Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 357727 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
Кога сме на тема плацеви во Штип имаше скоро лицитација во Пребег за државни плацеви. Цените што се достигнаа дури надминуваат Скопје упм. Имаше некои за 200к се продадоа.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3138
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
💰 ГРУБА СМЕТКА ПО КВАДРАТ за куќа од 100–150 м²:

Тип градба   Цена по m²   Вкупно за 100 m²   Вкупно за 150 m²
Економична (поевтини материјали, без луксуз)   450–600 €   45.000–60.000 €   67.500–90.000 €
Стандардна (средна класа материјали и работна рака)   600–800 €   60.000–80.000 €   90.000–120.000 €
Премиум (луксуз, smart home, итн.)   900–1200 €   90.000–120.000 €   135.000–180.000 €

Ова ти е најпаметната опција за домување – никаков стан!
Тотално неисплатливо е денес да платиш 150.000 € за 50 квадрати во зграда, па уште 10–20 илјади евра да ги опремиш. Апсолутно вон секаков разум.

Пријатели мои градеа преку Хоџа Куманово во Нерези – дечкиве растураат со работа!
Користат квалитетни материјали, се навремени, прецизни, коректни и тотално професионални. Знаат што прават и го испорачуваат точно што ќе договориш – без влечење, без изговори.

Искрен совет:
Ако си ја сакаш главата и мирот избегнувај „наши“ изведувачи и подизведувачи. Со екипа како Хоџа Куманово, ќе спиеш мирно и ќе ја гледаш куќата како си расте без стрес.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Ти фалат неколку ставки во пресметката.
1. Плац
2. Проект
3. Комуналии

Ако имаш твој плац Ок. Ама ако немаш и сакаш куќа да направиш да речиме во Карпош. Ќе треба да издвоиш од прилика од 100 до 300 000 еур.
Комуналиите исто така во Ск се 130 - 140е за м2.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Роџак пред 5 години во Црниче плати 200еур по м2 за комуналии. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Златен, Припор е 100 последно што дознав пред неколку години...

Не е некој човек што ќе се курчи за да ми се направи фраер, убаво го знам.

Еј, освен ако нешто намаление има во последно, време, а?!
NOT! :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Па ти пиша 200.

Отсутен Jimny

• Сениор

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
За оние места со „евтини“ комуналии, поскапо се плаќа на крај да имаш вода и  соодветна (прописна) јама за одвод на септичка и отпадна вода. Да ми побараше некој 15к евра за комуналии наместо сам да копам бунари, резервоари и пумпи да ставам и и да копам  септички одма ќе му ги дадев.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
@bramovsk Скроз.

@osmica8 Па, нели е различна тарифата во одделните општини? Мислам дека не е баш исто Припор и "елитните" населби. :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
Него @Nandor The Relentless  кога сме кај комунилаииве до каде „пато“ кај Теферич? Некој ќе го глорифицира ли за време на изборнава кампања?

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
И кај се исплаќа најмногу во Скопје куќа да се прави тогаш? :)

Успат јас барам некое гарсоњерче/еднособно станче

Отсутен Jimny

• Сениор
И кај се исплаќа најмногу во Скопје куќа да се прави тогаш? :)

Успат јас барам некое гарсоњерче/еднособно станче
Koја локација? бараш еднособно

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
@Jimny ти си во тек со цените горе доле, на мисла бевме со сопругата да бараме стан со една спална 40-50 м2, првин Аеродром, па и Кисела Вода. Во Аеродром е лудница со цени, Кисела Вода малку пониски, ама во глобала мислам дека е многу скапо и денешните цени ме попишмануваат од идејата.

Кај нас е обратнопропорционален тренд, се помалку население, ученици, студенти а се повеќе станови во продажба со цени нкои раснат до плафон.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Jimny

• Сениор
@Jimny ти си во тек со цените горе доле, на мисла бевме со сопругата да бараме стан со една спална 40-50 м2, првин Аеродром, па и Кисела Вода. Во Аеродром е лудница со цени, Кисела Вода малку пониски, ама во глобала мислам дека е многу скапо и денешните цени ме попишмануваат од идејата.

Кај нас е обратнопропорционален тренд, се помалку население, ученици, студенти а се повеќе станови во продажба со цени нкои раснат до плафон.
Аеродром нова градба 2150 по квадрат, на дабар градба аердром-мичурин реонот нова градба е пд 1750дп2150.Постари станови до 10години 1400до1700,центар треска јас таму имам сега во првата на Голгоанов крај на септ треба да се вселиме беше 2400.Позади што градат  е 2800,3000 разлика во материјали нема се е исто да се гради квалитетно Да ептен материјали се врв, подно плафонско,санитарија се топ чиста 10ка ама го качија 600евра квадрат на исто се само што е центар.Цените уште ке раснат кириите исто се качија.. шпекулативно се збори дека на нова градба од 5%на 18% ке качат ДДВ..Многу лошо време за купување стан..