Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 162085 пати)

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 392
Одг: Антифриз
« Одговори #465 на: 26 Декември 2017, 22:33:53 pm »
Пред две недели менував ремен и водената пумпа беше сосема ок, би требало да истера уште некое време ако не ја сјебав со водата.
Според оваа табела  чист концентрат  мрзне на -14 С. Малку чудно
Нема ли разлика според тоа за каков антифриз се работи црвен, плав, зелен итн
Јас конкретно пишав за црвен  Dex-Cool GM антифриз, ваљда Г12,  не пишува на него

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3015
« Одговори #466 на: 26 Декември 2017, 22:35:24 pm »
Нема како да ја расипеш ако си ставил само вода.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #467 на: 26 Декември 2017, 22:47:53 pm »
Така е. Точно е дека антифризот ги држи во кондиција семеринзите, но не би требало да квичи и чкрипи само од вода. Инаку, главната состојка на повеќето модерни антифризи е етилен гликол, и за нив важи онаа претходната табела. G11, G12 итн, имаат различен состав на адитиви, и по правило не се мешаат еден со друг.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7077
« Одговори #468 на: 26 Декември 2017, 22:57:46 pm »
@Simo, секоја чест на  знаењето и на познавањата што ги имаш.

Секој пост ти е на место, човек само да чита и да учи нови работи.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #469 на: 26 Декември 2017, 23:14:57 pm »
Фала @AUUU, само гледам што подобро се информирам за работи кои ме занимаат ;)

Инаку, да не заборавиме, антифризот има и подбра заштита од чиста вода и при високи температури, така што квалитетен продукт промешанн во однос 50/50 има точка на вриење до отприлика 115 степени, додека чист етилен гликол има точка на вриење  некаде над 190 степени целзиуси. Така да, ако имате мотори кои знаат да развиваат повисоки температури (ко што е твин спарк моторот на Алфа), можда е подобро да се тера со мешавина 60/40.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1038
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #470 на: 27 Декември 2017, 00:06:41 am »
antifriz se mesha sekogas so voda. bilo kakva voda ne moze da ja sjebe vodenata pumpa.
zatoa se vika vodena pumpa.
antifrizot se stava da ne zamrzne vodata i stiti od korozija.
najdobro e da se pomesha so meka  voda obicna ne destilirana.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 203
    • MVP Ring
« Одговори #471 на: 27 Декември 2017, 00:21:11 am »
antifriz se mesha sekogas so voda. bilo kakva voda ne moze da ja sjebe vodenata pumpa.
zatoa se vika vodena pumpa.
antifrizot se stava da ne zamrzne vodata i stiti od korozija.
Јас цело лето возев само со вода во разладниот систем.

Кога сменав со антифриз, утрото целиот го најдов истечен бидеќи попуштил семерингот на пумпата.

Со вода немаше проблем, нр капеше од нигде, но антифризот да речам е по "лизгав" па тогаш се видоа сите маани што сум ги имал.

Sent from my Shoot_1 using Tapatalk

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #472 на: 27 Декември 2017, 00:29:36 am »

А обичнава вода од чешма нема да направи бигор низ разладниот систем ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #473 на: 27 Декември 2017, 00:31:41 am »
@FiLo, во суштина нема да напраи, компатибилни се антифризите со нормална вода. Нема да се направи бигор, затоа има адитиви во антифризот, а и не е тоа бојлер па 100л на ден да поминуваат низ него :)

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #474 на: 27 Декември 2017, 00:32:47 am »
Познаник мој смени хладњак ради бигор. Опел омега 2.0 девеесетинекое годиште. Добро он никад не стави антифриз ама дечките во отпад му се израдуваа на хладњакот. Кујзнае какви му се блокот и остатокот од цревата.

Едит : Ја има колата повеќе од 5 години. И нонстоп губеше течност. И само достава вода. Никако антифриз.
« Последно менување: 27 Декември 2017, 00:38:57 am masterficx »
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #475 на: 27 Декември 2017, 00:36:12 am »
Тој ја претерал :D

Инаку:

Цитат
Diverse technologies have been developed to protect engines from corrosion. In Europe, problems with hard water minerals forced coolant technologies to be phosphate-free. Calcium and magnesium, minerals found in hard water, react with phosphate inhibitors to form calcium or magnesium phosphate, which typically leads to scale formation on hot engine surfaces. This could lead to loss of heat transfer or corrosion under the scale.

To replace phosphates, conventional European coolants contain a mix of inorganic oxides like silicates and inhibitors called carboxylates. Carboxylates provide corrosion protection by chemically interacting at the metallic corrosion sites, rather than by forming a layer of inhibitors that cover the total surface. The mix of carboxylates and silicates is also called a hybrid technology because it is a mix of conventional inorganic technology and fully carboxylate or organic technology. European engine coolants exist in various colors; typically each manufacturer requires a different color.
Така да, нема гајле и со обична вода да се меша. 

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #476 на: 27 Декември 2017, 00:41:03 am »

А обичнава вода од чешма нема да направи бигор низ разладниот систем ?
nema shansa, ne znam kolku sobira kaj tebe tecnost hladnjakot ama 3 litri voda pomeshani so antifriz ne mozat bigor da napraat ako antifrizot se menja spored preporaka.
jas posto vozam bmw, za bmw znam deka striktno preporacuvaat normlana voda a ne destilirana da se koristi, zatoa sto destiliranata imala pomalku joni i tezzneela da go nagrizi aluminiuumot to est da se jonizira da se vrati vo prvobitna sostojba kako sto si e od ceshma.
       (Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #477 на: 27 Декември 2017, 00:43:22 am »
Познаник мој смени хладњак ради бигор. Опел омега 2.0 девеесетинекое годиште. Добро он никад не стави антифриз ама дечките во отпад му се израдуваа на хладњакот. Кујзнае какви му се блокот и остатокот од цревата.

Едит : Ја има колата повеќе од 5 години. И нонстоп губеше течност. И само достава вода. Никако антифриз.

najverovatno u zimo mu zamrznalo nesto kaj vodnata pumpa .
antifriz se stava da ne mrzne am i na da ne se stvarat korozii vo motorot
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #478 на: 27 Декември 2017, 00:53:50 am »
nema shansa, ne znam kolku sobira kaj tebe tecnost hladnjakot ama 3 litri voda pomeshani so antifriz ne mozat bigor da napraat ako antifrizot se menja spored preporaka.
jas posto vozam bmw, za bmw znam deka striktno preporacuvaat normlana voda a ne destilirana da se koristi, zatoa sto destiliranata imala pomalku joni i tezzneela da go nagrizi aluminiuumot to est da se jonizira da se vrati vo prvobitna sostojba kako sto si e od ceshma.

Види, ако може да ја сметаме за вода пошто веке е помешана со антифриз, така да штознам дали и може да ја рачунаме за вода.
5 литри собира кај мене сосе расплињачата, 50/50 ми е разреден антифризот со дестилирана вода, г12+ црвен. Моторот ми е целосно алуминиумски.
Додуше страда овој 1.3 мотор од дихтунг на глава, односно честопати и главата е нагризана.
Читајки по нетов од она што го исчитав, проблемот се состоел во користењето на плав антифриз. За алуминиумски мотори требало црвен.

Ете ти велиш дека водата е таа што е клучна.

И на крај испомешано се, незнаеш дали е до самиот антифриз или до водата. Заклучок: Баш ми е гајле, нека има антифриз само за да не замрзне, а ако сака да оди јабана главата, дихтунгот, нека оди. Не вреди да и се умарам, поготово што оправката би ме чинела 50 евра.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #479 на: 27 Декември 2017, 07:38:01 am »
Многу повеќе врска каков антифриз ќе измешаш со водата отколку самата вода. Антифризот е тој што треба да биде компатибилен со елементите од кои е направен моторот и хладњакот.