Автор Тема: Винил култура  (Прочитано 64304 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
Одг: Винил култура
« Одговори #255 на: 11 Јуни 2020, 13:17:51 pm »
.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #256 на: 17 Јули 2020, 00:01:22 am »

vs

100 евра разлика се во цената.
Не знам дали вреди...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #257 на: 17 Јули 2020, 08:39:53 am »
И едниот и другиот веројатно се hanpin грамофони....
BTW, јас не би гледал DJ-ски грамофон.

Јас се одлучив за Reloop turn 2
https://www.reloop-hifi.com/reloop-turn-2 можеби turn 3 ќе беше подобра варијанта, заради вградениот preamp, и Ortofon 2m Red кертриџот, наместо OM 10, но сега за сега, не се жалам од изборот.

« Последно менување: 17 Јули 2020, 09:03:41 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #258 на: 17 Јули 2020, 09:46:35 am »
Аудиотехникава (LP120) ја има секој втор винил канал на јутуб ( со се овој погоре) и критиките се секогаш позитивни.
Работата е што кошта 6000 повеќе кај нас отколку во Америка ( што е донекаде разбирливо бидејќи е амерички) , додека Reloop е иста цена кај нас како во Германија.

https://www.samma3a.com/tech/en/audio-technica-lp120bk-usb-review/

Двете се direct drive со вграден preamp, Reloop има нешто подобар Orfоton кертриџ од фабрика.

За Тurn 2 видиш, не сум размуслувал.

Буџетот ми е од 300 до 400 евра преку сила.
« Последно менување: 17 Јули 2020, 09:57:04 am Stratro »

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #259 на: 17 Јули 2020, 10:12:09 am »
@Stratro Јас ја имам веќе 7 години аудиотехниката, генерално сум задоволен  за парите, е сеа кога ја земав јас немаше баш избор тлку оваа беше бенг фор д бак, сеа гледам reloopov солидно изгледа за парите... E сега имам еден дефект со анти скејтот, врска нема , има попуштено  федерчето треба да избуричкам по интернет да  побарам замена, скоро до крај на 6/7 ми е анти скејтот за да биди во нормала со 1.8 тежина.. Еве ти едно аудио од мојот лично со се сток, плочата е купена за 2$ garage sale во Philadelphia

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #260 на: 17 Јули 2020, 10:14:44 am »
Не се лоши грамофоните, само мене искрено не ми се потребни усб дигитал аут, пич контрол и 78рпм. Затоа и решив да се „откажам“ од тие опции.
Преампот е добра работа, поготово за понов аудио систем кој нема дедициран phono влез, да не мора да фукаш уште 100-тина $ за тоа, а секако и USB опцијата не е лоша, мада за мене е бескорисна, пошто грамофонот ми е за слушање, не за трансфер во дигитален формат, а за у кола и за у тел, мп3-ки се наоѓаат и на други места.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #261 на: 17 Јули 2020, 10:17:36 am »
Пардон...погоре сум постирал поскап модел на Reloop.
На овој мислев...

Цената му е 15.000.
Аудиотехниката е 22.500.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #262 на: 17 Јули 2020, 10:22:39 am »
Јас ја земав од овде, официјален увозник за Грција во Солун е, ама стварно непамтам цена, под 350 беше сигурно уште тогаш оти лабаво поминав на граница без криенки  Ч)... плус данокот си го вратив мислам
https://www.spacelights.gr/audio-technica/pikap.html
Солидна продавница за аудио кој го интересира

Отсутен Stratro

• Легенда

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #264 на: 11 Септември 2020, 21:37:49 pm »
Хм. Ама дали винилот се продавал повеќе, или цедејките се продавале помалку? Јас мислам ќе да е второто.

--

Еве..

However, CD sales declined by 48% whereas vinyl sales started to climb, particularly during the week of Record Store Day “Drops” when 802,000 records were sold.

2019:

This trend continues in RIAA’s 2019 mid-year report, which came out on Thursday. Vinyl records earned $224.1 million (on 8.6 million units) in the first half of 2019, closing in on the $247.9 million (on 18.6 million units) generated by CD sales.

2020:

The Recording Industry Association of America, vinyl records accounted for $232.1 million of music sales in the first six months of 2020, whereas CDs have only brought in $129.9 million. This is the first time since 1986 — 34 years! — that vinyl has outsold CDs.

--

Интересно, Streaming (и со пад од 20%) има обрт колку продажба на винил и цедејки заедно. 350 милиони.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #265 на: 11 Септември 2020, 21:41:41 pm »
Стриминг е новото дигитално (цедеа). Исто како и продажба на ДВД-ја и Блуреј вс стриминг. Винилот се враќа заради други вредности. Што ретро носталгичари, што помодари.. Нешто слично како ретро возилата што се популарни и креваат цена до небеса...

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #266 на: 11 Септември 2020, 22:10:39 pm »
Јасно е дека ЦД не се продава.
Интересно е што винил се продава.
Стриминг, покрај пиратерија кај нас, некако не ме занима.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #267 на: 11 Септември 2020, 22:17:39 pm »
Стриминг е новото дигитално (цедеа). Исто како и продажба на ДВД-ја и Блуреј вс стриминг. Винилот се враќа заради други вредности. Што ретро носталгичари, што помодари.. Нешто слично како ретро возилата што се популарни и креваат цена до небеса...

Апсолутно, стримингот е новото дигитално. Начинот на дистрибуција си еволуира кон попрактични и полесно-прифатливи пакувања.

Али да, си има приказна винилот, се согласувам. Има одредена романтика во целата процедура и го разбирам и ценам сето тоа. Јас лично најверојатно не би се замарал, како што не би се замарал со фото-апарати со филм или машини за куцање, али ја разбирам убавината.

Јасно е дека ЦД не се продава.
Интересно е што винил се продава.
Стриминг, покрај пиратерија кај нас, некако не ме занима.

Како музичар, би требало. Односно, барем би требало да те занима намалување на пиратерија. :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #268 на: 11 Септември 2020, 22:46:19 pm »
Во Македонија троен албум да снимаш секои 3 месеци, пак ќе ти биде џабе...

Инаку, самиот одма скокнав да му речам на Стратро да не тресе такви противречности
ама во следната секунда ми текна дека има право (за жал, де) :)))
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #269 на: 11 Септември 2020, 22:47:42 pm »
Сакам да кажам, пре би купил ЦД или плоча за музика што ја слушам, наместо стриминг...како што и правам постепено.

А во меѓувреме имам јутуб и емпетрици... во терабајти. :)