Автор Тема: CARclub дечиња!  (Прочитано 334006 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
Одг: CARclub дечиња!
« Одговори #1740 на: 02 Февруари 2017, 17:35:18 pm »
Да ете најдов на нет има календар.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #1741 на: 02 Февруари 2017, 17:53:12 pm »
Vtorata petovalentnata ne e voopsto bolna.
Tretata nie ja primivme pred 5 dena sestovalentna vikaat pece malce ali onie lepenki kje mu menjas na 3-4 sati i nema maka.Nasevo bese kjenkavo 2 dena onaka se ligavese ama mu projde inace skraja od temperatura i drugi reakcii nemalo.Ni rekoa od Bukurest na 9 meseci da go nosime na sistematski na kontrola da go vidat.Inace na 22.01 vlegovme vise u 8 mesec i srekjno gazime napred.
Sega sum vo plan nekoj dubak damu zeam bidejki vise nego drzi mesto da sedi odma se ispraava da stane i cel den nekoj mora da go drzi u race za da stoi na noze.

Зборете со асолен ортопед (мој предлог е др. Видоевски) за дали има вистинска потреба од дубак.

И oд мене препoрaкa зa др. Видoевски, т.е др Веснa. Женaтa е oдличнa. Дубaк не препoрaчувaaт,тoa ни гo кaжa, стaтичен џaмпер препoрaчувa. Е сегa зa секoе бебче пoсебнo нели.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Одг: CARclub дечиња!
« Одговори #1742 на: 02 Февруари 2017, 19:02:34 pm »
Нас ни рекоа пак на вакцинација на 21-ви март.  Не знам сеа таа каква е. Дали е иста како оваа?

MMR кога е?

За таа имам малку скепса.
Па не мораш ММР да ја ставаш.
Чудо големо ако прескокниш една вакцина...

Sent from my SM-J710F using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #1743 на: 02 Февруари 2017, 23:59:54 pm »
Pa dobro i nasiot ortoped rece demek dubak ne podobro dzamper.Epa dzamperov kje skoka na edno mesto samo a ima vo loco croco dubak i jumper 2vo1 za 3500 den nekade se.Takvo planiram da zeam prvo da ripa pa otposle damu izvadam toa dodatokot dole i da go koristi kako dubak.
Inace taa MMR li kako se vikase vakcinata se prima na 11 meseci nas ni e taa naredna ama ima lufta do 1 god mislam da se odlozi pa kje vidime.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #1744 на: 03 Февруари 2017, 00:45:17 am »
Со џамперот ќе јача мускули на нозе, со дубакот ќе „лебди“ т.е. нема да има осет под нозе.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #1745 на: 03 Февруари 2017, 07:19:56 am »
Најголеми препораки за Горан Видоевски и од мене. Секогаш секаде.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1746 на: 03 Февруари 2017, 08:53:23 am »
ние тројцата ги истеравме со дубаци
не му ја ислете толку, вака било така било, овој ми кажа, онде прочитав, ако има кај да го вози дубакот земи му дубак
со интернетов од децава со сила хибриди правиме

инаку најголемиот прооде  на 9,5 месеци, на роденден за прва година служеше гости
дубакот го владееше ко кен фиестата

близнаците исто си тераа, се пуштија нешто пред годинка, со тоа што имаа корегирана возраст од 2 месеци

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #1747 на: 03 Февруари 2017, 10:31:49 am »
И кај мене малиот го ставивме у дубак, има и џампер, закачен на врата, прво таму рипаше, ама кога го откри дубакот и дека може да шета од соба у соба сам кај сака.... немаше крај на неговата радост.
Некои добри 3 месеци сигурно трчаше у дубакот, паралелно со џамперот, сега еве го од пред годинка се пушта сам иде низ дома, не му сметаше дубакот за проодување. Јес да уште бара рака како посигурен за да хара низ дома, а и сам по скали се качува кружни.

Видоевски ни кажа дека дубакот не го препорачуваат докторите поради опасноста да се преврти и да се повреди. И во право е човекот, ние чим приметивме дека е доволно голем (11,5 месеци од прилика) и дека се наведнува сам да си ги зима играчките од земја додека е во дубак му го тргнавме.

Е никогаш не научи да лази, само пузи како војник, се влече по земја, тоа може да е и поради дубакот... не знам.

Главно за проодување е да има мускули, а мускулите најмногу се вежбаат со џампер, исто така треба да се остави и во игротеки што ги викаат, со предмети што висат над него да се труди да фаќа, да се подига, да ги вежба стомачните мускули, па да седи па тек после тоа да учи да лази, па да иде.

Јас немам многу искуство (прво дете ни е) и во тој поглед Видоевски многу ни помогна со советите, секоја чест прво како човек кој знае да даде совет па после како ортопед.
« Последно менување: 03 Февруари 2017, 10:38:21 am AUUU »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1748 на: 03 Февруари 2017, 12:03:55 pm »
http://hybread.mk/intervju-dokror-goran-vidoevski-bebinjata-se-soocuvaat-so-eden-problem-ne-gi-razbirame-a-tie-ne-znaat-da-ni-kazat-sto-im-treba/

Цитат
Што е со дубакот? Сите растевме со него, а денес сè поголем број ортопеди ги забрануваат…

„Уште 2002 година во Канада и 2006 година во САД, а од скоро време и во некои земји од ЕУ, дубакот со тркала е забранет со закон. Мобилниот дубак е многу опасен за повреди на бебињата, а регистрирани се и смртни случаи (во САД 34 бебиња, кај нас во Македонија 1 бебе). Повредите се од превртување. Во 69% од случаите на повредени деца, возрасните биле покрај бебето во моментот на несреќата. Денес се употребуваат статични дубаци, а тоа се дубаците за скокање, а не за движење заради безбедност на бебињата и заради потребата да скокаат за да се зајакнат мускулите на нозете кои се потребни за бебето да застане самото на нозе. Тие дубаци или немаат тркала, или имаат кочници на тркалата, или подигнувачи на тркалата, или некоја мрежа, платно или пластика помеѓу стапалата на бебето и подлогата. Значи, моја препорака е дубак jumper (скокач), а не и дубак walker (одач).“

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #1749 на: 03 Февруари 2017, 12:05:31 pm »
И ние кaј и дa е ќе примиме 2рa, сo дoлгo зaкaснувaње. Бaш пиши дaли ќе имa реaкции нештo.

24 часа подоцна!

Супер ја поднесе вакцината. Како ништо да не се десило :)

Не крена воопшто температура, се во најдобар ред.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1750 на: 03 Февруари 2017, 12:15:32 pm »
Во 69% од случаите на повредени деца, возрасните биле покрај бебето во моментот на несреќата.

...одма тука, на двоседот до скалите...

бог да чува
и дубак и да лази и да се тркала треба се тоа да го прави на адаптиран терен и под надзор, нормално, а не пушти го нека се снаоѓа

или треба да се забрани со закон да лази бебево, пошто може да си го лизне рачето на паркет и да си го пукне носот
или да се забрани само да се исправа при проодување пошто ќе тресне на газ и ќе плаче

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #1751 на: 03 Февруари 2017, 12:20:57 pm »
И ние кaј и дa е ќе примиме 2рa, сo дoлгo зaкaснувaње. Бaш пиши дaли ќе имa реaкции нештo.

24 часа подоцна!

Супер :)
Инaче зa дубaциве, нaшиoв веќе 2 недели гo стaвaвме и си седеше, вчерa пoчнa дa гo дрифтa :D
У џaмпер нa врaтa штo се стaвa, не скoкa, сaмo се врти у круг нa еднa стрaнa се дoдекa не му се усукa кaишoт, пa пo aвтoмaтизaм веќе не дoпирa сo нoзете и oбрaтнo се врти кo бaлетaн.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #1752 на: 03 Февруари 2017, 12:21:31 pm »

24 часа подоцна!

Реакција на вакцина може да има и после недела дена. Не мора да значи дека ќе има, туку можно е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1753 на: 03 Февруари 2017, 12:22:50 pm »

У џaмпер нa врaтa штo се стaвa, не скoкa, сaмo се врти у круг нa еднa стрaнa се дoдекa не му се усукa кaишoт, пa пo aвтoмaтизaм веќе не дoпирa сo нoзете и oбрaтнo се врти кo бaлетaн.

Ќе ги престанат да ги препорачуваат и тие, коа на некое дете ќе му се откачи пречката од вратата и ќе го акне по глава (пупу скраја...) :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #1754 на: 03 Февруари 2017, 12:29:27 pm »

Ќе ги престанат да ги препорачуваат и тие, коа на некое дете ќе му се откачи пречката од вратата и ќе го акне по глава (пупу скраја...) :D

А да и припазете ако имате од новите врати, не се лепени касите, само се стваени, може да се откачи, кај мене јас ја лепев.

А во старите згради можеш слон да обесиш на тие дрвените :)