Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 372259 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3266
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Коментарот ме наведе да помислам дека човекот нешто лошо направил...
Нема врска, бива грешка. :)

@Nandor The Relentless
https://www.youtube.com/shorts/DRafkLeJUk8

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2852
Голем дел од новоизградените згради во Скопје се со сомнителен квалитет.Кој стигна гради.Не се почитуваат никакви правила и прописи.Никој не го испитува железото од каде доаѓа и со каков квалитет е.Исто така никој не го проверува дали е преработено од некои радиоактивни материјали. (имаше случај со Украинско радиоактивно железо пред неколку години ) и ред други работи на кои ке има одговор после одреден временски период.Водоводна и парна инсталација со сомнителен квалитет и да не набројувам понатаму. Буквално тераат кој како ке стигне.Така да на оваа тема може да се дискутира многу

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8928
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Не би генерализирал до толку, со резерва дека сè уште има гангстери што проаѓаат со мито.

Мене за куќа ми бараа такви глупости како лиценци, елаборати што ги бараат за згради само...
Како да спремам за технички прием, у пичку...

Пред 10-тина години баш богами не се знаеше кој гради, кој крадИ :)
Последно време мислам само "големците" прават скаламуции, сите други толку многу ги стегаат што не смеат да згрешат баш многу.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11828
  • Архитект
Голем дел од новоизградените згради во Скопје се со сомнителен квалитет.Кој стигна гради.Не се почитуваат никакви правила и прописи.Никој не го испитува железото од каде доаѓа и со каков квалитет е.Исто така никој не го проверува дали е преработено од некои радиоактивни материјали. (имаше случај со Украинско радиоактивно железо пред неколку години ) и ред други работи на кои ке има одговор после одреден временски период.Водоводна и парна инсталација со сомнителен квалитет и да не набројувам понатаму. Буквално тераат кој како ке стигне.Така да на оваа тема може да се дискутира многу

Зошто мислиш дека никој не го проверува железото?
Фирмата што го продава мора да обезбеди сертификат за потеклото и својствата на железото. Е сега дали тие серификати се извадени од валидна институција или од некоја сумлива, инвест треба да одлучи од каде ќе купи.
Исто така има институција која ја проверува целата конструкција дали е со валидни материјали и спецификации. Во самиот процес на проектирање и градење на објектот.

Не би генерализирал до толку, со резерва дека сè уште има гангстери што проаѓаат со мито.

Мене за куќа ми бараа такви глупости како лиценци, елаборати што ги бараат за згради само...

Последно време мислам само "големците" прават скаламуции, сите други толку многу ги стегаат што не смеат да згрешат баш многу.

Како бе тоа „глупости“ ти барале? Лиценци, елаборати....? Дали било куќа од 50м2 или зграда од 6000м2 истите документи треба да се обезбедат и истите лиценци и елаборати ги бараат во сите институции.
А тоа дека ти си одлучил да одиш по нелегален пат, тоа било твоја одлука.

• Легенда
Чичо, кој нелегален пат? :) Збрка нешто... Се што побарале дадов...

Завршен извештај за 150м2 - е, тука испиздев.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11828
  • Архитект
Си треба бе.
Само тоа го изработува и прави изведувачот за таа квадратура.
Односно поднесува изјава дека е се како шо треба.

• Легенда
Тачно.

Муабетот беше, од општина прво ми бараа завршен извештај.
Откако се распрашав наоколу, ми кажаа дека до 350м2 се дава само изјава...

"Писменине" од општина и 90 години да го работат истото, нема да те опраат додека не дигнеш притисок 170/110

Такоѓере додатно, а во контекст на она што го реков погоре, "мафијата" порано си печатеше секаков тип на документи без проблем.
Во последно време ги "подзатегнаа", ми беше ставот на кој што алудирам, до душа не целосно елоквентно, ама се вадам на хипертензијата.

Кога ќе дојде муабет за такви работи, тахометарот на Omron3 полудува и дава само кратко да пишувам. :)))

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2852

Зошто мислиш дека никој не го проверува железото?
Фирмата што го продава мора да обезбеди сертификат за потеклото и својствата на железото. Е сега дали тие серификати се извадени од валидна институција или од некоја сумлива, инвест треба да одлучи од каде ќе купи.
Исто така има институција која ја проверува целата конструкција дали е со валидни материјали и спецификации. Во самиот процес на проектирање и градење на објектот.

Како бе тоа „глупости“ ти барале? Лиценци, елаборати....? Дали било куќа од 50м2 или зграда од 6000м2 истите документи треба да се обезбедат и истите лиценци и елаборати ги бараат во сите институции.
А тоа дека ти си одлучил да одиш по нелегален пат, тоа било твоја одлука.

Тој сертификат само еднаш се прикажува како документ и од таму па натаму без разлика од каде доаѓа железото и со каков квалитет, истиот сертификат се прикажува.За разлика од нас во Србија има институт кој редовно и сериозно ја испитува структурата и квалитетот на железото.При увоз на 99% од железото се зема примерок и се прави анализа.
Го работам ова малку посериозно на берза така да и те како ми е јасно.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3070
  • Слобода или смрт

Општина Чаир во последниве 5 години има издадено вкупно 8 дозволи за градба. 1.5 објекти се градени во општината годишно.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Прашувал некој цена за квадрат во Џевахир за Блок Д сега во брзо време? Како идат да не знаете, уште важи тоа што повисоко-поскапо?

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2223
Информирај се убаво околу месечните трошоци за одржување и сл.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3266
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Прашувал некој цена за квадрат во Џевахир за Блок Д сега во брзо време? Како идат да не знаете, уште важи тоа што повисоко-поскапо?

1650 еу м2 од 5 ти спрат наГоре,паркинг место од 2500еур до 5

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34312
  • Таков е животот... јебига
Тие сите се чудат како да избегаат од таму, ти во обратен правец. Батали каков Џевахир.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2223
Џевахир и Дајмонд ти се турско ропство. Ќе плаќаш кирија во сопствен стан.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
па турски се. Никако да се од окупираме од ними :/