Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 594997 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1335 на: 31 Јануари 2015, 16:44:36 pm »
Зарем некој пали ќомбе на ова топлово....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #1336 на: 31 Јануари 2015, 18:07:59 pm »
Малку ли Голф 4ки се увезоа?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1337 на: 31 Јануари 2015, 18:09:19 pm »
Се потстопли и оп наеднаш никој не вози Голф 4ки.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #1338 на: 31 Јануари 2015, 21:49:15 pm »
Не може никој да ме убеди дека проблемот се автомобилите и домаќинствата што се греат на дрва. Нема никаква здрава логика, загадувањето да е неколку пати поголемо во вечерните и раните утрински часови, кога фрекфенцијата на автомобили е значително намалена, а домаќинствата не се ни греат на дрва. Исто така, цело Ново Лисиче е поврзано на топлификација, на дрва се греат доле у куќите, проблемот е како може загадувањето од домаќинствава што се греат на дрва, да се пренесува у Ново Лисиче, кога во моиве 23 години колку што живеам во Ново Лисиче, ниту еднаш немам осетено ветер од правец Лисиче->Ново Лисиче, значи секогаш, ама баш секогаш фаќа или некој бочен ветер или од Ново Лисиче->Лисиче, како што е и правецот на течението на Вардар.

Друга работа, безброј пати се имам прибирано у 4-5 сабајле и многу убаво се гледало како тоа чадот со никаква боја и мирис од Железара се спушта према Маџари и Ново Лисиче. Додека работев на пумпа на излез од Скопје, имало денови кога навечер на ноќна сум се молел кола да не дојде на пумпа, за да не треба да искочам од внатре, пошто надвор се умираше, гради болеа и многу фино се глеаше од каде доаѓа чадот со никаков мирис и боја.

Трета работа, зашто се збори само за Скопје, јас немам сретнато по медиумите да се зборува за друг град, освен сеа пред некој ден нешто за Битола и Тетово? Дали сте ја отвориле апликацијата и сте погледнале какво е загадувањето во Тетово, Кичево, Битола, Кавадарци, Велес? Зашто сите молчат и никој не ги спомнува причинителите на загадување во тие градови?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1339 на: 31 Јануари 2015, 21:58:39 pm »
Никој не живее по другите градови, сите се во Скопје ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #1340 на: 31 Јануари 2015, 22:03:56 pm »
Освен за викенд и празници :D Кога више ја начна темава, многу ми е криво што не го сликав паркингот кај новите згради во Ново Лисиче во петокот пред Водици(продолжениот викенд) и после да сликам во понеделник вечерта и следниот петок колку за споредба. Разликите во пополнетоста на паркингот беа драстични.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #1341 на: 31 Јануари 2015, 22:10:30 pm »
Друга работа, безброј пати се имам прибирано у 4-5 сабајле и многу убаво се гледало како тоа чадот со никаква боја и мирис од Железара се спушта према Маџари и Ново Лисиче. Додека работев на пумпа на излез од Скопје, имало денови кога навечер на ноќна сум се молел кола да не дојде на пумпа, за да не треба да искочам од внатре, пошто надвор се умираше, гради болеа и многу фино се глеаше од каде доаѓа чадот со никаков мирис и боја.

Aj objasni mi zelezara ne raboti od Noemvri znaci peckata e ugasena od kade sto ti se gledal cadot a zagaduvanjeto od dozvoleni 50 vo lisice  dosta pati pokazuvase 800 merni edinici sve do vcera kako so izduva veterot i padna dozdov i se namali zagaduvanjeto...
Najlesno e udri po zelezara oni se krivi...Epa ne e tocno kriv e nekoj drug..
Tetovo ima deponija vo samiot grad koja e prenatrupana i sekoja vecer go palat gjubreto za da mozat da go namalat i da go potrupaat za usteda na mesto i pari..Prasaj tetovcani kako disat navecer na skrgi kolku smrdi i pece na oci..
Site grafikoni kazuvaat deka zagaduvanjeto pocnuva od 17-18 casot navecer pa se do 01 sabajleto posle toa grafikonot liniite se namaluvaat...Epa koja fabrika spored tebe zagaduva u skopje vo toj period ???
Nego gradov mu ebaa majkata izgraden e premnogu nema  nikakva cirkulacija na vozduh baska kako sto e kotlinava po dolzina sve sto e zagadeno i smrdea od gjorce,kozle,centar sve ide nakaj kisela voda i lisice..Od cela godina dali vkupno 3-4 pati duva veter od llisice nakaj gjorce celo vreme cirkulacijata e od gjorce nakaj lisice dokolku voopsto ja ima ..Ete od kade ti smrdi  toj del kaj sto zivees

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2746
  • Слобода или смрт
« Одговори #1342 на: 31 Јануари 2015, 22:44:24 pm »
Никој не живее по другите градови, сите се во Скопје ;D

Кај мене од тараса сликано некаде мај/јуни

Загадување? Што е тоа? :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1343 на: 31 Јануари 2015, 22:50:11 pm »
Тараса? Што е тоа?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1344 на: 31 Јануари 2015, 22:51:14 pm »
12ти Јануари.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1345 на: 31 Јануари 2015, 22:54:34 pm »
Сакаш да ми кажеш дека на камбанава има вмровско знаме опнато горе?

„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1346 на: 31 Јануари 2015, 22:58:23 pm »
Не е камбана, приватна зграда е. :) И по куќи сум видел ги ставаат.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1347 на: 01 Февруари 2015, 00:16:13 am »
Не може никој да ме убеди дека проблемот се автомобилите и домаќинствата што се греат на дрва.

Дури ни ако се презентирани суви факти, мерења, статистики и такви работи. И понатаму не може никој да те убеди?

Реченицата „никој не може да ме убеди“ веќе сама по себе е проблематична и на никого не му препорачувам да ја каже кога било. А особено после толку презентирани графици, табели, мерења и дедуцирања.

Нема никаква здрава логика, загадувањето да е неколку пати поголемо во вечерните и раните утрински часови, кога фрекфенцијата на автомобили е значително намалена, а домаќинствата не се ни греат на дрва.

Како бе Кими „домаќинствата не се ни греат на дрва“ кога сме рекордери у процент на домаќинства кои се греат на дрва, и тоа АПЛА рекродери? Нема да никаква логика загадувањето да НЕ Е неколку пати поголемо навечер за време на грејна сезона. Зарем Железара работи само ноќе и само во зима? Еве сега ич не работи Железара, па пак загадување колку сакаш.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #1348 на: 01 Февруари 2015, 00:22:17 am »
А зошто во лето кога поголем дел од лугето се вратени во своите градови, дел се по одмори и кога нема греење на дрва, зошто тогаш овие пм10 честици не се во рамките на дозволената граница ?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1349 на: 01 Февруари 2015, 00:34:17 am »
Мислам дека таа табела што ја постираше filipv пред некоја страна ја перцепирате грешно. Македонија не е само Скопје. Останатите градови немаат централно греење и имаат да бираат меѓу струја и дрво за огрев. Во Скопје МИСЛАМ дека кривецот за загадување треба да се бара на друго место.