро.
Или McIntosh C2300 полошо звучи од Benchmark Dac1 Pre во одредени системи (првиот е само Преамп а вториот Преамп/Дац. Првиот е барем 4 пати поскап од вториот, и во некои системи и како преамп против преамп звучи полошо. Ама исто постои систем каде што звучи и подобро).
Или усб кабел од 10 еур ClickTronic звучи подобро од Сребрен Kimber од 200 еур (овде целиот штос е во должината на кабелот. Битно е да е што пократок).
Ама исто кабел Kimber KS1126 осетно подобро звучи во идентичен систем од KS1111 (огромна разлика, не нијанси).
Инаку на лош систем, разликите помеѓу кабел и кабел нема да се осеќаат толку. Како е подобар системот така разликите се повеќе се осеќаат.
Исто мислам дека над одредена сум на пари веќе е само престиж и нема поента. Меѓутоа до одредена сума на пари има разлики.. Исто џабе екстремно скапи компоненти, ако некоја од останатите компоненти е чкарт (ќе се слуша целиот чкарт на само таа една компонента).
Најдобро е кога се има услови опремата да се земе на слушање во просторијата каде што би се користела, и да се избере без предрасуди и базирано на личен вкус (јас сакам отворен, неутрален и чист звук. За многу други тоа е агресивно и без топлина. За мене па, претопол звук ми ги губи деталите, енергијата, и ми е ок да го слушам онака цел ден да не замара, ама ми го нема моментот на посебност)