Автор Тема: Мојата кола е тапа...!  (Прочитано 227219 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
Одг: Мојата кола е тапа...!
« Одговори #1125 на: 27 Март 2020, 12:48:23 pm »
Кај мене па ќе да е обратно..
Првата четвртина од полн резервар оди одма и кога ќе стигне на пола се заковува 2 недели ....

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5006
  • The Spartan General
« Одговори #1126 на: 27 Март 2020, 13:05:16 pm »
На моето циганче резервоарот е 55литри. Стрелката е на нула. Не свети сијалица. Борд компјутерот вика дека има бензин за уште 50 километри. На пумпа собира 46 литри со молење и три пати исклучување на пиштолот.
Многу сакам кола со голем резервоар (барем 70-75 литри).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Dule_

• Редовен
  • Пораки: 2998
« Одговори #1127 на: 27 Март 2020, 13:21:39 pm »
Кај многу коли е така, не само кај тебе. Некаде читав дека е ради обликот на резервоарот (поширок горе, потесен доле).
Не, тоа е заради типот на мерачот кој работи на (мислам, не сум сигурен) логаритамски принцип. Тие се така дизајнирани да го покажуваат што е можно поточно горивото кога е помала количината. Зaтоa што тогаш тие побитно да покажува точно гориво, заради тоа што да не ти остане колата без гориво отколку на поголеми количини.

Eве една слика направив да видиш отприлика што се дешава. Како што можеш да видиш исто гориво се потрошило од 50 литри до 45 литри и од 10 литри до 5 литри, меѓутоа поместувањето на стрелката е поголемо на пониски количини заради тоа што пишав погоре, бидејќи се направени да покажуваат поточно на пониски количини.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1128 на: 27 Март 2020, 13:45:45 pm »
Ако е така, таму каде е означено 1/2 требало да стават 1/4 или 1/3.

На пример ако возам за Белград, кога ќе стигнам таму треба да е паднат индикаторот на 1/2, бидејки реално толку сум потрошил. Но индикаторот ми покажува 2 до 3 црти над 1/2 (не се сеќавам точно), или како да сум потрошил само 1/4 до таму.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #1129 на: 27 Март 2020, 14:26:28 pm »
мене ми е страв да кажам на бензиска да речам пуни до горе... 75 литри збира мамето лудо

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1781
« Одговори #1130 на: 27 Март 2020, 14:39:15 pm »
На моето циганче резервоарот е 55литри. Стрелката е на нула. Не свети сијалица. Борд компјутерот вика дека има бензин за уште 50 километри. На пумпа собира 46 литри со молење и три пати исклучување на пиштолот.
Многу сакам кола со голем резервоар (барем 70-75 литри).

И јас сакам толкав резервоар, ама под услов да не троши 10-11л/100км.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #1131 на: 27 Март 2020, 15:11:24 pm »
У денешно време, глупо е да не можеш да го калибрираш мерачот, ма каков сака облик нека има резервоарот (зборувам за производителите на коли). Имаше некои коли кај што стрелката „паѓа“ без разлика што не трошиш гориво од резервоар, туку плин. Значи може што сакаш да праиш со стрелката, ама баш им е гајле изглеа на производителиве „ааа бе ок е, колку-толку, покажува“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7055
« Одговори #1132 на: 27 Март 2020, 15:23:30 pm »
У денешно време, глупо е да не можеш да го калибрираш мерачот, ма каков сака облик нека има резервоарот (зборувам за производителите на коли). Имаше некои коли кај што стрелката „паѓа“ без разлика што не трошиш гориво од резервоар, туку плин. Значи може што сакаш да праиш со стрелката, ама баш им е гајле изглеа на производителиве „ааа бе ок е, колку-толку, покажува“.
На КИА е така, и Хјундаи, ама го нема пишано тоа у Политикин Забавник.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1133 на: 27 Март 2020, 16:47:29 pm »
Јас ви се извинувам што ќе кажам нешто позитивно за моите коли, најискрено ви се извинувам, ама морам да кажам дека кај Меганот, Голфот и кај Ц-Максот мерачите за гориво покажуваат совршено линеарно, исто беше и кај Пежо 206. Кај Спаркот, Лагуната и Тигуанот не беше линеарно. Од 100% па надолу паѓа стрелката многу бавно и после 3/4 резервоар нагло почнува да паѓа.

Стварно јас се извинувам, извинете добри луѓе ваљда нема да се повтори.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
« Одговори #1134 на: 27 Март 2020, 17:04:39 pm »
Кај Калибрата свети резерва и тераш уште 80 км лабаво, а бордот трепка дека имаш уште 5 км range. ;D
Ама 60 литри резервар.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6445
« Одговори #1135 на: 27 Март 2020, 17:07:41 pm »
Кај голф воопшто не е линеарно. Според мои пресметки 1/2 резервоар кога покажува имаш некаде 20 литра, додека целиот резервоар е 50 литра.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1136 на: 27 Март 2020, 17:23:15 pm »
Значи не била само мојата тапа ;D

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3418
« Одговори #1137 на: 27 Март 2020, 18:36:37 pm »
Исто и кај Туранот, 60л резервоар, само еднаш имам наточено 60л во домашни услови, на пумпа еднаш само со молење 50л, не сака да слушне за повеќе. Друга глупа работа е што нема одушок, кога сум на резерва ако пумпашот директно на најбрзо го стави пиштолот окапав 10мин на пумпа, нон-стоп исклучува. Исто така ме нервира што 6та брзина е кратка. Кога ќе сумирам позитивни и негативни страни, може да се занемарат горенаведените негативности.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1138 на: 27 Март 2020, 20:49:06 pm »

Пежо и Цитроен се такви.

Исто не реагира стрелката на мали надополнувања, само од 20 литри па нагоре кога ќе дотуриш ќе си мрдне стрелка. Пример, свети резерва, си стаил околу 10 литри (некои си 700 денари на времето), резерва си свети и стрелката не мрда ни нагоре ни надоле се додека не се истроши горивото до точката кај што се заковала стрелката.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1139 на: 27 Март 2020, 20:55:48 pm »

Пежо и Цитроен се такви.

Исто не реагира стрелката на мали надополнувања, само од 20 литри па нагоре кога ќе дотуриш ќе си мрдне стрелка. Пример, свети резерва, си стаил околу 10 литри (некои си 700 денари на времето), резерва си свети и стрелката не мрда ни нагоре ни надоле се додека не се истроши горивото до точката кај што се заковала стрелката.

Кај 206 не е така. Изгледа само кај некои модели. Не знам зошто така глупаво е направено да не покажува точно.
Кај Фордот на пример стрелката на Тахометарот не покажува точно. Покажува околу 70 вртежи помалку одошто има моторот, гледам на OBD читачот. Тие 70 вртежи разлика се изгледа некое пеглање на пример во 4-та, 5-та и 6-та брзина кога стрелката на одометарот е на полна бројка, на пример 50, 80 или 100, тогаш без разлика во која брзина е и стрелката на тахографот е на цртичка, на пример 1250 или 1500 или 2000 или 2250 или 2500 вртежи на пример. Естетика ли бркаат што ли им е фазонот...