Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 392210 пати)

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
ако не се лажам ако не платиш 3% данок за трговија со недвижнина ќе треба да платиш 5% ддв за купување од инвеститорот , вака барем беше пред 7-8 год. кога јас купуав, како и да е мора некоја пара да ти дрпнат идиотиве

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
од инвеститор е со ддв, ама колку што знам исто е со ддв од било кој ако купиш плус 3% данок :)

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2039
Онака реклама отварам и мегу првите огласов и го отворив ова со стубов не ми е јасно као може така да го проектирале у кујнава
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=4060390

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Eden raft tamu i skrivnica za teglite ajvar 😁

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17844
Тие 10 cm² те коштаат 110 евра ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9015
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.

Alfa математика, сине?  ;D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17844

Ама сум ја усрал квалитетнoooо ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9015
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.

Ама сум ја усрал квалитетнoooо ;D

Е де, ако е Алфа, пак се поправа.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Од кога се наплаќа ддв на половен стан? Мислам дека ддв се наплаќаше само при првото купување понатаму само се плаќа данок на општината при префрлање на сопственоста.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15015
Се плаќа данок од секогаш.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
Се плаќа данок од секогаш.
Се плаќа данок на промет со недвижност на стар стан, а ддв се плаќа на нов стан, односно ти е врачунат во цената кога плаќаш
Своерачен потпис ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15015
На тоа мислев. ДДВ еднаш се плаќа

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10595
dali za nov dali na promet, 2000 eu si se 2000 eu, pak e danok, isti gjaol ti e.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Разликата е што на нов се плаќа ддв на сумата во фактурата додека данокот на промет на недвижнина се плаќа на основ на вредноста од нивната проценка а не на вредноста која стои во купопродажниот договор. Така барем беше кога јас го купував станот. Јас купив стар стан и во град Скопје ми определија колку да платам данок на основ на нивната проценка.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22226
Според официјалните податоци од Агенцијата за катастар на недвижности, понудата на станови кај нас одамна ја прегази побарувачката со оглед на тоа што многу повеќе се гради отколку што се купува. Имено, во земјава има над 6.000 непродадени новоизградени станови, а најголем дел од нив се во Скопје.

https://samoprasaj.mk/naacik/2126-vestacki-se-kreira-porast-na-cenite-na-stanovite

They fucked my town's mother.
May their money be "aram".