абе не да не им веруваш ама зошто па слепо да им верувам
Прееска пишував, па многу ми се оддолжи текстот, па избришав ама еве пак накратко. Воглавно, немам можност да ги тестирам сите зимски гуми на пазарот, па мора на некој релевантен тест да се потпрам при избор. ADAC ми изгледаат доста темелни, па затоа ги зимам како репер. Моите приоритети се следни:
- Кочење на снег
-Кочење на мраз
-држење во завои на снег
-држење во завои на мраз
Според овие приоритети гледам кои се добрите гуми од ADAC тестовите, и првите кои ги има на пазаров - а се уклапаат во мојот буџет, тие ќе ги земам.
Со оглед на тоа дека зимски гуми се користат повеќе од 4-5 сезони (нокианот на стилото 5 сезона ќе кркаат со шара од 9мм намалена на 6-7mm, a имам сменето 3 летни сета у меѓувреме). Нема да заштедам 60-70е за да купам тигар наместо некоја доста подобра гума.
Досега моето искуство со зимски гуми е 3 пати Dunlop (wintersport M3 и wintersport 3D), по еднаш Sava Eskimo 3, Nokian WR G2 и Michelin Alpin A3. Сите си ја завршиле работата коректно, а за следниот пат, ако имам можност повторно ќе биде Dunlop или Continental (иако имам гуми за следните 2 години)