Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 179092 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
Одг: Антифриз
« Одговори #450 на: 14 Декември 2017, 22:19:43 pm »
Да не си стаил средство за бришачи по грешка?  ;D

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #451 на: 14 Декември 2017, 22:50:36 pm »
Хахаха можно е ..... :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8003
  • Плинаш!!!
« Одговори #452 на: 14 Декември 2017, 23:33:02 pm »
Другарче го имаше истиот проблем со црвен антифриз од Вурт. Едноставно таков станува по извесно време.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #453 на: 19 Декември 2017, 15:37:43 pm »
Каков антифриз за Алфа 159? Сега моментално имам розев, нема талог, ок си е. Треба таков или плав? Во аутофилтер незнае да ми кажат каков треба. Прашав за розев имаат концетрат 420 денари литро. Приметив дека е малку под минимум, ќе проверам случајно да не пушта негде али не ми се верува. Дали да го менувам скроз или само да дотурам?

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #454 на: 19 Декември 2017, 15:43:03 pm »
Нека ти ѕирне некој мајстор до колку минус издржува антифризот и ако е розев дотурај си розев. Инаку, можеш да си купиш антифриз во фас- вас на пример.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #455 на: 19 Декември 2017, 21:16:03 pm »
Каков антифриз за Алфа 159? Сега моментално имам розев, нема талог, ок си е. Треба таков или плав? Во аутофилтер незнае да ми кажат каков треба. Прашав за розев имаат концетрат 420 денари литро. Приметив дека е малку под минимум, ќе проверам случајно да не пушта негде али не ми се верува. Дали да го менувам скроз или само да дотурам?

Paraflu UP. https://www.pli-petronas.com/uk/products/automotive-functional-fluids/petronas-paraflu/paraflu-up

Разреди го со дестилирана вода 50/50 и досипи си до макс на ладно. Мислам дека го имаат во Аутофилтер. Ако не - Фас Вас во Аеродром.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #456 на: 19 Декември 2017, 21:51:10 pm »

Paraflu UP. https://www.pli-petronas.com/uk/products/automotive-functional-fluids/petronas-paraflu/paraflu-up

Разреди го со дестилирана вода 50/50 и досипи си до макс на ладно. Мислам дека го имаат во Аутофилтер. Ако не - Фас Вас во Аеродром.
Купено Симе, фала ти на совет! Утре сабајлечки дотурам.

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 420
« Одговори #457 на: 21 Декември 2017, 23:43:44 pm »
Денеска купив антифриз G12 и одпосле видов дека има некаква дата на него Рок на производство 2014 та рок на употреба 2019 та. Па сега незнам дали да го вракам или да го ставам во колата.
И како е подобро да ставам само концентрат или да го мешам со дестилирана вода. Имам во предвид подобро за цревата, алуминиуот и  пумпата.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #458 на: 26 Декември 2017, 00:48:01 am »
Денеска купив антифриз G12 и одпосле видов дека има некаква дата на него Рок на производство 2014 та рок на употреба 2019 та. Па сега незнам дали да го вракам или да го ставам во колата.
И како е подобро да ставам само концентрат или да го мешам со дестилирана вода. Имам во предвид подобро за цревата, алуминиуот и  пумпата.
mesanje so voda 1:1 znacci 1+1=2l tecnost.

za aluminiumski motori imam citano deka, bmw na pr preporacuva da ne se koristi destilirana nego obicna voda, zatoa sto destiliranata imala nekoi minerali pomalku, pa tezzneela istite joni da gi bara od aluminiumot .
ova vazzelo samo za motori so aluminium striktno... destilirana voda e povekje korozivna nego obicna.

najbitno e da se mesha antifrizot so preporacaniot razmer, najcesto e toa 1:1.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #459 на: 26 Декември 2017, 09:22:30 am »
Ја читам дискусијава, имам една нејаснотија. МОРА G12  антифризот да се разредува? Што ако само дотурам концентрат? (ми бега од некое црево) Има шанса да направи проблем како концентрат, или е разредувањето само од финансиски аспект препорака?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #460 на: 26 Декември 2017, 09:52:07 am »
Можеби тропам глупости, ама имаше еден пост ако се сеќавам некој убаво објаснато и мислам дека работата е антифризот да биди неутрален,
да не биди ни кисел ниту алкален, туку Ph вредноста да биди во одредени граници.

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
« Одговори #461 на: 26 Декември 2017, 21:19:38 pm »
Вчера го сменив антифризот што уствари и беше фабричкиот. Ставив ГМ црвен и според искази од многу луге го разредив 50/50 со дестилирана вода. После замената бев во продавницата кај што го купив да ми измерат до колку температура држи. Во една шише земав и од стариот  антифриз што и не беше така лош, само малку за нианса потемен. После мерењето новиот беше до -30  а стариот фабрички стар 10години -60. Што  значи дека фабрички ставаат чист концентрат.
Не гледам ниту една логична причина зошто  би се мешал антифризот со вода освен што е малку поскапо , напротив и не би требало да се меша  поради тоа што антифризот ја подмачкува водената пумпа. 
Никако не пробувајте  да го чистите системот за ладење со чиста вода со тоа што ке ја повозите колата на вода (важи за опел што користи црвен антифриз за другите незнам). Да се наполни со вода и да се изпразни одма да или дирекно со млаз,  но да се вози не.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #462 на: 26 Декември 2017, 21:38:15 pm »
Никако не пробувајте  да го чистите системот за ладење со чиста вода со тоа што ке ја повозите колата на вода (важи за опел што користи црвен антифриз за другите незнам). Да се наполни со вода и да се изпразни одма да или дирекно со млаз,  но да се вози не.[/size]
Уште да објаснеше зошто?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
« Одговори #463 на: 26 Декември 2017, 22:11:38 pm »
Па само што ставив  чиста вода , што ја запалив колата и почна да испагаат страшни звуци, остро квичење метал со метал од пределот на моторот. Два три пати ја изгасив и запалив колата и исто. Ја испустив водата ставив антифриз и се смири. Освен водената пумпа нема што да биде друго. .

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #464 на: 26 Декември 2017, 22:18:33 pm »
Ок.. Веројатно е при крај водната пумпа, ништо страшно, ќе смениш сосе ремени ;)
Што се однесува до концентрат, 50/50 или чиста вода муабетот, Чиста вода е најдобар проводник на топлина, и најефикасно ја спроведува топлината од моторот до хладњакот. Концентрат по правило не се става, затоа што не ја одведува топлината толку ефикасно. Во најсурови сибирски делови од светот, се користи обично 60% антифриз 40% вода.
Концентрат не ти бил во колата тоа биди 100% сигурен, затоа што концентратот мрзне на повисока температура отколку мешавина. Погледни ја оваа табела: