Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 601310 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #4665 на: 12 Ноември 2024, 23:58:28 pm »
Не ми се верува дека сме 2024 скоро 2025та и уште дискутираме дали вадење ДПФи и катализатори загадува воздух и дали треба или не треба да се прави.
Не зборуваме за тоа. Зборуваме за загадувањето кое во огромен дел е од други извори... Кон погрешни грмушки се лае.

Цитат
Јас би здрвил сериозна казна покрај непоминување на технички и неможност за регистрација за сите возила со изваден ДПФ/катализатор, и тоа ригорозно да се контролира, и после 3-4 години да го видиме просекот на аерозагадувањето надвор од зима.
Надвор од зима загадувањето е минорно настрана од булеварите. Инаку би се согласил и јас, но што кога ќе искочи дека тоа нема ни малку да влијае на загадувањето во зима?

Зошто тие ригорозни казни не се применат врз тие што палат акумулатори и кабли? Врз индустријата?
Зошто не се пресмета колку ауспуси треба да за да загадуваат колку едно ќумбе? Колку ауспуси треба да за да загадуваат колку едно ќумбе на отпадни иверки, кршени намештаи со бои и лакови? Колку ауспуси треба да за да загадуваат колку една печка на потрошено масло од автомобили?

Муабетот не е дека е кул вадењето ДПФ и катализатори, туку дека ни ги мачкаат очите со нешто што нема и не ги решава проблемите. Да ги решиме прво вистинските загадувачи пред да ситничариме со аутата.

И какви ДПФ и катализатори кога има аута што чадат како локомотиви, и сето тоа лагано поминува технички. Зошто таквите директно не ги вадат од сообраќај? Разбираш дека кога државава не функционира на сите нивоа, глупаво е да навиваме за било какви регулации кои се однесуваат само на обичниот човек и на животниот стандард а притоа не прават никаква реална разлика (кога се гледа целата слика).

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1102
« Одговори #4666 на: 13 Ноември 2024, 00:53:45 am »
Не ми се верува дека сме 2024 скоро 2025та и уште дискутираме дали вадење ДПФи и катализатори загадува воздух и дали треба или не треба да се прави.
Не зборуваме за тоа. Зборуваме за загадувањето кое во огромен дел е од други извори... Кон погрешни грмушки се лае.

Цитат
Јас би здрвил сериозна казна покрај непоминување на технички и неможност за регистрација за сите возила со изваден ДПФ/катализатор, и тоа ригорозно да се контролира, и после 3-4 години да го видиме просекот на аерозагадувањето надвор од зима.
Надвор од зима загадувањето е минорно настрана од булеварите. Инаку би се согласил и јас, но што кога ќе искочи дека тоа нема ни малку да влијае на загадувањето во зима?

Зошто тие ригорозни казни не се применат врз тие што палат акумулатори и кабли? Врз индустријата?
Зошто не се пресмета колку ауспуси треба да за да загадуваат колку едно ќумбе? Колку ауспуси треба да за да загадуваат колку едно ќумбе на отпадни иверки, кршени намештаи со бои и лакови? Колку ауспуси треба да за да загадуваат колку една печка на потрошено масло од автомобили?

Муабетот не е дека е кул вадењето ДПФ и катализатори, туку дека ни ги мачкаат очите со нешто што нема и не ги решава проблемите. Да ги решиме прво вистинските загадувачи пред да ситничариме со аутата.

И какви ДПФ и катализатори кога има аута што чадат како локомотиви, и сето тоа лагано поминува технички. Зошто таквите директно не ги вадат од сообраќај? Разбираш дека кога државава не функционира на сите нивоа, глупаво е да навиваме за било какви регулации кои се однесуваат само на обичниот човек и на животниот стандард а притоа не прават никаква реална разлика (кога се гледа целата слика).

Јас сум за сите да се казнат. И тие со извадени ДПФи, и тие што горат акумулатори, и индустријата. Не знам од кај сфати дека не сум за тоа.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4667 на: 13 Ноември 2024, 04:14:02 am »
Тие што горат акумулатори се гласачкото тело што ја одлучува победата на изборите и ти одбира градоначалник, пратеник, премиер. Индустријата може да ти извади голема маса на народ на улица или да ти ги стави под завод за вработување неколку месеци, а ако си државата нема да ти се допадне тоа. Вака најдобро е тивко да си умираме.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 538
« Одговори #4668 на: 13 Ноември 2024, 12:13:23 pm »
Термичка инверзија - подолу со слика објаснето зошто во зима е поголемо загадувањето, помеѓу другите фактори...

И да загадувањето иде од секаде, кој повеќе, кој помалку, ама сигурно не е од еден извор на загадување.
Почнувајќи од немање лична/општествена одговорност, себичност... од тоа што секој вика - ДА БЕ ДО МЕНЕ ДОШЛО ЗА ДА Е ТОЛКУ ЗАГАДЕНО... да до ТЕБЕ е, до над милион и нешто граѓани што сметаат дека не Е ДО НИВ, дека тие се само МАЛО делче од загадувањето... и да мало делче се, мало делче од милиони е ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА....

Причини за загадување (накратко):
- СИТЕ влади до сега - без суштински решавање на проблемите, туку само со популистички или од личен интерес превземање на мерки...
- загадување од автомобилите - посебно стари (19-20г е просечна старост на возниот парк во МК) и/или без ДПФ - начин на решавање - забрана за користење/одземање/казнување... намалување на давачки за нови автомобили...
- немање на нормален јавен превоз - причина да се приморани луѓето да користат премногу автомобили....
- користење на дрва (и секакво друго ѓубре) за греење на домовите - начин на решавање - меѓудругото градско парно во сите општини...
- користење на отпад во печките за горење во индустриските капацитети и немање на ефикасни филтри или нивно исклучување....
- развој на нови индустрии во населени места - решени - нови дозволи само дааааалеку надвор од населени места...
- добивање на струја од јаглен...
- греење на мазут на школи, болници и други државни капацитети...
- горење на депонии како начин на ефтино решавање на ѓубрето... и тоа поминува без одземање на лиценци, без казнувања...
- горење на ниви - решение - казни/одземање...
- горење на кабли, акумулатори… решение - казни, забрана за откуп на таков метал…
- горење на трска покрај езера заради градење - решение - 100 години забрана за градба...
- валкани улици...
- и уште мал милион други загадувачи....

За да се реши загадувањето, да треба еднаш да се пресече (и на сметка на губење гласови) и да почне да се оправаат работите, систематски, долгорочно, целосно, без исклучоци...

« Последно менување: 13 Ноември 2024, 12:25:36 pm R2D2 »
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3802
« Одговори #4669 на: 13 Ноември 2024, 12:37:18 pm »
Овај период од годината мислам голем придонес кон загадувањето е од горење ниви
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #4670 на: 13 Ноември 2024, 14:14:22 pm »
Тие без катализатори и дпфи се уште поголем број на гласачи, ова само бриго моја преџи другоме е. Не почнувај од мене од другио прво, а двата за во истата дупка сме.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14052
« Одговори #4671 на: 13 Ноември 2024, 16:02:47 pm »
Тие што горат акумулатори се гласачкото тело што ја одлучува победата на изборите и ти одбира градоначалник, пратеник, премиер. Индустријата може да ти извади голема маса на народ на улица или да ти ги стави под завод за вработување неколку месеци, а ако си државата нема да ти се допадне тоа. Вака најдобро е тивко да си умираме.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Проблемот е што ќе се заканат со отпусти, ќе подминат некој од Влада и ќе ги вратат инспекторите од надзор.

Ако си индустријалец, мал или голем сеедно и правиш профит ко што прават овие кај нас, ќе видиш како ќе ти зажежи кога ќе наидеш од ѕид во Владата ако ти се заканат да си ја свиткаш опашката.

Ќе имаш два избори:
- Продолжуваш да работиш
- Остануваш без работа и бизнис.

Што мислиш, што ќе одбери?

Пак ќе речам. Главниот проблем се домаќинствата, па индустријата, па сообраќајот на крај.

Кога беше короната, со lock down, без луѓе на улица, фирмите не работеа, немаше ни сообраќај, па пак имавме загаден воздух.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 451
  • The best or nothing.
« Одговори #4672 на: 13 Ноември 2024, 16:35:07 pm »
И кое е решението според тебе? Во врска со домаќинствата.
Ете имаш субвенции за клими (првите одамна што беа), ако не грешам, условот беше да тој објект се грее со дрва. Да се слика шпоретот/грејното тело, да се купи клима, и да се однесе шпоретот на договорено место.
Знаеш ли колку луѓе, што не се греат на дрва, (па и многу зафатени луѓе) изнакупија камини/шпорети, само да земат клима? Многу.
Само јас неписмен, знам 4-души. И тоа луѓе со пари.
Нема никогаш да се реши проблемот со загадувањето. Прво зарадии човечката лакомост, немањето култура и емпатија, а потоа заради (една/две) група на граѓани, кои секогаш ќе бидат сиромашни, кои се ќе направат за да докажат дека немаат права и можности, а и заради терање инает кон државата.
Решение нема. Односно има, селење на подобра локација.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #4673 на: 13 Ноември 2024, 16:38:47 pm »
Последната реченица 👌

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #4674 на: 13 Ноември 2024, 21:19:03 pm »

Имаш податок за загаденоста во април/мај во Македонија (просек) споредено со Германија?
Едит - Градот Аален има околу 67,000 жители, малку повеќе од Прилеп, па ајде да ги споредиме?
https://aqicn.org/historical/#!city:germany/badenwurttemberg/aalen
[url=https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]]https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]

https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep

Не се жалете безврска во град преполн со жители, каде зимно време не се дише од чад. Не се криви возилата, ги има и нив 24/7 365 дена во годината.

Се извинувам што не можам да атачирам слики моментално (користам ајфон како замена додека земам друг, па не сум навикнат) па затоа праќам линкови.

Брат, погусто населен град = повеќе возила = повеќе возила со извадени ДПФи и катализатори = позагадено во пролет/лето. Не ми се верува дека сме 2024 скоро 2025та и уште дискутираме дали вадење ДПФи и катализатори загадува воздух и дали треба или не треба да се прави.

Да не правам муабет дополнителните бенефити како да не треба да дишам црн чад секогаш кога на Партизанска ќе помине некој со изваден ДПФ и лоша мапа.

Јас би здрвил сериозна казна на селењето провинција во Скопје.... Пренатрупано е тука

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Да се издава многу тешко жителство како во Љубљана пример. И одма ја ставаш Битола за главен град, преместуваш институции све и крај.

Ама проблемот не е тука. Јас тврдам дека 90% луѓево од провинција не ни сакаат да дојдат во Скопје. Се жалиме зашто не не пуштаат по европа во потрага по подобар живот да кажам а ние сакаме тоа да им го направиме на сограѓаните. Никој не го наапушта домот ако се му е добро.
Кај загадувањево да се навратам. Да станеш нај загаден град одеднаш проблем кој реално постои. Има решениа но никој не пробува да ги пронајде. Дека се проблем колите е приказна за мали деца. Имаат удел кој е многу мал.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4675 на: 13 Ноември 2024, 22:06:22 pm »
Сакаш да каеш дека паланчани не са криви за сè?

Добро... и влашко лоби...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #4676 на: 13 Ноември 2024, 22:08:59 pm »
Сакаш да каеш дека паланчани не са криви за сè?

Добро... и влашко лоби...
Нив ќе им простиме. Да не беа паланчани немаше да постои кинески ѕид.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1102
« Одговори #4677 на: 13 Ноември 2024, 23:08:46 pm »

Имаш податок за загаденоста во април/мај во Македонија (просек) споредено со Германија?
Едит - Градот Аален има околу 67,000 жители, малку повеќе од Прилеп, па ајде да ги споредиме?
[url=https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]]https://aqicn.org/historical/#!city:macedonia/prilep]

Не се жалете безврска во град преполн со жители, каде зимно време не се дише од чад. Не се криви возилата, ги има и нив 24/7 365 дена во годината.

Се извинувам што не можам да атачирам слики моментално (користам ајфон како замена додека земам друг, па не сум навикнат) па затоа праќам линкови.

Брат, погусто населен град = повеќе возила = повеќе возила со извадени ДПФи и катализатори = позагадено во пролет/лето. Не ми се верува дека сме 2024 скоро 2025та и уште дискутираме дали вадење ДПФи и катализатори загадува воздух и дали треба или не треба да се прави.

Да не правам муабет дополнителните бенефити како да не треба да дишам црн чад секогаш кога на Партизанска ќе помине некој со изваден ДПФ и лоша мапа.

Јас би здрвил сериозна казна на селењето провинција во Скопје.... Пренатрупано е тука

Да се издава многу тешко жителство како во Љубљана пример. И одма ја ставаш Битола за главен град, преместуваш институции све и крај.

Ама проблемот не е тука. Јас тврдам дека 90% луѓево од провинција не ни сакаат да дојдат во Скопје. Се жалиме зашто не не пуштаат по европа во потрага по подобар живот да кажам а ние сакаме тоа да им го направиме на сограѓаните. Никој не го наапушта домот ако се му е добро.
Кај загадувањево да се навратам. Да станеш нај загаден град одеднаш проблем кој реално постои. Има решениа но никој не пробува да ги пронајде. Дека се проблем колите е приказна за мали деца. Имаат удел кој е многу мал.

Не е само за државните институции. Реалноста е дека во Скопје се фокусирани многу индустрии, со години па и децении развивани тука. Нема како одеднаш да ги релоцираш сите (или бар повеќето) фирми од конкретна индустрија во друг град. Еве ќе ти кажам од ИТ пошто од таму сум јас, пробаа уште пред 6-7 години да отвораат канцеларии во Охрид и Битола, дури во фирмата кај што работев тогаш нудеа платен стан и 50% повисока плата да одиш да работиш од битолската канцеларија на максимум година дена, и отидоа само неколку Битолчани :) Нема како да им ја релоцираш работната позиција на многу луѓе со изграден живот, фамилија, стан, деца што одат во училиште во друг град, одеднаш. Треба минимум 10-15 години миграција за тоа.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #4678 на: 14 Ноември 2024, 00:17:43 am »

Не е само за државните институции. Реалноста е дека во Скопје се фокусирани многу индустрии, со години па и децении развивани тука. Нема како одеднаш да ги релоцираш сите (или бар повеќето) фирми од конкретна индустрија во друг град. Еве ќе ти кажам од ИТ пошто од таму сум јас, пробаа уште пред 6-7 години да отвораат канцеларии во Охрид и Битола, дури во фирмата кај што работев тогаш нудеа платен стан и 50% повисока плата да одиш да работиш од битолската канцеларија на максимум година дена, и отидоа само неколку Битолчани :) Нема како да им ја релоцираш работната позиција на многу луѓе со изграден живот, фамилија, стан, деца што одат во училиште во друг град, одеднаш. Треба минимум 10-15 години миграција за тоа.
Никад не би живеел во Скопје да немав кров над глава... Златни градови Кавадарци, Гевгелија, Велес....
Затоа и "бегам" од Скопје, од чаир/карпош дојден сум хиподром со цел да бегам накај илинден.
Да се среди викендицата во мршевци па мислам и дека 70% од времето таму ке бидам, само за да избегам од хаосов...

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4679 на: 14 Ноември 2024, 00:39:36 am »
Епа, ете ти решение - одеби ти - што курац "провинција" ти е крива :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.