Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 358992 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7565
Jaс барав 3-то паркинг место, но не ми дозволија да купам. Задолжително беше да се купи паркинг место по стан, но не и екстра паркинг место. Замолив доколку остане нешто вишок, прв да ме стават на список, зашто ако купам второ возило, ке мора на улица да биде.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Epa zatoa jas kukja si napraviv so 3 garazi ( ili edna ogromna ) 😁

Plus mi zatreba uste edna dopolnitelna garaza aj da receme kako rabotilnica i ke napravam uste edna vo dvorot 😬

Ama jbg toa e cenata sto site sakaat da ziveat vo skopje 😁
« Последно менување: 26 Јуни 2025, 06:17:12 am Roci »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Прекрасна гаража. Ти посакувам за кратко врме да паркираш некои вредни примероци на екслкузивни марки (Масерати, Ферари Порше... што ти лежи) :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
@Roci
Алфа ќе купуеш, издаицо?!
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
И како функционираш без паркинг?

Има зонски јавен паркинг. Во 95% од времето наоѓам место во радиус од 50м од влезот.
Ми фали моментот да зимно време не чистам, кога врне да излезам сув итн ама, како што пишав,  компромис.

Инаку квалитетот на живот во СК, отиде надолу уште кога дозволија згради во Дебар маало, Универзална и сличните места каде е предвидено семејно а не колективно.
Секако дека има и зошто, геолозите ги поставија тие правила после земјотресот ама се е безбедно :)
Патем, во Дебар маало вода има на 4 метри, пред некој да купува стан,  нека се симне прво до гаражите

Ако си во Стар Аеродром или делот спроти Три Бисери, се наоѓа тука паркинг. Пријатели живеат кај Хотел Русија спроти Лесковачка и кога и да сме биле - има паркинг. Тој круг сеуште е ок за живеење. Паркови, зеленило и има деца кај да раснат. Плус и кејот е блиску.

Во кои згради во Дебар Маало има вода?

Не специфицираше точно, знам само дека испумпувале доста време, налиле хидрофобен бетон но без битумени од надвор и дека по први дождови, водата пробила нормално
Работата е што таа зграда нема гајле на почеток, ама после хх години, арматурата кородира, особено ако не е правилно монтирана на мин 5 цм од крајот на бетонското платно/столб

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 404
  • Macedonia
Еднаш имав споделено, ќе споделам пак. Карти од 1940тите каде е прикажано убаво каде имало подземни-површински води.

https://library.mcmaster.ca/maps/ww2/ww2_Yugoslavia_ndx100k.htm

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Едно прашање ако некој знае - колку грубо би чинело изградба на куќа од еден спрат? Квадратура од 100-150m2.

Зборувам за се, од темели до кров.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2176
Тоа е прашање што нема да можеш да си го одговориш и откога ќе ја изградиш. Има милион непознати во таа равенка, почнувајќи од плац, документи, проекти, дозволи, па понатаму изведба која не знаеш како ќе тече, и колку ќе се обидува да те закрпи секој мајстор со кој ќе дојдеш во контакт. Да не зборам што ќе ти попуштат нерви.

Доколку јас се прашувам, оди стави Хот и Хот за 30тина илјади, и колку трае нека трае. Една генерација сигурно ќе трае, па следната генерација ќе мисли за понатаму.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 816
  • The best or nothing.
600 па нагоре, за м2.
И не ме чуди да поскапува секој месец, бидејќи нема работници.  :)

Отсутен Roci

• Сениор
Racunaj montaznive sto gi pravat cenata im e od 350/400/450 eur za m2. Tuka negdeka cini i tvrda gradba da ti ja pravat. Baska na vaa cena racunaj plac treba da kupis, komunalii, dozvoli, proekti, i baska sreduvanje okulu kukja dvor, stazi pateki, dzidcinja, ogradi i se ostanato. Kukja kako kukja bez se ova 400 eur m2 ke ti stasa za kluc na raka bez mebel vnatresno. 😁

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2176
Плус (за Скопје) плац за некоја нормална цена се наоѓа во Ракотинци, Добри Дол, Инџиково, Кучково или Страчинци. Се останато е полудено со цена.

400 еу/м2?!? Хахаххаха, со среќа.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Ако најдеш и таму тоа што за тебе претставува нормална цена, ќе се запрашаш за многу кратко време како стојат сите жители околу тебе на тема нормалност. :)

Потем, ќе треба да пресметаш колку нормални жители во возила ќе пресретнуваш секој ден надолу, па назад нагоре по ридовите.

Нема тука среќата врска со ништо... Гледајте таму на сите да ви се падне на лотарија.

Fuck this city and everyone in it.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Roci

• Сениор
Kolku sto znam @balanar e od stip, i ako ne se lazam on prasuva za plac i kukja vo za vo stip 😁

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Да, таму...

Општо ме интересираше колку би излегло клуч на рака во денешно време.
Немам ни јас плац, ни ништо.