Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1730225 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3360 на: 27 Ноември 2013, 15:39:52 pm »
Кола со предна влеча нека проба да закочи нагло на снег/ мраз со летни напред зимски назад комбинација. Баш ме занима каде би се нашла после операцијата.

Нема врска каде е влечата.

Има врска за кои тркала е вржана летвата од воланот.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30712
    • CARclub.mk
« Одговори #3361 на: 27 Ноември 2013, 15:40:57 pm »
http://www.carclub.mk/2012/11/15/startuva-sezonata-na-zimska-oprema/

„Зимски пневматици на сите четири тркала со минимална длабочина на шарата од 4 mm“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #3362 на: 27 Ноември 2013, 15:41:51 pm »
Со две зимски напред е подобро од тоа да си со четири летни.

Не е. Од безбедносни причини.

И јас мислам така. Моментално не сум во состојба да купам гуми за 166-ката. Имам две зимски, но не ги монтирам. Ако условите на пат станат доволно лоши, ќе одам со Стилото на кое имам 4 зимски.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3363 на: 27 Ноември 2013, 15:42:41 pm »
^ ^ ^ Паметен дечко си ти, те знам одамна.

Отсутен Lubenicata

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 716
« Одговори #3364 на: 27 Ноември 2013, 15:43:51 pm »
Кај нас мислам дека бараат само на погонските тркала или грешам? Масовно гледам коли со зимски гуми само на погонските тркала.

епа ако е подобро со задните зимски на преднавуча зашто тогаш викаат на погонските тркала не држи вода муабетот....

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3365 на: 27 Ноември 2013, 15:45:33 pm »
Според мене, најдобро е да не става зимски оваа сезона, ако нема пари за 4. Нема да види бенефит од само две зимски гуми, освен што ќе може да качи некоја узгорница на снег. Ама кога ќе се симнува по истата, ќе му отиде задњицата преку нос.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #3366 на: 27 Ноември 2013, 15:46:04 pm »
Кола со предна влеча нека проба да закочи нагло на снег/ мраз со летни напред зимски назад комбинација. Баш ме занима каде би се нашла после операцијата.

Нема врска каде е влечата.

Има врска за кои тркала е вржана летвата од воланот.

Има има, потребна е тракција напред за вадење од незгодна ситуација каде задниот дел зализгал. Кога ќе забега задниот дел, мало морген ќе се оправиш ако не повлече напред колата.
 Каде кочионата сила е поголема, напред или назад? Летни гуми со поголема кочиона сила или зимски со помала?  

Всушност, 4 исти е закон и устав за секоја пригода.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7756
  • French diamond
« Одговори #3367 на: 27 Ноември 2013, 15:46:23 pm »

Баш. Еве мој пример, 5 години се вози со две зимски  гуми напред и фала богу ништо се нема десено...  и ете вчера неочекувано падна снег и зимските ми останаја назад, не стигнав да ги сменам. И после тоа никако не се сложвам дека е подобро зимските да бидатназад, вчера неможев да свртам кривина со 20 км/х на ненагазен снег, предницата одеше само право и треба многу коренција за да оди во добар правец или пак да пробаш да забрзаш одма лево десно оди колата, а за кочење да непрам муабет исто како да не газиш на кочница.

Е со зимските напред е друга приказна, кочење одлично, вртење во кривина исто така и ако дојди до бегање на задницата (ако се прајш мангуп и газиш или брзо влегваш во кривина) полесно ми беше да ја исконтролирам отколку обратно.

И на крај пробајте и така и така, нема ништо да ви биди од мала проба, па ќе кажите.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3368 на: 27 Ноември 2013, 15:47:17 pm »
Ако кола со напред зимски, назад летни, закочи на снег или мраз, отиде г`зот преку глаа. Или ако има АБС, тој ќе изреагира така, за да го задржи правецот, што ќе има пат на застанување како со сите 4 летни (зошто нема да дозволи задните да блокираат, а тие баш ќе саакаат)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3369 на: 27 Ноември 2013, 15:47:29 pm »
Кај нас мислам дека бараат само на погонските тркала или грешам? Масовно гледам коли со зимски гуми само на погонските тркала.

Само за возила над 3.5 тони, камиони и автобуси итн.

За леки коли - сите 4.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3370 на: 27 Ноември 2013, 15:48:31 pm »
Баш. Еве мој пример, 5 години се вози со две зимски  гуми напред и фала богу ништо се нема десено...  и ете вчера неочекувано падна снег и зимските ми останаја назад, не стигнав да ги сменам. И после тоа никако не се сложвам дека е подобро зимските да бидатназад, вчера неможев да свртам кривина со 20 км/х на ненагазен снег, предницата одеше само право и треба многу коренција за да оди во добар правец или пак да пробаш да забрзаш одма лево десно оди колата, а за кочење да непрам муабет исто како да не газиш на кочница.

Е со зимските напред е друга приказна, кочење одлично, вртење во кривина исто така и ако дојди до бегање на задницата (ако се прајш мангуп и газиш или брзо влегваш во кривина) полесно ми беше да ја исконтролирам отколку обратно.

И на крај пробајте и така и така, нема ништо да ви биди од мала проба, па ќе кажите.

Разликувајте „перформанси“ од „безбедност“. Безбедноста е поважна од перформансите.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7756
  • French diamond
« Одговори #3371 на: 27 Ноември 2013, 15:48:46 pm »
Ако кола со напред зимски, назад летни, закочи на снег или мраз, отиде г`зот преку глаа. Или ако има АБС, тој ќе изреагира така, за да го задржи правецот, што ќе има пат на застанување како со сите 4 летни (зошто нема да дозволи задните да блокираат, а тие баш ќе саакаат)

Јас гарантирам дека кола со АБС нема да се изврти со летни назад.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3372 на: 27 Ноември 2013, 15:51:43 pm »
Гарантирај ти само.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15196
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3373 на: 27 Ноември 2013, 15:53:20 pm »
ЈАс гарантирам дека претерано се тупи со муабети. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55287