Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 601309 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #4680 на: 14 Ноември 2024, 01:17:33 am »
Кога некој пораснат во Скопје, така се осеќа, замисли како се осеќа некој од Дебар пример кога ќе дојде во хаосов. Првите плати на лечење депресија ке треба да ги даде.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4681 на: 14 Ноември 2024, 01:23:12 am »
Чичо, седи раат, 25 години сум Скопје.

#treba

Ти текнуе на "шитТаг"-от?

Сите нешто како треба, паралелно со што лично му фали.
Во исто време, кој колку придонел за било што - прашање е, на коешто никој од нас нема одговор.

А, тоа како се осеќал било кој - голем кур.
ОСВЕН, ако сме од 12-14 години сите, па да цепаме таков муабет "woe is me"

Бемти синдром на жртва, популизам, егоизам и незаслужен елитизам, фала лепо.

За крај, се чувствувам должен да додадам, за секој случај:
Иако не сум роден во Скопје, тие детски болести "овој против оној" завршиле многу одамна, пред да станам полнолетен.

Реалните проблеми - бараат реални решенија.
Можеби ако се престане да се плаче како пичка редовно, а се преземе акција - ќе има некаков резултат, макар и минорен.

Делувај локално, размислувај глобално, ти текнуе? :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #4682 на: 14 Ноември 2024, 01:52:19 am »
Зборам за моментот каде доста голем број на луѓе ги обвинуваат за икс работи луѓето од провинција, као некој тренд стана. А мене ми е толку не својствено и небулозно што морам да изреаѓирам. Затоа што сум сигурен и тврдам да имале услови никогаш не би отишле од родното место.

За другово се сложувам од збор до збор. Само што ова што го збориш ти квалитетен број на луѓе го зборат. Ама само го зборат. Питоми сме ко домашни галени кученце. И да не натртат ќе си ќутиме.
Имаме реален и страшен проблем со воздухот што го дишиме. Деца оболуваат во број што е страшен. А ние за колите сме се фатиле. Најлесна мерка ќе беше а и се најавуваше намалувањето на возила. Со парен непарен број. Ама ќе се видеше дека не е тоа проблемот. Еве јас лично реагирам и убедувам доста време на фабрикиве кои работат без контроли, потплатени инспекции. Како оној у орман што го загадил цело подрачје со олово има миљон примери. Тој го фатиле зошто не му платил на некој. И сите ги знаеме овие работи како функционираат и си предеме као мачиња. Колите загадувале. Ти збориш на луѓе тие као теории на заговор. Као луд си. Као не ни се дешаваат такви работи во државичево. Не сме ни свесни (а свесни сме) дека огромни суми на пари се прават со горења туѓи и опсасни ѓубришта. И демек луд си, кој би го дозволил тоа. А секој ден гледаме многу полуди работи.
Јас сум скоро 40г во Скопје ништо битно. Боље да сум во Пробиштип пример.

И не си во право, жртви сме, не ми е до курчење и правење мангуп као срби не плачу ко пичке кога мама ни ебаа. И на крај воздухог ни го земаа. Праењето мангум во ваква ситуација во која сме е еднакво како да кажеш они неможат да еб.т колку што јас можам да издржам. И сите утре локално да изреагираме и коли и ќумбиња да фрлиме само повеќе простор за дополнително да загадат ќе оставиме. За плачење е. Жртви сме.
« Последно менување: 14 Ноември 2024, 02:10:29 am Chlink »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4683 на: 14 Ноември 2024, 02:07:54 am »
Нејќеш да си Пробиштип...

Регионална депонија... као ќе биде, па нема да биде... и на крај ќе биде.
Ваздушна линија од таа депонија до Пробиштип, на пример, ти е како Центар - Кисела Вода.

Дрисла е одлична, пар екселанс, во споредба.

Додатно, ураниумот од 2001-ва во браната Светиниколска уште си е таму...
Да имаа вода од каде да донесат, до сега ќе имаше повеќе "викенд населби" на текот на автопатот Миладиновци - Свети Николе.

Но, криминалните умови не се глупи умови.
Пола народ никогаш не би купил парцела таму, а другата половина порано или подоцна ќе дознае.

Него...

Емотивен станав премногу, дека денот голем.
Ќе бидам тука уште некое време, се надевам, нека нѝ е честит денот на ослободување, па за другото ќе се договориме :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #4684 на: 14 Ноември 2024, 02:27:09 am »
Нејќеш да си Пробиштип...

Регионална депонија... као ќе биде, па нема да биде... и на крај ќе биде.
Ваздушна линија од таа депонија до Пробиштип, на пример, ти е како Центар - Кисела Вода.

Дрисла е одлична, пар екселанс, во споредба.

Додатно, ураниумот од 2001-ва во браната Светиниколска уште си е таму...
Да имаа вода од каде да донесат, до сега ќе имаше повеќе "викенд населби" на текот на автопатот Миладиновци - Свети Николе.

Но, криминалните умови не се глупи умови.
Пола народ никогаш не би купил парцела таму, а другата половина порано или подоцна ќе дознае.

Него...

Емотивен станав премногу, дека денот голем.
Ќе бидам тука уште некое време, се надевам, нека нѝ е честит денот на ослободување, па за другото ќе се договориме :)
Намерно го спомнав Пробиштип. Многу добро го познавам. Таков град со таква местоположба да уништиш. Највеќе заболени од рак на дебело црево по глава на жител имаат во цел свет. И уште и топилница им градат.
Па и наведе уште полно примери. Знаеме еден куп вакви случаи. И као чудно ни е ако нешто со човечки свесен фактор го прави тоа. Не ние несвесно со колите го прајме. Дпф от. А пола коли на плин ни се. Сериозно е загадувањево. И во моментов иако сме насочени кон европизирање пари, економии, име на држава ни до пола не се битни колку овој проблем. Воздух немаме, какво име, нек се зове Пинки нек се зове Невена.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2226
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #4685 на: 14 Ноември 2024, 07:25:13 am »
Аман луѓе аман орман да фатите да не се вратите како беа клетвиве на стариве наши.

1.Луѓе сме сите од крф и месо сите ќе умреме кој не се родил нема само тука сме до кога сме не знаеме но додека постоиме се бориме како со себе така и за себе.

2.Сите ние на ова планета сме родени некаде, некој во сиера леоне, некој долно коњари, некој во капиштец каде ке се родиш не бира место.Но каде ке живееш ите како игра улога па затоа и постоиме се едуцираме,патуваме,работиме,креираме..Секој човек ЖИВ го разбирам секаде во свет секој сака подобро место за живеење со тоа што не значи дека таму каде си роден и припаѓаш па затоа бараш начин да кога ке се пробудиш разбудиш со сатисфакција со исполнето емотивна состојба на постоењето е тоа дали ке биде аутокоманда,паланка,париз, травамунде , штоклохом, тоа само тој човек си знае што таму го врзува и зошто е таму.

3.Секаде во свет Америка,Канада,Еврипа,Азија се гравитра и се гравитирало во поголемите градови поради на некој начин олеснати придобвки транспорт,работа,школа,кариера,жени,мажи,луѓе повеке исполнет живот во џунглата и тако даље од век векова луѓе доагале и останувале во скопје не значи дека Битола,Куманово,Кратово,Охрид не е убаво но секој го избира скопје во Мкд и тоа е тоа ако почнеме да набројување..ке нема крај

4.Можеме да дискутираме до бесвест дал на градот му треба инфраструкруа од типот на патишта мостови наслеби нови обнова на постоечки објеки и така натаму натаму ПА треба како не треба ние како граѓани сме тука и гледаме се а тој што мисли дека на избори ке се смени нешто очиглено е во заблуда нема ништо да се смени тоа е што е во наредни 20 години нема промени него ако апнеме некое асфалтирано сокаче или пак фасадичка ,од затнати шахти и тако до ќути и не рчкај мечка.

5.Воздухот во скопје секогаш си бил таков како што е можеби не во овој степен но бил загаден впрочем секаде и во парис лондон,мумбаи,њујорок,торонто,нагоја,пехчево е загаден според мене автомобили не загадуваат до толку (не возам на струја па макар пешкил одел до крајот на живот -хенри форд у гроб се превртуе на возам на струја каде у блато ке излезам натоварен и каде струја газ ке ми влече не возам струхја)) - туку канцерот на мкд поготово на скопје железарата мак стил тоа е чернобил, и рек битола да не навлагаме понтаму и порано се возело и ке се возат секогаш коли и ке имаме по фамилаији по на глава по 3коли.

6.Мислам дека томи,или томече го спомна Белград даде многу добар предлог кој веќе кај соседите се применува и јас сум за истото фукни 5000 илјади евра квадрат во скопје па да видиш други градови како ке си функ,лупни кирија 1000 евра па да вдииш секој како ке седи од каде и ке има намалување, за жал кириите се смешени кај нас  да збориме реално..Со плата од 20илјади денари немоѓеш кирија да му бараш ама жена му/девојка муи надокнади тоа ти е сит гладен не верува...да не си у кожа.

7.Животот е она што ни се случува додека правиме планови за живот-Каде и да сте без оглед на емотивната,финансика,психичка или било која состојба не заборавајте жив си здрав се можеш-Устани крени загризи денес те има утре те нема воздухот е тој за сите Ти одлучуваш каде ке се пробудиш дали тоа е скопје или сан диего исклучиво зависи од тебе.

Sincerely you,

Љуби брат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
« Одговори #4686 на: 14 Ноември 2024, 08:54:13 am »
Кога некој пораснат во Скопје, така се осеќа, замисли како се осеќа некој од Дебар пример кога ќе дојде во хаосов. Првите плати на лечење депресија ке треба да ги даде.
nz bate ja od kicevo ida taka da ovde mi e i chisto, ne se zdravi, kaj elektranana pa i shitkaat kjumur po domakjinstva, to ko kje rascadit ko evrein se osekja.
« Последно менување: 14 Ноември 2024, 09:00:57 am Bicikle »

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #4687 на: 14 Ноември 2024, 09:06:12 am »
Епа, ете ти решение - одеби ти - што курац "провинција" ти е крива :)
Тоа е тоа сељачки муабет, култура и цивилизација како од планина симнат
Аман луѓе аман орман да фатите да не се вратите како беа клетвиве на стариве наши.

1.Луѓе сме сите од крф и месо сите ќе умреме кој не се родил нема само тука сме до кога сме не знаеме но додека постоиме се бориме како со себе така и за себе.

2.Сите ние на ова планета сме родени некаде, некој во сиера леоне, некој долно коњари, некој во капиштец каде ке се родиш не бира место.Но каде ке живееш ите како игра улога па затоа и постоиме се едуцираме,патуваме,работиме,креираме..Секој човек ЖИВ го разбирам секаде во свет секој сака подобро место за живеење со тоа што не значи дека таму каде си роден и припаѓаш па затоа бараш начин да кога ке се пробудиш разбудиш со сатисфакција со исполнето емотивна состојба на постоењето е тоа дали ке биде аутокоманда,паланка,париз, травамунде , штоклохом, тоа само тој човек си знае што таму го врзува и зошто е таму.

3.Секаде во свет Америка,Канада,Еврипа,Азија се гравитра и се гравитирало во поголемите градови поради на некој начин олеснати придобвки транспорт,работа,школа,кариера,жени,мажи,луѓе повеке исполнет живот во џунглата и тако даље од век векова луѓе доагале и останувале во скопје не значи дека Битола,Куманово,Кратово,Охрид не е убаво но секој го избира скопје во Мкд и тоа е тоа ако почнеме да набројување..ке нема крај

4.Можеме да дискутираме до бесвест дал на градот му треба инфраструкруа од типот на патишта мостови наслеби нови обнова на постоечки објеки и така натаму натаму ПА треба како не треба ние како граѓани сме тука и гледаме се а тој што мисли дека на избори ке се смени нешто очиглено е во заблуда нема ништо да се смени тоа е што е во наредни 20 години нема промени него ако апнеме некое асфалтирано сокаче или пак фасадичка ,од затнати шахти и тако до ќути и не рчкај мечка.

5.Воздухот во скопје секогаш си бил таков како што е можеби не во овој степен но бил загаден впрочем секаде и во парис лондон,мумбаи,њујорок,торонто,нагоја,пехчево е загаден според мене автомобили не загадуваат до толку (не возам на струја па макар пешкил одел до крајот на живот -хенри форд у гроб се превртуе на возам на струја каде у блато ке излезам натоварен и каде струја газ ке ми влече не возам струхја)) - туку канцерот на мкд поготово на скопје железарата мак стил тоа е чернобил, и рек битола да не навлагаме понтаму и порано се возело и ке се возат секогаш коли и ке имаме по фамилаији по на глава по 3коли.

6.Мислам дека томи,или томече го спомна Белград даде многу добар предлог кој веќе кај соседите се применува и јас сум за истото фукни 5000 илјади евра квадрат во скопје па да видиш други градови како ке си функ,лупни кирија 1000 евра па да вдииш секој како ке седи од каде и ке има намалување, за жал кириите се смешени кај нас  да збориме реално..Со плата од 20илјади денари немоѓеш кирија да му бараш ама жена му/девојка муи надокнади тоа ти е сит гладен не верува...да не си у кожа.

7.Животот е она што ни се случува додека правиме планови за живот-Каде и да сте без оглед на емотивната,финансика,психичка или било која состојба не заборавајте жив си здрав се можеш-Устани крени загризи денес те има утре те нема воздухот е тој за сите Ти одлучуваш каде ке се пробудиш дали тоа е скопје или сан диего исклучиво зависи од тебе.

Sincerely you,

Љуби брат.
На никој не му сметаат од кај дошле, ама да дојдеш во скопје да живееш е божја казна

Како не си земав жена од друг град па да си одев дома зет

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #4688 на: 14 Ноември 2024, 09:20:22 am »
Тогаш ке рмбаш на нива у Паланка цело лето нема зете мили зете ќерку да ми чуваш 😁😁, држ  там команда си знаеш ти.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 451
  • The best or nothing.
« Одговори #4689 на: 14 Ноември 2024, 09:26:54 am »
Како не си земав жена од друг град па да си одев дома зет.

Никогаш не е касно. Белким можеш со 2 да издржиш.  ;D

А ова со Мршевци локацијава. Чим Окта работела 34години, како рафинерија, баш ме интересира дали е направена анализа на земјата. Бујковци и мршевци се комшии.

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2778
  • Слобода или смрт
« Одговори #4690 на: 14 Ноември 2024, 09:31:52 am »

Имаш податок за загаденоста во април/мај во Македонија (просек) споредено со Германија?
Едит - Градот Аален има околу 67,000 жители, малку повеќе од Прилеп, па ајде да ги споредиме?
https://aqicn.org/historical/#!city:germany/badenwurttemberg/aalen
[url=https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]]https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]

https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep

Не се жалете безврска во град преполн со жители, каде зимно време не се дише од чад. Не се криви возилата, ги има и нив 24/7 365 дена во годината.

Се извинувам што не можам да атачирам слики моментално (користам ајфон како замена додека земам друг, па не сум навикнат) па затоа праќам линкови.

Брат, погусто населен град = повеќе возила = повеќе возила со извадени ДПФи и катализатори = позагадено во пролет/лето. Не ми се верува дека сме 2024 скоро 2025та и уште дискутираме дали вадење ДПФи и катализатори загадува воздух и дали треба или не треба да се прави.

Јас би здрвил сериозна казна покрај непоминување на технички и неможност за регистрација за сите возила со изваден ДПФ/катализатор, и тоа ригорозно да се контролира, и после 3-4 години да го видиме просекот на аерозагадувањето надвор од зима.

Да не правам муабет дополнителните бенефити како да не треба да дишам црн чад секогаш кога на Партизанска ќе помине некој со изваден ДПФ и лоша мапа.

Јас би здрвил сериозна казна на селењето провинција во Скопје.... Пренатрупано е тука

Да се издава многу тешко жителство како во Љубљана пример. И одма ја ставаш Битола за главен град, преместуваш институции све и крај.

Ама проблемот не е тука. Јас тврдам дека 90% луѓево од провинција не ни сакаат да дојдат во Скопје. Се жалиме зашто не не пуштаат по европа во потрага по подобар живот да кажам а ние сакаме тоа да им го направиме на сограѓаните. Никој не го наапушта домот ако се му е добро.
Кај загадувањево да се навратам. Да станеш нај загаден град одеднаш проблем кој реално постои. Има решениа но никој не пробува да ги пронајде. Дека се проблем колите е приказна за мали деца. Имаат удел кој е многу мал.

Не е само за државните институции. Реалноста е дека во Скопје се фокусирани многу индустрии, со години па и децении развивани тука. Нема како одеднаш да ги релоцираш сите (или бар повеќето) фирми од конкретна индустрија во друг град. Еве ќе ти кажам од ИТ пошто од таму сум јас, пробаа уште пред 6-7 години да отвораат канцеларии во Охрид и Битола, дури во фирмата кај што работев тогаш нудеа платен стан и 50% повисока плата да одиш да работиш од битолската канцеларија на максимум година дена, и отидоа само неколку Битолчани :) Нема како да им ја релоцираш работната позиција на многу луѓе со изграден живот, фамилија, стан, деца што одат во училиште во друг град, одеднаш. Треба минимум 10-15 години миграција за тоа.
Никад не би живеел во Скопје да немав кров над глава... Златни градови Кавадарци, Гевгелија, Велес....
Затоа и "бегам" од Скопје, од чаир/карпош дојден сум хиподром со цел да бегам накај илинден.
Да се среди викендицата во мршевци па мислам и дека 70% од времето таму ке бидам, само за да избегам од хаосов...

Тенденцијава на бегање од Чаир во други делови ќе продолжи се додека кругот не се стесни целосно па да мора надвор од границите. Не зборам за краток период но за децении нанапред. Кој разбра разбра кој не слободно нека си толкува по негов избор.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #4691 на: 14 Ноември 2024, 09:44:35 am »

А ова со Мршевци локацијава. Чим Окта работела 34години, како рафинерија, баш ме интересира дали е направена анализа на земјата. Бујковци и мршевци се комшии.
Ни ке направи некој анализа :)
Ако гледаме така па кисела вода од линданот на охис каква е? Железара исто...
Јас викам скопје е едно големо село!

Имаш податок за загаденоста во април/мај во Македонија (просек) споредено со Германија?
Едит - Градот Аален има околу 67,000 жители, малку повеќе од Прилеп, па ајде да ги споредиме?
[url=https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]]https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]

Не се жалете безврска во град преполн со жители, каде зимно време не се дише од чад. Не се криви возилата, ги има и нив 24/7 365 дена во годината.

Се извинувам што не можам да атачирам слики моментално (користам ајфон како замена додека земам друг, па не сум навикнат) па затоа праќам линкови.

Брат, погусто населен град = повеќе возила = повеќе возила со извадени ДПФи и катализатори = позагадено во пролет/лето. Не ми се верува дека сме 2024 скоро 2025та и уште дискутираме дали вадење ДПФи и катализатори загадува воздух и дали треба или не треба да се прави.

Јас би здрвил сериозна казна покрај непоминување на технички и неможност за регистрација за сите возила со изваден ДПФ/катализатор, и тоа ригорозно да се контролира, и после 3-4 години да го видиме просекот на аерозагадувањето надвор од зима.

Да не правам муабет дополнителните бенефити како да не треба да дишам црн чад секогаш кога на Партизанска ќе помине некој со изваден ДПФ и лоша мапа.

Јас би здрвил сериозна казна на селењето провинција во Скопје.... Пренатрупано е тука

Да се издава многу тешко жителство како во Љубљана пример. И одма ја ставаш Битола за главен град, преместуваш институции све и крај.

Ама проблемот не е тука. Јас тврдам дека 90% луѓево од провинција не ни сакаат да дојдат во Скопје. Се жалиме зашто не не пуштаат по европа во потрага по подобар живот да кажам а ние сакаме тоа да им го направиме на сограѓаните. Никој не го наапушта домот ако се му е добро.
Кај загадувањево да се навратам. Да станеш нај загаден град одеднаш проблем кој реално постои. Има решениа но никој не пробува да ги пронајде. Дека се проблем колите е приказна за мали деца. Имаат удел кој е многу мал.

Не е само за државните институции. Реалноста е дека во Скопје се фокусирани многу индустрии, со години па и децении развивани тука. Нема како одеднаш да ги релоцираш сите (или бар повеќето) фирми од конкретна индустрија во друг град. Еве ќе ти кажам од ИТ пошто од таму сум јас, пробаа уште пред 6-7 години да отвораат канцеларии во Охрид и Битола, дури во фирмата кај што работев тогаш нудеа платен стан и 50% повисока плата да одиш да работиш од битолската канцеларија на максимум година дена, и отидоа само неколку Битолчани :) Нема како да им ја релоцираш работната позиција на многу луѓе со изграден живот, фамилија, стан, деца што одат во училиште во друг град, одеднаш. Треба минимум 10-15 години миграција за тоа.
Никад не би живеел во Скопје да немав кров над глава... Златни градови Кавадарци, Гевгелија, Велес....
Затоа и "бегам" од Скопје, од чаир/карпош дојден сум хиподром со цел да бегам накај илинден.
Да се среди викендицата во мршевци па мислам и дека 70% од времето таму ке бидам, само за да избегам од хаосов...

Тенденцијава на бегање од Чаир во други делови ќе продолжи се додека кругот не се стесни целосно па да мора надвор од границите. Не зборам за краток период но за децении нанапред. Кој разбра разбра кој не слободно нека си толкува по негов избор.
Се бега од гужви, со тие од рамковен подобро се живее него со уфураниве "скопјани"

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2778
  • Слобода или смрт
« Одговори #4692 на: 14 Ноември 2024, 09:52:39 am »
Сите за соживот а знам две македонски фамилии што во последниве 3 години продадоа стан во Чаир и куќа во Бутел за да се преселат во Кисела Вода кај што нели нема гужва... Ама добро вие си знаете мене сеедно ми е.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #4693 на: 14 Ноември 2024, 10:17:03 am »
Сите за соживот а знам две македонски фамилии што во последниве 3 години продадоа стан во Чаир и куќа во Бутел за да се преселат во Кисела Вода кај што нели нема гужва... Ама добро вие си знаете мене сеедно ми е.
Dosta seres be

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #4694 на: 14 Ноември 2024, 11:08:43 am »

Ни ке направи некој анализа :)
Ако гледаме така па кисела вода од линданот на охис каква е? Железара исто...
Јас викам скопје е едно големо село!

Се бега од гужви, со тие од рамковен подобро се живее него со уфураниве "скопјани"

@Busav  немој човек да се заебеш каква Железара,Илинден ке заробиш пари и пак не си никаде ‘ мој совет Капиштец,Тафталиџе,Карпош има станови квалитетни немој ѓаол да те мами аутокоманда Железара фон ни на небо на земљи.Памет у глава не избрзувај