Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 162161 пати)

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Одг: Одг: Антифриз
« Одговори #420 на: 05 Ноември 2016, 16:54:40 pm »
За мојава кола кој антифриз би ми го препорачале?
Види во сервисното упатство што ти напишале за антифриз, со кој спецификации треба да ставаш?

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
Одг: Антифриз
« Одговори #421 на: 05 Ноември 2016, 17:49:07 pm »
Види во сервисното упатство што ти напишале за антифриз, со кој спецификации треба да ставаш?

Вика G12 или со TL-VW 774 F спецификација (виолетова боја)...
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #422 на: 05 Ноември 2016, 18:23:12 pm »
Има голема разлика типот на антифризот?

Да.

Црвениот антифриз е за во лето, а плавиот за во зима ???

Нема везе бојата, составот, адитивите се битни.

Која е разликата помегу зеленот и плавиот? Дали може да се мешаат? И двата се на -40.

Поубаво да го испереш системот на ладење додека не биде бистра водата, нов да си ставиш и раат да си.
Да така е правилно, меѓутоа пред некој ден видов на лукоил дека имаат зелен и малку чудно ми падна, па затоа прашував.

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #423 на: 05 Ноември 2016, 18:26:01 pm »

Вика G12 или со TL-VW 774 F спецификација (виолетова боја)...
• G12
• TL-774-F

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #424 на: 05 Ноември 2016, 18:32:49 pm »
@marchesk Фала ти на препораката ;)

Која му е цената?
« Последно менување: 07 Ноември 2016, 10:04:09 am darkserial »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #425 на: 07 Ноември 2016, 20:52:19 pm »
Концентрат 1л. 350ден.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #426 на: 08 Ноември 2016, 18:10:42 pm »
Во Макпетрол прашав од нивниот ми викаат по 220ден од литро концентриран. Јас сепак би одел на Мотул, само ме интересира која би била разликата во однос на ценава? Толку е подобар Мотулов? Што добивам ако ставам Мотул? :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #427 на: 08 Ноември 2016, 18:17:59 pm »
Aко ставиш од мотул црвениот тој е квалитетен со сигурност и е за понови возила.
Нема штетни адитиви кои ќе ја нагризат пумпата и да оштетуваат гуми, црева.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #428 на: 08 Ноември 2016, 19:36:41 pm »
@Drive-r Ахам, оки, фала ти за инфо,,, ќе му ставам од Мотулов.. :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #429 на: 08 Ноември 2016, 20:45:43 pm »
Прво испери со системот да биде бистра дестилираната вода, тогаш стави му антифриз.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #430 на: 09 Ноември 2016, 12:05:53 pm »
Прво испери со системот да биде бистра дестилираната вода, тогаш стави му антифриз.
Средство за чистење на системот да му ставам или само со дестилирана вода?
Кај мене проблемот беше, имаше турено G12 антифриз и му дотурив од G11. Не многу, ама дотурив сосема малку, незнаејќи дека не треба да се меша. Па сакам да го сменам цел, што знам што може да се случи сега... :?

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #431 на: 09 Ноември 2016, 13:04:23 pm »
Измери си го антифризот прво со тестер за антифриз, види до која точка замрзнува. Ако е до околу -30 степени, не се замарај со менување на антифризот освен ако не ти е многу стар и е прљав.

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #432 на: 09 Ноември 2016, 13:33:18 pm »

Средство за чистење на системот да му ставам или само со дестилирана вода?
Кај мене проблемот беше, имаше турено G12 антифриз и му дотурив од G11. Не многу, ама дотурив сосема малку, незнаејќи дека не треба да се меша. Па сакам да го сменам цел, што знам што може да се случи сега... :?

Испушти - стави дестилирана вода - вози - повтори чекорите - Се додека не излага чиста дестилирана вода.

Средства за прочистување не ставај.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #433 на: 12 Ноември 2016, 02:20:59 am »
јас поинаку перам.. прво испуштам се, па полнам со вода од чешма, турам 1 до 1,5 шишенце есенција, палам до работна температура да крене т.е. перка да упали, па гасам и чекам да се излади. откако ке се излади прво хладњакот му ги пуштам и двете црева и му пуштам вода под притисок.. после истото го повторувам и према блокот, секако, прво термостатот изваден. после тоа враќам се на место, полнам со вода, палам до уклучување на перка, чекам да исклучи, гасам кола и така жешко отворам на црево доле, секако претходно не сум ја стегнал стегата и со отворено капаче од резервоарче го правам тоа, за да нема притисок. чекам да се излади, плакнам пак со црево низ хладњак па низ блок, склопувам и полнам чист гликол концентрат од 100%. таа кола што така е истретирана, со сигурност следните 5 години нема никаков проблем по прашање хладњак, црева и парно, затоа што тоа е границата кога гликолот почнува да се распаѓа, т.е. адитивите во него почнуваат.

појаснување... есенцијата е одличен растворувач на маснотии, каменец и корозија ако има. меѓутоа за каменецот и одредени оксиданти сака повисока температура за да си го сработи тоа за 10-20 минути... само и сака обилно плакнење... е сега понекад може да се деси да протече хладњак или па дури и дихтунг некој да попушти.. тоа е затоа што таму више се душнал хладњакот или дихтунгот подгорел, само каменец и маснотии со се останати прљавштини го затнале дупчето, а есенцијата ги исчистила нив па сега тече... затоа не е препорачливо ова за секоја кола...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #434 на: 06 Мај 2017, 15:06:20 pm »

Денеска мењав антифриз и иначе у упатството пишува дека собира 5.8л,
Мене ми остана литро антифриз и литро дестилира вода...

Колата беше загреана за да биде отворен термостатот, цревото од блокот што иде у радијатор го извадив и истече водата, земав со црево у казанчето со прскалка за да прочистам, како прскав у казанчето си течеше одоздоле од цревото...

И сеа муабетот ми е како 100 посто да се испушти течноста???

Sent from my iPhone using Tapatalk