Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 372059 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7181
Работава ко на берза, кој ќе понуди повеќе.
Ова со листа на чекање им е нова глупост, демек ко во Менхетн ќе гледаме биографија на идни станари па ќе заседава куќен совет, па интервју, па зошто кај нас, каде се гледате за 5 години, колку нудите по м2....

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7585
Каде е планирано да биди влезот во Треска комплекс каде што моментално градат Голден Арт по багателна цена од 2500 евра/м2?

Пред 2 дена бев да видам што е како е, но единствен влез ми делуваше дека е на Владимир Полежиновски што е прилично тесна улица за толкав комплекс.
Вчера кога поминав од таму баш се запрашав истото, можно е да биде од Рузвелтова или да има повеќе влезови/излези што е логично да се направи

Од проектот што ни го покажаа, ке се излегува на 3 улици, со тоа што уличките внатре во комплексот ке си ги прави самиот изведувач, а не општината.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3263
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Недвижности не се скапи туку проблемот се банките

Зошто?

Многу поодамна многу потешко се купуваше недвижности бидејки немаше вакви услови како што се сега па се држеа нормални цени  на ова банките работеа со години да дојдат до ова ниво /  и квадратот инфалцијата стандард нема нема никаква врска и ќораво и сакато купува станови на кого треба и на кого не треба,бидејки имаш позајмица од банка која ти овозможува тоа па 50 квадрати х 2000 =100 000

Со 5илјади евра учество зимаш стан и не прашуваш колку е квадрат туку тотал и си правиш пресметка дека е 2000 лупам и враќаш наредни 25,30.. год

Во мојот случај кога јас купував стан во зграда нова градба 80% становите се купени со пари од банка станариве кои се ,дечково кој го справеше договорот и се останато па така седнавме на кафе муабет ми вели никој не дошол да каже продадов стан имам толку пари или сум гастарабјтер имам пари на сметка или пилот сум па сум заштедил од плата и етц и сакам стан да купам / повекето сите чекаат одобрување на средства од банка па ткаа зградите изградени  се со дилови со банките па така и самите банки и некои нивни диреторчиња се инвеститори и не го не го интерсира дали ти ке земеш кредит или кеш кога % е од банката крај краева кој купува .

Тука е проблем на луѓето малиот % кој сака да купи некретнина /банките и нивните услови кои ги заробуваат до гуша граѓаните и испаѓа дека е нромално 2000 евра квадрат бидејки нема друг начин да купиш дом мораш преку банка па таа и ке ти диктира колку платиш и колку ке им вратиш , становите само ке раснат од извор од банка до крај на 2025 центар ке достигне 3000 евра како шо сега е нормално 2000 единствно ова може да запре ако банките престанат да даваат лесно кредити и цените да си се вратат со нормалното кое следува. Нема ни разлика дали купуваш од физичко лице или фирма. Пак ке земеш кредит од банка, (сижмка не гине) во двата случаја. Тие што имаат чист кеш чесен а сакаат да го вложат во некретнина ке платат како од банка да земале кредит бидејки вредноста е таа.Продавачот не го интерсира дали ке земеш кредит или имаш пари , бидејки банките си го н аправија своето ке дојдам до еден податок да видите колку граѓаните во милијарди се должни за недвижности на банките . И затоа банките се најуспешни компании последни години со нестварни добивки а што работат прашењто е клучно :D

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5979
Вау чоече шо прам јас во животот, демек  да вложиш за мизерни 100 квадрати 250000 евра, за мн вероватно губре од изведба стан  во најдупка држава и најканцероген град во светот е сасвим океј за повеќето овде и е тема на разговор ?
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14801
Стан кај нас се купува со 30% учество.

Ако станот е 100 000 евра, треба да имаш ќеш спремен 33000 евра.

На тоа ти рачунаат камата што реално е околу 7-8% годишно, што на 67000 евра можеш сам да пресметаш колку ќе исплатиш за 20-30 години, па на тоа ќе си поделиш 360 месеци.

Моментот каде банките се замешани во целава нереална цена на квадрат е одредувањето на хипотеката.

Секој стан се става под хипотека кога земаш кредит така?

Конкретно во Скопје тоа оди (или одеше) 1:1. Значи нема потреба да ставаш ништо друго како хипотека.
Во Битола, тоа не е така. Ако во Битола одиш и им речеш ќе купам стан од 1000 евра квадрат, банката ќе ти рече „АААА не. Битола ние проценуваме дека квадрат кошта 650 евра“ и така ќе ти го процени станот, останатиот дел од проценката или ќеш ќе го доплатиш или уште еден стан хипотека, т.е два стана во хипотека.

Е сеа, банките овде во Скопје, им одиш и им викаш : 'Во Дајмонд мол 3000 евра е квадрат, дајте ми кредит!“. Банката не ти вика „Ааа извини во Скопје ние прифаќаме максимум 1500 евра во Центар“ туку ти вика „Нема проблем 1:1 еве ти, нема потреба друг стан да пишеш хипотека“.

Па така луѓето добиваат пари и земаат станови.

Ако банките го следеа примерот со Битола и НЕ ти даваа пари да го купиш тој преценет стан, немаше да се вакви цените.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
Недвижности не се скапи туку проблемот се банките

Зошто?

Многу поодамна многу потешко се купуваше недвижности бидејки немаше вакви услови како што се сега па се држеа нормални цени  на ова банките работеа со години да дојдат до ова ниво /  и квадратот инфалцијата стандард нема нема никаква врска и ќораво и сакато купува станови на кого треба и на кого не треба,бидејки имаш позајмица од банка која ти овозможува тоа па 50 квадрати х 2000 =100 000

Со 5илјади евра учество зимаш стан и не прашуваш колку е квадрат туку тотал и си правиш пресметка дека е 2000 лупам и враќаш наредни 25,30.. год

Во мојот случај кога јас купував стан во зграда нова градба 80% становите се купени со пари од банка станариве кои се ,дечково кој го справеше договорот и се останато па така седнавме на кафе муабет ми вели никој не дошол да каже продадов стан имам толку пари или сум гастарабјтер имам пари на сметка или пилот сум па сум заштедил од плата и етц и сакам стан да купам / повекето сите чекаат одобрување на средства од банка па ткаа зградите изградени  се со дилови со банките па така и самите банки и некои нивни диреторчиња се инвеститори и не го не го интерсира дали ти ке земеш кредит или кеш кога % е од банката крај краева кој купува .

Тука е проблем на луѓето малиот % кој сака да купи некретнина /банките и нивните услови кои ги заробуваат до гуша граѓаните и испаѓа дека е нромално 2000 евра квадрат бидејки нема друг начин да купиш дом мораш преку банка па таа и ке ти диктира колку платиш и колку ке им вратиш , становите само ке раснат од извор од банка до крај на 2025 центар ке достигне 3000 евра како шо сега е нормално 2000 единствно ова може да запре ако банките престанат да даваат лесно кредити и цените да си се вратат со нормалното кое следува. Нема ни разлика дали купуваш од физичко лице или фирма. Пак ке земеш кредит од банка, (сижмка не гине) во двата случаја. Тие што имаат чист кеш чесен а сакаат да го вложат во некретнина ке платат како од банка да земале кредит бидејки вредноста е таа.Продавачот не го интерсира дали ке земеш кредит или имаш пари , бидејки банките си го н аправија своето ке дојдам до еден податок да видите колку граѓаните во милијарди се должни за недвижности на банките . И затоа банките се најуспешни компании последни години со нестварни добивки а што работат прашењто е клучно :D
Банките ја немаат сменето политиката за одобрување на кредит, имаш доволно прилив за да ти одобрат кредит за сумата која што ја бараш - ќе ти одобрат, ако немаш нема да ти одобрат.

За каматите да паднаа многу и нормално е луѓето да се задолжуваат ама тоа е позитивна работа.

Цената е резултат на многу фактори пример дел од нив: цена на материјали, работна рака, цена на парцела, комуналии, камата од банка ...

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
Учество мора да платиш. Кај нас е сулудо 30%. Секаде во светот е 10%.

ЕДИТ:

Комерцијална:

минимум 26 % од купопродажната цена на станот, доколку истиот е предмет на хипотека,
минимум 15 % од купопродажната цена на станот, доколку истиот е предмет на хипотека и кредитот е со животно осигурување

Хипотека на недвижен имот. Износот на кредит не може да надмине 74,1% односно 85%(за кредити преку деловна соработка) од проценетата вредност на хипотеката

Стопанска Скопје:
Задолжително сопствено учество од најмалку 10% од вредноста на станот што се купува (во зависност од вредноста на обезбедувањето и кредитоспособноста на клиентот)
АМА
Хипотека на недвижен имот во вредност од 125%-250% од износот на кредитот во зависност од локацијата на имотот понуден како обезбедување
« Последно менување: 04 Април 2024, 12:03:00 pm Carpathian Lord »

Отсутен Jimny

• Сениор
Стан кај нас се купува со 30% учество.

Ако станот е 100 000 евра, треба да имаш ќеш спремен 33000 евра.

На тоа ти рачунаат камата што реално е околу 7-8% годишно, што на 67000 евра можеш сам да пресметаш колку ќе исплатиш за 20-30 години, па на тоа ќе си поделиш 360 месеци.

Моментот каде банките се замешани во целава нереална цена на квадрат е одредувањето на хипотеката.

Секој стан се става под хипотека кога земаш кредит така?

Конкретно во Скопје тоа оди (или одеше) 1:1. Значи нема потреба да ставаш ништо друго како хипотека.
Во Битола, тоа не е така. Ако во Битола одиш и им речеш ќе купам стан од 1000 евра квадрат, банката ќе ти рече „АААА не. Битола ние проценуваме дека квадрат кошта 650 евра“ и така ќе ти го процени станот, останатиот дел од проценката или ќеш ќе го доплатиш или уште еден стан хипотека, т.е два стана во хипотека.

Е сеа, банките овде во Скопје, им одиш и им викаш : 'Во Дајмонд мол 3000 евра е квадрат, дајте ми кредит!“. Банката не ти вика „Ааа извини во Скопје ние прифаќаме максимум 1500 евра во Центар“ туку ти вика „Нема проблем 1:1 еве ти, нема потреба друг стан да пишеш хипотека“.

Па така луѓето добиваат пари и земаат станови.

Ако банките го следеа примерот со Битола и НЕ ти даваа пари да го купиш тој преценет стан, немаше да се вакви цените.

Во делот на учество колку % . ова е од роднина девојче кое зема стан влегува во зграда ми се допаѓа овие 40тина квадрати колку чини ова толку можете да го земете станот преку халкбанка зима доставува примање и се останато учество дава 5илјади евра се останато на рати како и што не навалагам понатаму само што наредни 25 години секој месеци си има честитка од неколку илјади денари , толку едноставно буквално се заврши за неполни 2 месеци се всели е сеа дали игра улога учество 10.20.30 % доказ еве дека не игра банката со широки раце те чека да земеш стан

Присутен Carpathian Lord

• Легенда

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14764
  • Пудингот на шоферството
Вау чоече шо прам јас во животот, демек  да вложиш за мизерни 100 квадрати 250000 евра, за мн вероватно губре од изведба стан  во најдупка држава и најканцероген град во светот е сасвим океј за повеќето овде и е тема на разговор ?
Со 250 000 ќе купам стан во било кој град во Австрија/Германија кој во секој момент можам да го издавам со кирија која ќе си ја покрива месечната рата.
По неколку години сигурно повеќе ќе вреди споредено со било кој град во Мк.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Jimny

• Сениор
Tи си го намирл твојот самар па ти е гајле дал е 1786или 2439 квадрат шо праиме таа од пехчево шо сака штикли да и тропат по скопски асфалт и да крсти нозе по 2двабека,интермецо,соул китчен да лиже цевче и гута аперол таа друже не се врака у пехчево ,ресенчанец не ти се врака јаболко да ти прска он сака на рузвелтова да живее мисли за децата факултети работа утре и тако даље лесно ти е тебе стар скопјанец па дели совети тука копља се кршат за квадрат станче у скопје- младост-лудост , за жива глава у пехчево не се врача.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2490
Tи си го намирл твојот самар па ти е гајле дал е 1786или 2439 квадрат шо праиме таа од пехчево шо сака штикли да и тропат по скопски асфалт и да крсти нозе по 2двабека,интермецо,соул китчен да лиже цевче и гута аперол таа друже не се врака у пехчево ,ресенчанец не ти се врака јаболко да ти прска он сака на рузвелтова да живее мисли за децата факултети работа утре и тако даље лесно ти е тебе стар скопјанец па дели совети тука копља се кршат за квадрат станче у скопје- младост-лудост , за жива глава у пехчево не се врача.

Зошто некој би се вратил во Пехчево или во Ресен, ако животот и кариерата ја одвел/пронашол во друг град?
Демек дозволено е само „стари скопјани“ да одат во интермецо, да лижат цевчиња и да гутаат Аперол?

Ти си дефиниција за форумски кловн додуше.
Секако не очекувам разумен одговор од бот кој ниту знае правилно да пишува, ниту знае да се изразува, ниту ништо.

Отсутен Jimny

• Сениор

Зошто некој би се вратил во Пехчево или во Ресен, ако животот и кариерата ја одвел/пронашол во друг град?
Демек дозволено е само „стари скопјани“ да одат во интермецо, да лижат цевчиња и да гутаат Аперол?

Ти си дефиниција за форумски кловн додуше.
Секако не очекувам разумен одговор од бот кој ниту знае правилно да пишува, ниту знае да се изразува, ниту ништо.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Еден нотар викаше, и 3000евра да направат цена, народ ќе купува. 
@Carpathian Lord може ли уште еднаш да објасниш, за проценти и децимали.
Еве пример, јас имам 10к евра на страна, и сакам да купам стан, 60м2, по цена од 1200евра м2. Грубо за 60м2, би дошло, 72.000 евра, плус, сакал нејќел, мора да купиш 2 паркинг места, и финално би дошол до 80.000 евра. (Плус да го опремиш внатре, ама тоа е друга приказна)
И по твое, мене ми треба 25.000 евра на страна, за да аплицирам за кредит? Па ја никогаш нема да купам стан, и тоа под услов да начекаш за 1200евра.
За куќа па да не збориме, Драчево/Марино, по 80к им бараат, за 300м2 двор.
Никогаш не вели никогаш.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5979
Со 250 000 ќе купам стан во било кој град во Австрија/Германија кој во секој момент можам да го издавам со кирија која ќе си ја покрива месечната рата.
По неколку години сигурно повеќе ќе вреди споредено со било кој град во Мк.
Ако имав пари за расфлрање вака, размислував баш, Албанија би инвестирал. Неколку апартмани на туристичко место се земаат за парите или можи да градиш со толку, државата  мана 200% со туризмот нагоре и само нагоре ќе мава. Право на пасош се добива со влог од само 100000 евра за разлика од пример, грција сега го кренаја на 800000 евра. Албанија благодарение на сите природни убавини, плус имаат море за економскиот аспект, двајсе пати побрзо од нас ќе влези во европска.
Ем ќе калапиш пари од  издавање на апартманите, и да ти здосади цените ќе одат само нагоре, за некое време вероватно и драстично нагоре, ем имаш шанса за европски пасош на цело ова.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html