све фино што си дискутирате тука,гасификација,филтри на оџаци и слично,али ко че све то да плати?
луѓе,се нема основен сенс што е најбитно во градов и тоа да се реши,а тоа секако е загадувањето и огромните суми што после од буџет се трошат за лечење на последиците од загадувањето.ама кога нема саглам човек да го согледа тоа и да пресече,а не кој од кој понеписмени и слепи ко коњ,па да рече дајте да гасифицираме цел град да нема некој на дрва да се грее,да се донесе закон да е забрането греење на дрва во Скопје и ред други мерки па да поживее ко луѓе.2015 година е,главен град на држава во Европа уште се грее на дрва,ма дај не ме јеби.
И да не плукам само по властите,и народот е стока и треба да се стрела без пардон што пали све и свашта,не сфаќа дека сам си ја убрзува смрта.Но што да се очекува од население кое не се приклучува на канализација,туку си останува со септички јами од 17 век.Нек се удават у тоа сопствените гомна,јеботе говеда неписмени.
Види секаде е дозволено греење на дрва, НО...имаш законска обврска да имаш филтер бе братучед.
Ако не сакаш имаш греење на плин.
Во Австралија, греењето на плин ми беше, исто за вода за капење, готвење. Единствено струја ми трошеа телевизорот, компјутерот, климата и фрижидерот. Мада секоја куќа има соларни панели и ти одбиваат на месечна сметка.
Во Скопје, покрај тоа што многу работи не чинат, пред се улиците и сообраќајот, потребна е масивна гасификација.
Тоа го направи Лондон во 50-тите откако имаа страшна зима бидејќи таму сите исто се грееја на дрва, па испоумреа луѓе, да им текне дека треба секое домакинство да се гасифицира.
Доколку секоја куќа е гасифицирана за греење нема да има никаков проблем.
Наводно имало некој проект пред некое време, направена е студија. До каде е работата не знам.