Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 392060 пати)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
Има ама е малку комплицирано, мислам Илирика брокер нудат.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15012
Имаме опција за тргување со странски. Јас сум на VOO (S&P 500) преку Комерцијална.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20279
Имаме опција за тргување со странски. Јас сум на VOO (S&P 500) преку Комерцијална.

Последно кога прашував преку НЛБ, ми објаснуваа нешто дека нивниот брокер уствари е сопсвеник на акциите, а не ти и може што сака да прави со нив. Некако ептен им испофилозофираа и изгубив интерес.

Пиши ми ПП кои се условите за вака ти како што си влезен на S&P500.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Муабетот дека се скапи становите и дека ќе паѓаат се врти над 15 години.

Sent from my iPhone using Tapatalk
istiot uabet se vrtese koga najsakpite stanovi vo skopje bea 1050e/m2 :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен GreenVlach

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 69
Бидејки темава е за станови во моментов почнав да разгледувам станови и кредити за станови (нормално од потреба) дали има некој направено убава пресметка бидејки не сум баш добар економист за од кај е најдобро да се земе кредит за стан ?

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6614
Шо убаво вака си праша...

Наредно прашање - се нафаќа ли некој кредитот да ми го плаќа?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20279
« Последно менување: 30 Октомври 2021, 19:01:55 pm DarthJe5us »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Бидејки темава е за станови во моментов почнав да разгледувам станови и кредити за станови (нормално од потреба) дали има некој направено убава пресметка бидејки не сум баш добар економист за од кај е најдобро да се земе кредит за стан ?

Во глобала гледај до кога ти е фиксна каматна стапка, оти мене ме колат сеа 7%.

Другото, сите банки се речиси исти.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
Што не се префрлиш во друга. Освен ако не е некој ненормален процет за предвремена отплата, обично е 3% од главнина.
Инаку тоа е главниот заеб што го прават. Ќе ти речат, рата ќе е ХХХ ама не кажуваат дека тоа е само за промотивниот период.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Најважна ставка во договорот за кредит е можност за предвремена отплата без пенали. Доколку банката ме ви го овозможи тоа кажете им Благодарам и пријатно.

Sent from my...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
Денес скоро сите го овозможуваат тоа, НО само и само со сопствени средства.
Ако го затвориш кредитот со средства од друга банка, у превод се префрлаш од една во друго, се плаќа %.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Што не се префрлиш во друга. Освен ако не е некој ненормален процет за предвремена отплата, обично е 3% од главнина.
Инаку тоа е главниот заеб што го прават. Ќе ти речат, рата ќе е ХХХ ама не кажуваат дека тоа е само за промотивниот период.

Купи Куќа Купи Стан. 10 години сум обврзан т.е уште 3 сум. После имам опции повеќе.

Ако го затворам плаќам пенали. Иначе имаше НЛБ некој кредит со фиксна каматна 3.5% првите 10 години.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9033
  • Пичлеме
Ваљда пак си ќар штом си го фатил условот за Купи куќа купи стан на времето... сега е научна фантастика, освен во близина на Батинци ако си во план да земаш стан, па да се фати услов со цената од квадрат :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда

Купи Куќа Купи Стан. 10 години сум обврзан т.е уште 3 сум. После имам опции повеќе.

Ако го затворам плаќам пенали. Иначе имаше НЛБ некој кредит со фиксна каматна 3.5% првите 10 години.

Ок јасно ми е. Сепак КККС ти ги компензираше колку толку со субвенцијата.
Инаку КККС најмногу се исплати за куќа. Стан не баш толку со сегашните каматни стапки. Во Словенија камата е 2% фиксна на 20 години.
Инаку моментално најактративни станбени се од КБ, Халк. Сите некако условуваат со животно. Како и да е, побарајте ги сите услови од договорите и прочитајте пред да потпишете.
Најголемиот заеб е кај животното, генерално не покриваат ковид.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3050
Јас сега зедов од НЛБ. Првите 5 години фиксна камата од 3.0%, а после тоа може да се направи анекс и да се продолжи со истата камата и тоа се прави секои 5 години.

Трошоци за затворање побрзо од предвиденото нема освен ако не се покрие со средства од друга банка. Јас планирам да уплаќам некоја одредена сума која што мора да биде минимум 5% од главнината и така да го затворам кредитот побрзо со цел да не ја платам целата сума од каматата.

Со животно не те обврзуваат, туку само со осигурување од незгода и тоа е 1000 ден годишно.