Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 595461 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1680 на: 28 Октомври 2015, 15:23:14 pm »
Паметен бил Хитлер, многу му загадувале, немал толку затвори па почнал да ги кине.

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8960
« Одговори #1681 на: 28 Октомври 2015, 15:25:31 pm »
добро е што се усогласивме на темата, сеа уше некој да ја спроведе и да изгласа па да почнеме.

таман пред избори е прав момент

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #1682 на: 28 Октомври 2015, 15:26:59 pm »
Да!
Не сум го видел со години, но го разбирам зошто е незадоволен од животот таму. Инаку 10000 франци не е некоја голема плата за доктор на науки по електро–техника во Швајцарија, со оглед на тоа дека просечна месечна плата на електро инжинер е околу 7000 франци.

Еден од проблемите е тоа што таму е граѓанин од втор ред. Втора причина е што, како граѓанин на Зимбабве, е потценет и поставен на пониска позциија од квалитетите, способностите и амбициите кои ги има. Трета причина е што со 10000 франци може да живее пристојно, но не и да си дозволи провод каков што би можел да си дозволи во Македонија со 2000 евра плата. А четврта е тоа што е одделен од пријателите и блиските каде ужива некаков статус.

Затоа и прееска ти реков дека би отишол кога ќе најдам работа која ќе ме исполнува во средина каде би можел да бидам почитуван ко експерт и покрај тоа што сум од Зимбабве, во земја каде има колку толку слична клима на Македонија и за плата која ќе ми овозможи полагоден живот од овој кој го имам овде. Поточно би се одселил под услов да имаме поубав живот отколку овде, а тоа не подразбира само повеќе пари. А прифаќам и варијанта да одам некаде на печалба, ама за сериозна сума на пари така што кога ќе се вратам по неколку години, да можам да не се замарам со работа.

Во контекст на темава, воздухот во Швајцарија е почист. :D
« Последно менување: 28 Октомври 2015, 15:46:56 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1683 на: 28 Октомври 2015, 15:40:00 pm »
После работата нормално е да се вратиш во МК на 60 години. Со пензија од 1500еур таму е тапа, а тука си два господа.

« Последно менување: 28 Октомври 2015, 15:52:11 pm Deni »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1684 на: 28 Октомври 2015, 18:32:15 pm »
Почнав Фарго да гледам и нели оно Америка сон на секој потенцијален иселеник, кога оно бетер од овде. Машината за перење целата се клати, можда имаше преку 20 години и жена му му вика скапаницо попрај машината, овој поправа се ебаа а онo 300 евра ... ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #1685 на: 28 Октомври 2015, 20:03:21 pm »
Фарго мене лично ми е во топ 3 серии :D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #1686 на: 28 Октомври 2015, 21:15:22 pm »
све фино што си дискутирате тука,гасификација,филтри на оџаци и слично,али ко че све то да плати?
луѓе,се нема основен сенс што е најбитно во градов и тоа да се реши,а тоа секако е загадувањето и огромните суми што после од буџет се трошат за лечење на последиците од загадувањето.ама кога нема саглам човек да го согледа тоа и да пресече,а не кој од кој понеписмени и слепи ко коњ,па да рече дајте да гасифицираме цел град да нема некој на дрва да се грее,да се донесе закон да е забрането греење на дрва во Скопје и ред други мерки па да поживее ко луѓе.2015 година е,главен град на држава во Европа уште се грее на дрва,ма дај не ме јеби.
И да не плукам само по властите,и народот е стока и треба да се стрела без пардон што пали све и свашта,не сфаќа дека сам си ја убрзува смрта.Но што да се очекува од население кое не се приклучува на канализација,туку си останува со септички јами од 17 век.Нек се удават у тоа сопствените гомна,јеботе говеда неписмени.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1687 на: 29 Октомври 2015, 10:16:23 am »

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #1688 на: 29 Октомври 2015, 14:20:42 pm »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #1689 на: 29 Октомври 2015, 14:30:58 pm »
Е сеа уште некој од УНДП, ГЕФ и „Министерство за Животна Средина“ да произлезе со ваков некој инфографик, зошто уствари толку многу дрвја се испосечени, па да видиме на што сме.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43715
  • Il Moderatore
« Одговори #1690 на: 29 Октомври 2015, 14:33:21 pm »
Сигурен сум дека UNDP и GEF немаат врска со сечењето дрва.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1691 на: 29 Октомври 2015, 14:35:54 pm »
И јас сум сигурен, ама кога ете поддржуваат некои вакви истражувања, во кои се истакнува колку дрвја се потребни за да го апсорбираат годишното количество на гасови исфрлени од едно возило, слободно нека се дрзнат да направат (или поддржат) истражување кое ќе каже зошто тогаш толку дрвја се испосечени.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43715
  • Il Moderatore
« Одговори #1692 на: 29 Октомври 2015, 14:39:50 pm »
За да го разубават делот спроти стара железничка. Шо ќе ти истражување...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #1693 на: 29 Октомври 2015, 14:46:12 pm »
Да!
Не сум го видел со години, но го разбирам зошто е незадоволен од животот таму. Инаку 10000 франци не е некоја голема плата за доктор на науки по електро–техника во Швајцарија, со оглед на тоа дека просечна месечна плата на електро инжинер е околу 7000 франци.

Еден од проблемите е тоа што таму е граѓанин од втор ред. Втора причина е што, како граѓанин на Зимбабве, е потценет и поставен на пониска позциија од квалитетите, способностите и амбициите кои ги има. Трета причина е што со 10000 франци може да живее пристојно, но не и да си дозволи провод каков што би можел да си дозволи во Македонија со 2000 евра плата. А четврта е тоа што е одделен од пријателите и блиските каде ужива некаков статус.

Затоа и прееска ти реков дека би отишол кога ќе најдам работа која ќе ме исполнува во средина каде би можел да бидам почитуван ко експерт и покрај тоа што сум од Зимбабве, во земја каде има колку толку слична клима на Македонија и за плата која ќе ми овозможи полагоден живот од овој кој го имам овде. Поточно би се одселил под услов да имаме поубав живот отколку овде, а тоа не подразбира само повеќе пари. А прифаќам и варијанта да одам некаде на печалба, ама за сериозна сума на пари така што кога ќе се вратам по неколку години, да можам да не се замарам со работа.

Во контекст на темава, воздухот во Швајцарија е почист. :D
Како човек што веќе 7 години живее надвор Македонија, може да ми појасниш што е тоа граѓанин од втор ред? Искрено збунет сум и многу ме интересира што е тоа што те прави граѓанин од втор ред или што државата во која што живееш тебе те прави за да се почуствуваш од втор ред?

Едино кога на одмор идам во Македонија и треба да извадам пасош, лична карта тогаш се чуствувам како од втор ред, гледајќи како преку врски некој се слика за пасош пред мене и такви слични сељачки работи.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1694 на: 29 Октомври 2015, 14:47:51 pm »
За да го разубават делот спроти стара железничка. Шо ќе ти истражување...

Кешки да беше само тој дел.