Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1298044 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #480 на: 06 Ноември 2011, 10:03:21 am »
Јас ги возев моите Тигар Винтера (Винтер1) на снег прошлата година, и се покажаа одлични. Ако ништо друго, дваес' пати подобри од летните. За цената за која што ги земав се ооооодлични.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
« Одговори #481 на: 06 Ноември 2011, 10:33:43 am »
Јас исто така ги имам Тигарот, како за летни така и за зимски гуми...
Одлични се и едните и другите :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #482 на: 06 Ноември 2011, 10:39:43 am »
А колку км возиш со летните и колку км со зимските годишно ??? ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #483 на: 06 Ноември 2011, 10:40:41 am »
И кај мене ќе се менуваат од Dunlop SP 2050 Sport - пластично гомно

Во овие Tigar WinterA или Winter1 незнам како е точно. Изгледа овде само јас со тигар сум зимски? :(
Мењаш летна пластика за зимска пластика а? ;)

http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2008_Winterreifen_Test_175_65_R14.aspx

Со вакви резултати јас не би ги есапел многу-многу.

Ти ми ставаш тест на 14 ки, од 2008ма
:D :D

Не се пластика, ептен меки се, ги стиснав. Ама како и да е, тогаш тоа имаше на лагер и на стариот не му се даваа пари за поскапи. И тоа бидна. Јас повеќе се нервирам што зеде 205/55/16. Пониски се од оргиналните. Ама што ќе му правиш, тоа е. Подобро од колку тие летните пластики.

Јас ги возев моите Тигар Винтера (Винтер1) на снег прошлата година, и се покажаа одлични. Ако ништо друго, дваес' пати подобри од летните. За цената за која што ги земав се ооооодлични.

Веројатно разликата помеѓу летни и зимски во зима го прави "wow" ефекtot, ама дека Тigar Wintera или Winter 1 (стилизирано А со кец внатре) се добри зимски гуми, нема да ме убедите :)

http://www.testberichte.de/preisvergleich/level4_auto_bild_87954.html

Еве со гугл транслејт:
http://translate.google.com/translate?sl=de&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.testberichte.de%2Fpreisvergleich%2Flevel4_auto_bild_87954.html

Насловот вели „Со ефтини скапо е да се запре“. Се работи за тест на ефтини зимски гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #484 на: 06 Ноември 2011, 10:46:21 am »
Ииии само мојата Continental Winter Contact TS 810 91T, 195/65 R15T / H - EXEMPLARY !!! ;D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3799
« Одговори #485 на: 06 Ноември 2011, 11:03:12 am »
Кај мене се Pirelli PZero Rosso 225/50/17 фабрички и не сум баш задоволин. Странично, во кривини држат одлично ама што се однесува до тракција = нула, поготово кога е поладно. Секое тргнување пролизгуваат. Ако имам потреба поенергично да забрзам, нема шанси, одма се пали ESP-то. Стискање гас до даска само од 3-та па натаму. И доста бучни се.
Не би ги препорачал.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Истата гума ја возев и јас како летна само во димензија 245/45 Р17, исто сра*е како што опиша ти. Во кривини се добри  стварно но на тракција при забрзување се ужасни особено на поладно. А ако мислиш дека сега се бучни, чекај нека ти се потрошат уште малце па ќе видиш тогаш, како на дрва да возиш. Со душа ги извадив
П.С. Веројатно и тебе појако ти се троши средишниот дел од гумата, нема врска со притисокот тоа да знаеш мана им е тоа на овие гуми.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
« Одговори #486 на: 06 Ноември 2011, 11:37:13 am »
А колку км возиш со летните и колку км со зимските годишно ??? ;)

Порано околу 3000 км со едните а и 3000 со другите па и повеќе. Оклу 10 к годишно...Сеа многу помалку :)
Службена кола коа имаш, ондак се крати една нула. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #487 на: 06 Ноември 2011, 12:00:34 pm »
Вакви ставив кај мене

а летни уште немам  :-[
исто давајте предлог за евтини а солидни зимски гуми, ми требаат за другата кола која исклучиво се вози низ град. И дали да одам со 205 55 16 или да земам челични бандажи и 195 65 15. ???
Зини да ти кажу.

Отсутен TSI

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #488 на: 06 Ноември 2011, 17:03:57 pm »
Кај мене се Pirelli PZero Rosso 225/50/17 фабрички и не сум баш задоволин. Странично, во кривини држат одлично ама што се однесува до тракција = нула, поготово кога е поладно. Секое тргнување пролизгуваат. Ако имам потреба поенергично да забрзам, нема шанси, одма се пали ESP-то. Стискање гас до даска само од 3-та па натаму. И доста бучни се.
Не би ги препорачал.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Истата гума ја возев и јас како летна само во димензија 245/45 Р17, исто сра*е како што опиша ти. Во кривини се добри  стварно но на тракција при забрзување се ужасни особено на поладно. А ако мислиш дека сега се бучни, чекај нека ти се потрошат уште малце па ќе видиш тогаш, како на дрва да возиш. Со душа ги извадив
П.С. Веројатно и тебе појако ти се троши средишниот дел од гумата, нема врска со притисокот тоа да знаеш мана им е тоа на овие гуми.

Околу 18000 км вкупно имам поминато со нив а после зимата ги ротирав. Сеуште не се толку потрошени па не се приметува дали рамномерно се трошат. Притисокот е 2,2 редовно ги проверувам, али нема причина да не ти верувам дека повеќе се троши средишниот дел.
Не ми се по мерак воопшто ама што да правам, така дојдоа со колата, неможев да бирам, мора да ги возам додека не се потрошат.

Отсутен doktor

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #489 на: 06 Ноември 2011, 18:18:38 pm »
Јас сакам на кецот да му клам Tigar Winter1 165/65x13 и да ги возам цела година, и лето и зима, околу 7000км вкупно! Уат ду ју тинк?

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #490 на: 06 Ноември 2011, 18:24:16 pm »
Ништо нема да им бидат, еве јас кај мене цело лето возам зимски гуми... буквално ништо не им е

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #491 на: 06 Ноември 2011, 18:30:47 pm »
Doktore pa kaaaj si ti te snema.
Mozes da gi vozis Tigarot i letno vreme. Zanemarlivo poslabi performansi ke imaat otkolku letni gumi i pobrzo ke se trosat. Druga varijanta nema. Ako ne ti se menuvaat sekoja sewzona togas voi gi non stop. Evgtini se i da gi potrosis pobrzo poskoro ke gi smenis.

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
« Одговори #492 на: 06 Ноември 2011, 18:31:03 pm »
Јас сакам на кецот да му клам Tigar Winter1 165/65x13 и да ги возам цела година, и лето и зима, околу 7000км вкупно! Уат ду ју тинк?

Пиши од кај ќе ѓи земаш, од Охрид си така, од кое место? Ептем ретки се низ Ресенов ништо немат, а и цена ако можиш.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #493 на: 06 Ноември 2011, 18:54:35 pm »
Doktore pa kaaaj si ti te snema.
Mozes da gi vozis Tigarot i letno vreme. Zanemarlivo poslabi performansi ke imaat otkolku letni gumi i pobrzo ke se trosat. Druga varijanta nema. Ako ne ti se menuvaat sekoja sewzona togas voi gi non stop. Evgtini se i da gi potrosis pobrzo poskoro ke gi smenis.

Еве интересно он-лајан штиво:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/Summer-VS-Winter-tyres-Warm-weather-performance.htm

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен doktor

• Јуниор
  • **
« Одговори #494 на: 06 Ноември 2011, 19:04:11 pm »
Се ценат вашите мислења бидејќи се базирани на искуство, инаку секако еден од инженерите на Тигар кога го прашував, ми одговори дека доколку поминувам годишно 10-12000км, за наши зимски услови, слободно да возам со зимски гуми, кои би ги сменил за 4-5 години, после поминати 40-50000км!