Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1730226 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17677
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3330 на: 27 Ноември 2013, 11:25:46 am »
Конкретно мислев на гумите за нашиот пазар. Увозникот ги носи од Романија.

Отсутен Kameleon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #3331 на: 27 Ноември 2013, 12:34:04 pm »
Деновиве имав можност да возам зимски гуми од ист бренд но различна тип, Матадор MP52 и Матадор MP92. Со двете гуми поминав отприлика по 500 км на отворено на влажно и разликите беа огромни. МП 52 на влажно е катастрофа воопшто не држи но за разлика од неа МП 92 да не претерам ама  одлична. Гумите не се на исти коли но истите тие ги имам возено со други зимски и летни и тоа поминато многу км бидеќи се службени и знам како се однесувале на влажно.

Отсутен olikomerc

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 247
« Одговори #3332 на: 27 Ноември 2013, 13:21:47 pm »
Овие Ментор во бенелукс што ги нудат што гуми се чие потекло?
fb.com/olikomerc

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30712
    • CARclub.mk
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #3333 на: 27 Ноември 2013, 13:27:06 pm »
Според тоа што начув вчера, српски.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5858
« Одговори #3334 на: 27 Ноември 2013, 13:30:09 pm »
Цитат
Гумите Mentor се бренд на Cooper Tire & Rubber Company која е америчка компанија што постои од 1914 година и е една од најстарите компании за производство на гуми и производи од гума. Во повеќе од 60 фабрики во 15 држави низ светот, произведуваат над 300 свои производи кои се застапени на сите светски пазари. Од неодамна како дел од своите производи е и брендот MENTOR. Во своите производствени погони во Србија, го покриваат пазарот на балканските држави и Европа.
Гумите од брендот MENTOR се одликуваат со постојан висок квалитет, високи перформанси и зголемена безбедност при управување.

Отсутен olikomerc

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 247
« Одговори #3335 на: 27 Ноември 2013, 13:32:38 pm »
Неможев да најдам релевантни тестови по интернет за нив.
fb.com/olikomerc

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 798
  • .
« Одговори #3336 на: 27 Ноември 2013, 13:33:45 pm »
Barum, Germanski brend, vrven kvalitet i meka guma , solidni ceni, trajni zimski gumi, imam odlicno iskustvo so niv, letni, m+s , i zimski
Barum se ceski gumi.

Се произведуваат во фабриката на Континтал во Романија заедно со Семперит.

jas ne znam od koi forumi chitate i od kade ovi informacii no jas znam deka continental e germaska fabrika za gumi vekje 140 godini, vo 1993 god kupuva akcii na Barum-cheshka firma- a barum gumata se proizveduva vo continental vo germanija po continental specifikaciite isto kako i gumata matador gjubre nekogash a od 2007 se proizveduva vo continental zatoa i sega e podobra , najvahznoto e toa deka nikoj nema da zazhali na barum
i da zaboraiv, barum ostana samo cheshko ime, no ne i cheshka guma
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #3337 на: 27 Ноември 2013, 13:45:16 pm »
Ментор - от не би ме чудело да се прави во погоните на Трајал.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17677
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3338 на: 27 Ноември 2013, 13:48:41 pm »
Barum, Germanski brend, vrven kvalitet i meka guma , solidni ceni, trajni zimski gumi, imam odlicno iskustvo so niv, letni, m+s , i zimski
Barum se ceski gumi.

Се произведуваат во фабриката на Континтал во Романија заедно со Семперит.

jas ne znam od koi forumi chitate i od kade ovi informacii no jas znam deka continental e germaska fabrika za gumi vekje 140 godini, vo 1993 god kupuva akcii na Barum-cheshka firma- a barum gumata se proizveduva vo continental vo germanija po continental specifikaciite isto kako i gumata matador gjubre nekogash a od 2007 se proizveduva vo continental zatoa i sega e podobra , najvahznoto e toa deka nikoj nema da zazhali na barum
i da zaboraiv, barum ostana samo cheshko ime, no ne i cheshka guma

Ај јави се 078 233315 прашај.

А ако не ти се троши кредит прочитај http://www.mississauga.com/news-story/3153033-continental-factory-reaches-50-million-tire-landmark-in-romania/

Исто треба да знаеш дека Барум и Континентал се произведуваат на иста лента, од исто платно, Континенталот има некоја состојка плус. Директно од човек кој бил во фабриката и главен увозник за Барум, Семперит и Континетал.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3158
« Одговори #3339 на: 27 Ноември 2013, 14:17:50 pm »
Абе другари, што ќе платите тоа ќе имате. Нема потреба да се сваџате.

Еден продавач на Барум, што пред дуќанот има реклама на Контитнентал по телефон ме убедуваше дека барум е топ и дека Контитнентал гуми купувале тие што преку ноќ дошле до пари.

Не го именувам од објективни причини, али такви "продавачи" не треба да име повеќе.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3340 на: 27 Ноември 2013, 14:24:09 pm »
Нема никаква врска:

- Koја компанија од кога постои

- Во која фабрика ги прави гумите

- Во која земја се правени гумите

- Кои други гуми се правеле во истата фабрика

- Кога која компанија купила акции од која компанија

- Која е воопшто брендот на гумите

НИШТО од ова нема врска со тоа колку се добри ГУМИТЕ КОИ ЌЕ ГИ КУПИШ. НИШТО од ова во суштина не е важно.

Важно е КОЛКУ ДРЖАТ гумите на КАКВА ПОДЛОГА. Треба да држат што повеќе на што поширок можен дијапазон на подлоги. Како се викаат и кој ги правел - МЕ ЗДОБОЛЕ. Ако држат држат. Ако не држат не држат. Крај.

Единствено меродавни се ТЕСТОВИТЕ. Некоја гума може да е од фирма која постои 123000 години, која купила акции во 23000 фирми ширум светот, ако на тестовите е слаба - слаба е.

Лоша гума е лоша гума, па нека има корпоративна лоза која досега 20 геолошки епохи наназад ако сака.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34505
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3341 на: 27 Ноември 2013, 14:25:00 pm »
Филип, не си сосем во право.

Битно е која гума каде е произведена и во која фабрика бидејќи има разлики. Ти на ADAC гледаш како Мишелин е меѓу најдобрите гуми, но тоа се однесува само на мишелин произведени во Франција или англија. Шпанските и Полските мишпелин за ништо не ги бива. Знам па ти кажувам. Моите мишелинки две се од англија, две се од полска. Ела дојди да ти ги покажам разликите. Освен 4-тата и 5-тата точка, аргументите ти се невалидни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #3342 на: 27 Ноември 2013, 14:32:39 pm »
Континетал има фабрика и во Словачка, веројатно на Matador погоните.  Баш приметив кога ги купував спортконтакт гумите, една им  беше од Словачка па барав да ми ја сменат со гума германска - ко` што беа и останатите 3, Зошто барав да бидат сите во иста недела произведени. Ќе се согласев и од словачка да беа сите 4, немаше да ми смета.

@Falanga, со сиот респект - тресеш :) Ако гумите од шпанија кои носат ИСТИ, пази ИСТИ спецификации, се разликуваат во било која карактеристика - тоа се отворени врати за многу тужби, а не вервуам дека тоа го посакуваат производителите на гуми.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34505
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3343 на: 27 Ноември 2013, 14:39:09 pm »
Епа не се. Уствари они можеби се, но едните се во рок од 3 години а другите во рок од 6 години. Епа курац, не се исти. Ги имам и ги гледам. Едните се како вчера монтирани а другите се испукани насекаде, дури и на нагазната површина. Ајде сега ти убеди ме дека и едните и другите ќе траат со исти перформанси исто време.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #3344 на: 27 Ноември 2013, 14:42:40 pm »
Нема јас што да те убаедувам. Дали се работи за ист модел? Дали имаат ист ДОТ знак? Дали се иста димензија? Ако е така, и ако постарите гуми се подобри од поновите - тогаш мислам дека можеш да ги „ошуриш“ мишелин на суд, барем за еден сет нови гуми, ако не и за повеќе (ако докажеш дека косата ти е падната поради разлики во компонентата на наизглед исти гуми) :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.