Автор Тема: Opel Meriva 1.6 Facelift  (Прочитано 91911 пати)

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8001
  • Плинаш!!!
Одг: Opel Meriva 1.6 Facelift
« Одговори #780 на: 23 Февруари 2025, 16:17:04 pm »
И јас сакав да ги сменам, ама мајсторов вика тешко достапни биле. Е сеа нека се подзатопли малку па да легнам под кола да видам дали стварно се недостапни. Парите не беа проблем, ваљда стварно има многу работа за да се стигне до нив. Ама дур не видам, нема да знам.

Ова е баш крцкање и тоа се случува само кога е ладно (под нула) надвор. Претежно крцкаат на лежечи полицајци ама ќе крцне еднаш/двапати и после го нема звукот.

Прво ќе пробам да ги подмачкам со силиконски спреј ако не помогне тоа тогаш ќе му ја паркирам колава пред гаража на мајсторов и нека мења, нека се мачи ако стварно се недостапни.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #781 на: 23 Февруари 2025, 17:19:12 pm »
Kaj tebe krcka kaj mene imase tropkanje onaka sitno ama vlagase na nerv. E rabota na puntovo neznam moze max pola saat da imase 4 gumici da smeni ama so onie pnevmatski pistoli ostrafue zastrafue i brzo idese.
Probaj ama ako se razlokani kako sto bea kaj mene potkinati i dosta lufta imase dzabe podmackuvanje.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
« Одговори #782 на: 23 Февруари 2025, 17:20:02 pm »
На Леонов не ги сменив гумиците на балансштанглата и крцкаат на лежечи на минус температури (на два-три) и после ќе го снема.
Минатото зимо ги подмачкував со силиконски спреј, го снема цела година звукот, се врати пред месец дена кога фати ладното.

Од предница имам сменето скоро се, овие останаа така.
А ги имав нови земени од Прчот, не се менувале посебно наводно. Ги подарив на некого мислам од форумов. @зоки-златен - Не беше шурата што ги зеде, сум заборавил, барав приватни пораки овде.

Еве го постот

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #783 на: 23 Февруари 2025, 17:26:07 pm »
Не се разлокани 100% затоа што нема никаков звук освен тоа крцкање кое не е постојано.

Иста ситуација е и кај мене. Симптомите се тие. Нема никакво лупање освен крцкањето. Можно е и кај мене да не се менуваат само гумици па затоа мајсторов не ги смени иако гледам дека ги има како посебен дел да си ги купиш.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #784 на: 23 Февруари 2025, 17:31:08 pm »
Жиле, какво е поточно тоа крцкање? Ако не ти е проблем пушти ми видео на вибер.
Имам некое крцкање/тресење на Корсата кога е во лер, помислив држач ама мајсторов вика не бил држач.
Фала ти.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #785 на: 23 Февруари 2025, 17:36:35 pm »
Абе крцка како старо дрвено столче ама крцка само преку лежечи кога се поминува. Незнам дали ке може со видео да се долови моментот затоа што е многу кратко. Баш онака крррк и толку. Ќе пробам  да го снимам.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
« Одговори #786 на: 23 Февруари 2025, 18:36:26 pm »
Абе крцка како старо дрвено столче ама крцка само преку лежечи кога се поминува. Незнам дали ке може со видео да се долови моментот затоа што е многу кратко. Баш онака крррк и толку. Ќе пробам  да го снимам.

Јас имам снимано, ќе најдам.

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #787 на: 12 Април 2025, 20:32:41 pm »
Стигна ново камерче за рикверц од тему. И старото си бркаше работа ама прегореа неколку диоди за ноќе па ме нервираше што некоја свети некоја не. Камерчево ме изненади и со слика и со тоа колку широк агол фака. Јас задоволен.

И една бонус слика од ноќен мод на радиото

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #788 на: 02 Мај 2025, 23:19:29 pm »
Денеска сменети 2та стабилизатори со Fag во домашни услови. Јебига, заборавам да сликам.. Конечно нема веќе никакво тропкање.

Отсутен King Eric

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #789 на: 04 Јули 2025, 22:10:54 pm »
Денес прв проблем со меривата. Светна EPS додека стоев во место и изгуби серво. Ја угасив и ја запалив и сега е ок. Дали проблемот е до сервото или па слаб акумулатор. Некаде како да прочитав дека од слаб акумулатор се гаси прво сервото.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk
Пред 3/4 години ист проблем, во 99% од случаеви се палеше на паркинг, и се средуваше со гаси пали на мотор. Варираше и струјата.
Проблемот се среди со сервис на Алтернатор.
Сега после толку време (во меѓувреме само 3/4 пати можеби на кратко светна ЕПС) денес ми уклучи ЕПС во вожња и никако не се гаси.
Колата се вози ама знаеме како е со исклучено серво.
Моментално не сум во Скопје, се надевам ќе најдам некој да ја стави на компјутер да видиме грешка.
Совет за мајстор во Скопје.
П.С. пред 2/3 недели исто светна сијаличка кола со клуч, а пред месец дена батеријата (Акумулатор сменет пред 2 месеци).
Можно ли е пак да е до алтернаторот, напоменувам воопшто не се гаси ЕПС, скроз е различно од пред 3/4 години.
Се работи за Мерива 2006 година, 1.7 Дизел

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #790 на: 04 Јули 2025, 22:45:12 pm »
Се е можно да е. Може и најмала работа да е. Прво провери го конекторот и жиците што одат до електро-пумпата. Втора работа е самата електро-пумпа. Но постои опција секогаш да е алтернатор или акумулатор. Стави ја на дијагностика кога ќе можеш и види што ќе покаже. Вака може само да претпоставуваме.

Мајстор, би ти препорачал да одиш кај Бојан Пешов.

Отсутен King Eric

• Почетник
  • *
« Одговори #791 на: 04 Јули 2025, 23:39:04 pm »
Се е можно да е. Може и најмала работа да е. Прво провери го конекторот и жиците што одат до електро-пумпата. Втора работа е самата електро-пумпа. Но постои опција секогаш да е алтернатор или акумулатор. Стави ја на дијагностика кога ќе можеш и види што ќе покаже. Вака може само да претпоставуваме.

Скоро цел пат Скопје-Гевгелија ја извозев се надевам не е голем проблем, ма да до сега никогаш вака не се десило, секогаш дали од прва или после 3/4 пати, пали гаси и исклучуваше ЕПС сијаличката и воланот во нормала.
Ништо тоа е се надевам тука ќе најдам некој бар дијагностика да даде, па од таму ќе видиме.
Тапа сум за коли/механика така да сам ништо не можам да видам, па ни кабли.
Глупо прашање.. Дали се става масло во волан/серво на Меривата?, со оглед на електро пумпата, некој ми викаа не, некој да, на мајстор кога сум правел сервис никој никогаш ништо не спомнал, така да оваа 6 година немам ставено, се надам не требало.
И дали може да се среди или да има штета да извадам клеми од акумулатор да се рестартира компјутерот?

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #792 на: 05 Јули 2025, 08:05:27 am »
Ако си тапа за коли подобро не чепкај ништо. Ако извадиш клема не би требало да се деси ништо. Можно е да се среди сервото но рачунај дека не е поправено и во секој момент може пак да светне. Друга работа при вадење на клема, можно е радиото да отиде во save mode ама и тоа после се оправа со дијагностика.

Би те советувал да не чепкаш ништо, освен ако најдеш некој во гевгелија со дијагностика па да проба да ја избрише грешката и да видите дали ке се оправи.

На меривата сервото е целосно електронско не се става уље, барем на мојава е така а верувам и на тие пред facelift е исто.

Колку да ти стане јасно, побарај на јутуб има еден србин и објаснува како се менува сензор на воланот. Дури ги објаснува и грешките што се појавуваат со дијагностика па според нив се знае дали е сензор на волан или е компјутерот на воланот.
Ако мораш да возиш во такви услови, вози внимателно!!

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #793 на: 05 Јули 2025, 12:24:57 pm »
1.7cdti, ќе си мењаш алтернатор еднаш у година-две..

Отсутен King Eric

• Почетник
  • *
« Одговори #794 на: 07 Јули 2025, 11:12:53 am »

Скоро цел пат Скопје-Гевгелија ја извозев се надевам не е голем проблем, ма да до сега никогаш вака не се десило, секогаш дали од прва или после 3/4 пати, пали гаси и исклучуваше ЕПС сијаличката и воланот во нормала.
Ништо тоа е се надевам тука ќе најдам некој бар дијагностика да даде, па од таму ќе видиме.
Тапа сум за коли/механика така да сам ништо не можам да видам, па ни кабли.
Глупо прашање.. Дали се става масло во волан/серво на Меривата?, со оглед на електро пумпата, некој ми викаа не, некој да, на мајстор кога сум правел сервис никој никогаш ништо не спомнал, така да оваа 6 година немам ставено, се надам не требало.
И дали може да се среди или да има штета да извадам клеми од акумулатор да се рестартира компјутерот?

Направена дијагностика,кај локалец во Гевгелиско грешка серво, грешка алтернатор. Проверка на алтернатор полни 13.3/13.4. Не беше дечкото електроничар ама вика прилично сум сигурен дека е само до алтернаторот.Електроничар не најдов се вратив во Скопје бес серво :).

Те послушав поминав кај Пешов во гужва е тек наредна недела може да ја види, исто ми кажа дека може да е само до алтернаторот или па и до моторчето на сервото (или двете). Ќе гледам што помалку да возам па ќе одам од понеделник пак кај Пешов.
Фала ти на совет и помош