Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 595466 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1695 на: 29 Октомври 2015, 14:52:06 pm »
Како човек што веќе 7 години живее надвор Македонија, може да ми појасниш што е тоа граѓанин од втор ред? Искрено збунет сум и многу ме интересира што е тоа што те прави граѓанин од втор ред или што државата во која што живееш тебе те прави за да се почуствуваш од втор ред?

Едино кога на одмор идам во Македонија и треба да извадам пасош, лична карта тогаш се чуствувам како од втор ред, гледајќи како преку врски некој се слика за пасош пред мене и такви слични сељачки работи.
Просто кажано да добиеш третман како ѓупците во Македонија
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #1696 на: 29 Октомври 2015, 14:53:43 pm »
Пример дај не врти наоколу. Како македонец што работи во Швајцарија е граѓанин од втор ред?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13931
« Одговори #1697 на: 29 Октомври 2015, 14:54:42 pm »
све фино што си дискутирате тука,гасификација,филтри на оџаци и слично,али ко че све то да плати?
луѓе,се нема основен сенс што е најбитно во градов и тоа да се реши,а тоа секако е загадувањето и огромните суми што после од буџет се трошат за лечење на последиците од загадувањето.ама кога нема саглам човек да го согледа тоа и да пресече,а не кој од кој понеписмени и слепи ко коњ,па да рече дајте да гасифицираме цел град да нема некој на дрва да се грее,да се донесе закон да е забрането греење на дрва во Скопје и ред други мерки па да поживее ко луѓе.2015 година е,главен град на држава во Европа уште се грее на дрва,ма дај не ме јеби.
И да не плукам само по властите,и народот е стока и треба да се стрела без пардон што пали све и свашта,не сфаќа дека сам си ја убрзува смрта.Но што да се очекува од население кое не се приклучува на канализација,туку си останува со септички јами од 17 век.Нек се удават у тоа сопствените гомна,јеботе говеда неписмени.

Види секаде е дозволено греење на дрва, НО...имаш законска обврска да имаш филтер бе братучед.

Ако не сакаш имаш греење на плин.

Во Австралија, греењето на плин ми беше, исто за вода за капење, готвење. Единствено струја ми трошеа телевизорот, компјутерот, климата и фрижидерот.  Мада секоја куќа има соларни панели и ти одбиваат на месечна сметка.

Во Скопје, покрај тоа што многу работи не чинат, пред се улиците и сообраќајот, потребна е масивна гасификација.

Тоа го направи Лондон во 50-тите откако имаа страшна зима бидејќи таму сите исто се грееја на дрва, па испоумреа луѓе, да им текне дека треба секое домакинство да се гасифицира.

Доколку секоја куќа е гасифицирана за греење нема да има никаков проблем.

Наводно имало некој проект пред некое време, направена е студија. До каде е работата не знам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #1698 на: 29 Октомври 2015, 15:00:07 pm »
И’ дигнале споменик и ја свртеле на тркало.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8960
« Одговори #1699 на: 29 Октомври 2015, 16:06:48 pm »
све фино што си дискутирате тука,гасификација,филтри на оџаци и слично,али ко че све то да плати?
луѓе,се нема основен сенс што е најбитно во градов и тоа да се реши,а тоа секако е загадувањето и огромните суми што после од буџет се трошат за лечење на последиците од загадувањето.ама кога нема саглам човек да го согледа тоа и да пресече,а не кој од кој понеписмени и слепи ко коњ,па да рече дајте да гасифицираме цел град да нема некој на дрва да се грее,да се донесе закон да е забрането греење на дрва во Скопје и ред други мерки па да поживее ко луѓе.2015 година е,главен град на држава во Европа уште се грее на дрва,ма дај не ме јеби.
И да не плукам само по властите,и народот е стока и треба да се стрела без пардон што пали све и свашта,не сфаќа дека сам си ја убрзува смрта.Но што да се очекува од население кое не се приклучува на канализација,туку си останува со септички јами од 17 век.Нек се удават у тоа сопствените гомна,јеботе говеда неписмени.

Види секаде е дозволено греење на дрва, НО...имаш законска обврска да имаш филтер бе братучед.

Ако не сакаш имаш греење на плин.

Во Австралија, греењето на плин ми беше, исто за вода за капење, готвење. Единствено струја ми трошеа телевизорот, компјутерот, климата и фрижидерот.  Мада секоја куќа има соларни панели и ти одбиваат на месечна сметка.

Во Скопје, покрај тоа што многу работи не чинат, пред се улиците и сообраќајот, потребна е масивна гасификација.

Тоа го направи Лондон во 50-тите откако имаа страшна зима бидејќи таму сите исто се грееја на дрва, па испоумреа луѓе, да им текне дека треба секое домакинство да се гасифицира.

Доколку секоја куќа е гасифицирана за греење нема да има никаков проблем.

Наводно имало некој проект пред некое време, направена е студија. До каде е работата не знам.

се размислува како да биде вметната во барокниот изглед, или по можност истата да биде во барок

кај и да е ке има идејно решение од нашите големи уметници кои дипломираа барок на универзитетот за висока уметност на древната Античка Македонска школа пренесувана од колено на колено

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #1700 на: 29 Октомври 2015, 21:42:57 pm »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8960
« Одговори #1701 на: 29 Октомври 2015, 22:38:42 pm »
Тоа е тоа, многу народ одлучува затоа сме нерешителни :) :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #1702 на: 30 Октомври 2015, 12:54:38 pm »
Ајде Скопје, не давај Тетово да биде светски шампион

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54986
  • Махер
« Одговори #1704 на: 30 Октомври 2015, 13:15:09 pm »
Мора да се забранат дизеливе и кршовиве што возат. Не се дише во градов од нив. Што убаво и чисто беше кога не возеа како кога беше топло.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1705 на: 30 Октомври 2015, 13:41:52 pm »
Gi butkaat letno vreme.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13931
« Одговори #1706 на: 30 Октомври 2015, 14:00:15 pm »
Значи по килава и покурумпирана власт во животот не сум видел еј. Бранко гомна јадел спрема овие.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1707 на: 30 Октомври 2015, 19:04:16 pm »
Razlikata megju vremeto na Branko i sega e sto ovcite togas spieja, sega ovcite se budni ama sega veke se vo prangi.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1708 на: 30 Октомври 2015, 19:39:17 pm »
A sto da pravi premierot ako e zagadeno. Si ima kij e nadlezen neka si brka rabota.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14290
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1709 на: 30 Октомври 2015, 21:42:03 pm »
Значи по килава и покурумпирана власт во животот не сум видел еј. Бранко гомна јадел спрема овие.
Не дека не си во право,ама шо има врска твојот одговор или реченица со воздухот?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D