Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 610284 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1710 на: 30 Октомври 2015, 23:13:07 pm »
има... ако не делеше плацеви за интерес, непочитувајки ги еко нормите, немаше да се затвори скопје до овој степен со заградурини... и дефинитивно ке беше многу подоле со загадувањето...

инаку да констатирам дека надвор денес во лисиче се дише супер... на дрвјата едвај приметно се гледа дека мрднуваат листовите, што значи нешто ептен малку дувка... поише би рекол циркулира воздухот... ете толку треба за да нема загадување никакво... а јас кога се досели тука, првите неколку години додека не ги исградија тие згради, имаш постојано, дење, ноќе добра и јака циркулација на воздух.... во тоа време во лисиче немаше ни с од смог.. али имаше па магла почесто... одкако се изградија зграите, маглата ја снема, смогот се појави во такви енормни количини...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29781
    • CARclub.mk
« Одговори #1711 на: 31 Октомври 2015, 07:58:04 am »
Пред некој ден се возиме низ град со Љу-Седмицата и возиме накај лисиче. Кога го поминав семафорот кај Еуроимпекс и влегов во населба лисиче, како да влегов во ѕид од загаден воздух.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34144
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1712 на: 31 Октомври 2015, 10:41:06 am »
Не ти светна check engine? :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14156
« Одговори #1713 на: 31 Октомври 2015, 11:40:40 am »
Пред некој ден се возиме низ град со Љу-Седмицата и возиме накај лисиче. Кога го поминав семафорот кај Еуроимпекс и влегов во населба лисиче, како да влегов во ѕид од загаден воздух.

Trust me I know :)

Некаде од кај Мајчин дом почнува завесата за кај Бисер веќе е облак.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1714 на: 01 Ноември 2015, 12:26:58 pm »
Акооо...и ова ни е малку.
Фалат уште згради и трговски центри во Центар, Аеродром, Лисиче....цела  Македонија да се собере во Скопјево.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5298
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1715 на: 01 Ноември 2015, 17:12:15 pm »
Разгледувам опции за подобрување на квалитетот на воздухот во просториите за живеење (а зошто да не и просториите за работење).
Прво што ми текна да видам беа неколку модели на рекуператори (вентилација со заштеда на топлинска енергија), пошто имаат и одредена филтација. Но по се изгледа дека се претерано скапи, а филтрирањето не им е нешто посебно добро.

Друг агол, можеби и естетски интересен:
https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study#Chart_of_air-filtering_plants

Трето, налетав на видеово, а потоа го побарав и сајтот на дечките:
Сајтот:
http://aaaiiirrr.org/
(open sourced air filters, и промовирање на свесност за потребата од чист воздух во затворени простории)

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1716 на: 10 Ноември 2015, 00:22:42 am »
vo park SHUMA gazi baba ima 1832(00)cestici nad 1mikron na 0.01cubic feet of air
sho li se slucuva vo lisice i aerodrom.
apored upatstvoto 0-2500 e normalno, nad 100 000cestici e 'very poor'
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1717 на: 10 Ноември 2015, 00:26:09 am »
Разгледувам опции за подобрување на квалитетот на воздухот во просториите за живеење (а зошто да не и просториите за работење).
Прво што ми текна да видам беа неколку модели на рекуператори (вентилација со заштеда на топлинска енергија), пошто имаат и одредена филтација. Но по се изгледа дека се претерано скапи, а филтрирањето не им е нешто посебно добро.

Друг агол, можеби и естетски интересен:
https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study#Chart_of_air-filtering_plants

Трето, налетав на видеово, а потоа го побарав и сајтот на дечките:
Сајтот:
http://aaaiiirrr.org/
(open sourced air filters, и промовирање на свесност за потребата од чист воздух во затворени простории)
ja ova koristam
iqair 250 and it works.staveno e do krevetot na kjerka mi i vrti non stop.
http://www.iqair.com/international/home-air-purifiers/healthproseries
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5298
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1718 на: 10 Ноември 2015, 02:26:41 am »
ja ova koristam
iqair 250 and it works.staveno e do krevetot na kjerka mi i vrti non stop.
http://www.iqair.com/international/home-air-purifiers/healthproseries

Од каде го набави, и колку кошта?
За филтри како се снаоѓаш, има и графитни, или само механички се па ги миеш?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29781
    • CARclub.mk
« Одговори #1719 на: 10 Ноември 2015, 07:41:05 am »
Долгорочно, воздухот во Скопје може да се среди со:

1. Гасификација и евтин гас. Колку побрзо, толку подобро. Да се почне од источната страна на Скопје (Лисиче, Аеродром, Маџари, Ченто, Автокоманда) и да се тера полека-полека кон останатиот дел од градот.
2. Наметнување на што е можно поефикасни филтри за сите индустриски погони и сите оние што се греат во сопствена режија а не е на струја. Ако треба и државата нека субвенционира дел од опремата за приватни лица. Комшија на 50 метра од мене се грее на нафта, вчера кога му го видов оџакот страв ме фати. Треба да сликнам деновиве ако го начекам пак.
3. Конечно вистинско проработување на техничките прегледи за возила (особено камиони, комбиња, итн, итн).

Нека биде јасно, Скопје не е загадено од возила. Односно, возилата придонесуваат за загадувањето, ама незначително малку во однос на другите извори на загадување. Мање-више истата бројка на коли се врти низ градов и во лето, па не е толку загадено - а низ населбите каде што загадувањето е најзабележливо во овој период од годината, мириса на чад, не на издувни гасови. Загадувањето е од луѓето што се греат на што ќе стигнат, без никаква филтрација на тоа што се пушта во атмосферата.. Ми текнува на оној талентот од Ѓорче што се грееше на украдени греди од пруга, потопени во кујзнае какви масла и восоци за да не иструлат.. Такви примери сигуно има илјадници низ градов..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9095
« Одговори #1720 на: 10 Ноември 2015, 08:26:36 am »
алал да ти е.

ама ова уште не го имаат во глава тие што треба да го решат проблемот.

Земале прскаат улици со нешто за ПМ10 за мене тешка глупост бидејки главното загадување не доага од таму

Гасификација е единствена работа која може драстично да го намали загадувањето во Скопје. За жал далеку сме од тоа. И доколку се воведе ако не е задолжително да се спроведе насекаде пак е џабе, јас сакам друг несака на дрва или нафта ке си се грее итн. Се знае во Скопје мора да си на гас нема дрва.

и централното греење нека го направат задолжително нема проблем ама нека има нормална цена и добра услуга. А не за проблем 2 недели да чекам некој да дојде за да имам греење. еј 2 недели чекаа комшиите да дојдат бидејки немаа парно со мало дете. епа така само тука може без никакви последици.

неможе во 2015 година да се гради нова зграда без никаква инсталација за гас а се зборува на големо за тоа.

цел викенд во Скопје беше катастрофа воздухот, криминал ке стане дете да растеш во Скопје а избор немаш баш државата е таква се да концентрира во Скопје

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #1721 на: 10 Ноември 2015, 08:36:35 am »
Начна нешто круцијално. Задолжително централно греење.

Ќе го решиме проблемот со загадувањето ние ај ти.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1722 на: 10 Ноември 2015, 09:00:25 am »
decki vcera vo 11-30 navecer vo pintija na 300 metri nadmorska visina, imase dobar veter koj bese TOPOL na 10-11 mesec i pol pred nova godina, vlagam doma mi pokazuva nadvoresna temperatura 17.1 stepen... WTF, i so toj vetar sto duvase, cisto nebo i sabajlevo pirkase PAK ima nad dozvolenoto PM cestici....

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1723 на: 10 Ноември 2015, 11:49:54 am »
Долгорочно, воздухот во Скопје може да се среди со:

1. Гасификација и евтин гас. Колку побрзо, толку подобро. Да се почне од источната страна на Скопје (Лисиче, Аеродром, Маџари, Ченто, Автокоманда) и да се тера полека-полека кон останатиот дел од градот.
...
evtin gas vo cel svet da ima vo MK nema da bide evtiin, vo toj gas koj se ke gleda da se ugradi...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #1724 на: 10 Ноември 2015, 12:01:46 pm »
И да не е ефтин пак ќе е поефтин и почист од се друго. Дури и да е ултра висока цената како што е во моментов.