Битно е имотните листови приземјето и земјиштето да се чисти, без оптоварување. Или ако има оптоварување тоа да го решите со преддоговор. Околку легализацијата нека ти дадат и за тоа документи, да не биде само на муабет дека е поднесено барање. И да знаеш дека за легализацијата ќе треба да си платиш по м2, да не ти рачуна дека ти продава легализирани 10м2, а уствари уште не се. Обавезно пред потпишување на договор да ти дадат потврда дека немаат долгови на име комуналии (струја, вода, парно, данок итн.).
И еден добронамерен совет, не брзај со купувањето. Често на продавачите "им се брза", а при тоа во брзање може нешто да ти промакне и после ти да ги трпиш последиците. Мене еден сакаше да ми продаде спрат од куќа од 95м2 по имотен лист, а фактичка состојба беше 80 или 85м2, остатокот од квадратурата беа внатрешните скали до другите два ката.
Земјиштето под куќата, цела парцела уствари е во сопственост на РМ. Сега видов на сајтов на катастар. Хммм ова не ми кажаа.
Оди извади си имотен лист за таа парцела и ќе видиш се што има. Сопственост, квадратури, товар итн...
Понекогаш информациите од катастар (сајтот) не се апдејтувани.
Имотен лист можи да ти извади било кој со пристап до системот. Нотари, адвокати, геометри.... секој кој се зачленил таму.
150 ден кошта.
Можи и да се провериш во општина дали имаат и кога поднеле документи за легализација, ако му е во процедура.
Јас купив стан кој имаше дел - доградба, кој беше во процедура на легализација.
Во купопродажниот договор си ставив точка каде пишува дека јас ја наследувам постапката и дека сите трошоци поврзани со таа процедура си ги подмирува продавачот.
На темата, вие што имате станови, имате идеален дел од земјиште под зграда и двор (целокупна катастарска парцела) или само на земјиштето под зграда?
Полека навлегувајќи во авантурата барање и купување на нов стан, почнав да учам за многу многу скриени заебанции, што секако можат многу да те чинат. Најпрвин да пишам дека уште нит сум купил, нит капарисал ...таман одлучив за еден стан кога ми го пратија преддоговорот почнав да ги сфаќам овие работи.
1. Кога ќе ти дадат предимотен лист, таму се гледа чија сопственост е дворот на зградата. Ама по дифолт тоа оди на сите станари. Барем за згради со повеќе од 4-5 стана.
2. ДДВ то можи и да се преговата кој ќе го плати. Ама за нов стан, нема данок. На стар има.
3. Точно е тоа. Има отстапување на изградените станови во однос на проектираните. Тоа 1-2-5% се проценти каде се оградува инвеститорот од проект на измени за општина и катастар. Нема врска со тебе. Ти си правиш договор на таа квадратура која ја купуваш. Ако е по мерките од геометар 70м2 наместо 74 - ти плаќаш за 70м2.
Затоа се тие предбележување и вадење на предимотен лист. За да видиш шо е шо.
Секогаш можиш да си пратиш твој геометар и да го тужиш инвеститорот и ќе го добиеш.
4. Ти кажав за тоа. Обавезно во договорот да си ставиш поточка за пенали. Тоа значи дека тие треба да ти дадат точен датум кога ти ќе можиш да се уселиш. Секој месец над тоа, да ти уплаќаат кирија. Која ти ќе си одлучиш колкава е за тој стан.
Ако не прифаќаат ништо од ова. Оди си од таму.
Има други згради, други станови.