Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1730226 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34505
  • Таков е животот... јебига
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3375 на: 27 Ноември 2013, 15:58:50 pm »
Ако кола со напред зимски, назад летни, закочи на снег или мраз, отиде г`зот преку глаа. Или ако има АБС, тој ќе изреагира така, за да го задржи правецот, што ќе има пат на застанување како со сите 4 летни (зошто нема да дозволи задните да блокираат, а тие баш ќе саакаат)

Јас гарантирам дека кола со АБС нема да се изврти со летни назад.

Ти не можеш да гарантираш контра на физичките закони. Можно е да не се изврти но нема да закочи таму каде што треба да закочи, што е уште полошо.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #3376 на: 27 Ноември 2013, 16:25:45 pm »
Сакате да кажете дека е исто со 2 зимски или 4 летни?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #3377 на: 27 Ноември 2013, 16:28:14 pm »
Мојата проценка на ризикот е дека е исто. Не би возел кола со толку драстичен дисбаланс во држењето.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #3378 на: 27 Ноември 2013, 16:32:39 pm »
Можда. Јас обавезно возам со 4 зимски. Денес возев на ругите бандажи со само две предни зимски. Кај саем на кривината ме пушти малце задницата ама у секунд се стабилизира. Можда дека различна беше површината, прејде од снег на асвалт. Ќе пишам искуства ако падне уште снг. Намеравам даиспитам. Сабајле немав време да се играм.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3379 на: 27 Ноември 2013, 16:36:50 pm »
ако падне ново снегче, спушти се со таков сетап по водно :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #3380 на: 27 Ноември 2013, 16:58:06 pm »
Филип, не си сосем во право.

Битно е која гума каде е произведена и во која фабрика бидејќи има разлики. Ти на ADAC гледаш како Мишелин е меѓу најдобрите гуми, но тоа се однесува само на мишелин произведени во Франција или англија. Шпанските и Полските мишпелин за ништо не ги бива. Знам па ти кажувам. Моите мишелинки две се од англија, две се од полска. Ела дојди да ти ги покажам разликите. Освен 4-тата и 5-тата точка, аргументите ти се невалидни.

Мене при купување на гуми од кога ќе изберам марка и модел, не ми е битно каде се произведени, туку ми е битно кога се произведени. Не дека година или две стари се проблем, ама јас сепак купувам што е можно потазе од причина што не знам како се чувани тие година или две (можда се чувани во излог на сонце и слично).

На HR-V -то имав Michelin Energy Saver , и не бев импресиониран кој знае колку, па минатата година за CR-V то земав Continental WinterCrossContact 225/65/17 а се мислев и за Michelin Alpin A4.  На крај пресуди која гума е потазе, и ги земав Conti -to.

Оваа година за Citroen C3 -та отидов да купам Continental TS850, меѓутоа Michelin Alpin A4 беа потазе, и ги земав нив (185/65/15) (плус добив и цена поевтино него Conti -to).  Made in Germany се (иако воопшто не ми е битно , видов од после), ама се произведени 27 недела 2013 година (1 е 2 недели постара, ми промакна ама нема врска.. Не ми пречи).

Повеќе ми пречеше што едната страна ја работеше еден мајстор, другата друг па на едната страна гумите беа напумпани 2.5 со 2.3 , а другата 2.1 со 2.0. Приметив дека нешто не е како треба па одма отидов да проверам, и корегирав на правиот притисок :)

Од гумиве сум презадоволен како вози Цитроенчето. Дури и на повисоки температури (ги возев 10 дена на 15-16 степени дури беше), подобро држеа, кочеа и слично од летните Bridgestone (фабрички со колата), кои имаат 22000км поминати.

Со Bridgestone -от ми занесуваше задниот дел кога ќе удрев на дупка во кривина, и целата кола повеќе се љуљаше, додека Mishelin -ов се далеку по стабилни, посмирени и поцврсто е возењето (по предвидено дефинитивно).

Така да и таа граница од 7 степени, и не е до толку цврсто дефинирана, колку што веројатно се рекламира. Веројатно е тоа некаков општ просек, ама не и апсолутно секогаш така.

Да не се разбереме погрешно, дефинитивно не би ги возел зимските на температури над 15-16 степени на подолг рок и би бил посреќен да ги возам на пониски температури, ама не би се замарал толку да е баш 7. Оваа година и покрај високите температури ги променив на едната кола на 07.11, на другата на 13.11 (и се спасив од страшни гужви наредните денови кога залади).

Поздрав

Дарко

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3381 на: 27 Ноември 2013, 17:12:28 pm »
Јас гарантирам дека кола со АБС нема да се изврти со летни назад.

Oва си го рекол сега и никогаш повеќе.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55287
  • Махер
« Одговори #3382 на: 27 Ноември 2013, 17:16:18 pm »
Со зимски позади нема да се изврти.

Нема ни да заврти.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3383 на: 27 Ноември 2013, 17:45:33 pm »
Еве малку показно. Зимски само напред, зимски само назад и зимски на сите четири. Арно си вика на крај: Не е чудо што е нелегално да се вози така у Швецкој.

Edit: Уште линк да стаеф:

« Последно менување: 27 Ноември 2013, 18:18:03 pm Simo - Carrier166 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #3384 на: 27 Ноември 2013, 18:44:38 pm »
Understeer лесно се регулира на асфалт, а на снег мислите дека ќе бидете во можност да го регулирате со гас ? Ако почне да бега предница на снег, отиде право. Кочи, врти, пуштај гас .. што сакаш прај.

Башка, иди тргни со Michelin Energy напред, на блаааага нагорнина.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7756
  • French diamond
« Одговори #3385 на: 27 Ноември 2013, 19:12:50 pm »
Нема врска не планирам да се објаснувам со луѓе кои прочитале или виделе на емисија. Нека падни повторно снег и јас ќе ви снимам со мојата кола, да видиме дали ќе мрдни задницата при кочење.

6 та зима по ред со летни назад, не се врти. Како да ви објаснам дека задницата не мрда и при нагло кочење со 50км/х на снег, над 20 пати се имам качено до Молика со тие гуми во 22-23 часот намерно барам да биди подмрзнато и еднаш нема избегано самата задница при кочење. 

Отсутен GOLF6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
  • .
« Одговори #3386 на: 27 Ноември 2013, 19:25:33 pm »
Филип, не си сосем во право.

Битно е која гума каде е произведена и во која фабрика бидејќи има разлики. Ти на ADAC гледаш како Мишелин е меѓу најдобрите гуми, но тоа се однесува само на мишелин произведени во Франција или англија. Шпанските и Полските мишпелин за ништо не ги бива. Знам па ти кажувам. Моите мишелинки две се од англија, две се од полска. Ела дојди да ти ги покажам разликите. Освен 4-тата и 5-тата точка, аргументите ти се невалидни.

Мене при купување на гуми од кога ќе изберам марка и модел, не ми е битно каде се произведени, туку ми е битно кога се произведени. Не дека година или две стари се проблем, ама јас сепак купувам што е можно потазе од причина што не знам како се чувани тие година или две (можда се чувани во излог на сонце и слично).

На HR-V -то имав Michelin Energy Saver , и не бев импресиониран кој знае колку, па минатата година за CR-V то земав Continental WinterCrossContact 225/65/17 а се мислев и за Michelin Alpin A4.  На крај пресуди која гума е потазе, и ги земав Conti -to.

Оваа година за Citroen C3 -та отидов да купам Continental TS850, меѓутоа Michelin Alpin A4 беа потазе, и ги земав нив (185/65/15) (плус добив и цена поевтино него Conti -to).  Made in Germany се (иако воопшто не ми е битно , видов од после), ама се произведени 27 недела 2013 година (1 е 2 недели постара, ми промакна ама нема врска.. Не ми пречи).

Повеќе ми пречеше што едната страна ја работеше еден мајстор, другата друг па на едната страна гумите беа напумпани 2.5 со 2.3 , а другата 2.1 со 2.0. Приметив дека нешто не е како треба па одма отидов да проверам, и корегирав на правиот притисок :)

Од гумиве сум презадоволен како вози Цитроенчето. Дури и на повисоки температури (ги возев 10 дена на 15-16 степени дури беше), подобро држеа, кочеа и слично од летните Bridgestone (фабрички со колата), кои имаат 22000км поминати.

Со Bridgestone -от ми занесуваше задниот дел кога ќе удрев на дупка во кривина, и целата кола повеќе се љуљаше, додека Mishelin -ов се далеку по стабилни, посмирени и поцврсто е возењето (по предвидено дефинитивно).

Така да и таа граница од 7 степени, и не е до толку цврсто дефинирана, колку што веројатно се рекламира. Веројатно е тоа некаков општ просек, ама не и апсолутно секогаш така.

Да не се разбереме погрешно, дефинитивно не би ги возел зимските на температури над 15-16 степени на подолг рок и би бил посреќен да ги возам на пониски температури, ама не би се замарал толку да е баш 7. Оваа година и покрај високите температури ги променив на едната кола на 07.11, на другата на 13.11 (и се спасив од страшни гужви наредните денови кога залади).

Поздрав

Дарко

Jas gi vozam   Michelin Alpin A4 195 65 15 91T dosega se super meka guma koga gi mestam za zima odma se oseka po meka kolata za vozejne

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1482
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3387 на: 27 Ноември 2013, 21:26:53 pm »
Кај секоја зимска гума се осеќа мекоќата во однос на летната.....

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55287
  • Махер
« Одговори #3388 на: 27 Ноември 2013, 22:12:33 pm »
И чкрипоќата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3389 на: 27 Ноември 2013, 22:13:35 pm »
Најинтересно е кога ќе си се залеташ у кривина ко` со летни... :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!