Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1298042 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #495 на: 06 Ноември 2011, 21:02:22 pm »

Насловот вели „Со ефтини скапо е да се запре“. Се работи за тест на ефтини зимски гуми.
/quote]

абе нормално на германски тест, никој не вика дека тигар се подобри од Michelin или Continental, ама реално гледано настрана од сите платени тестови каде во 5 различни списанија имаш 5 најдобри типови гуми би рекол дека Тигар и Сава и Гиславед и сите поефтини гуми и те како вршат работа и не се така лоши како што ги опишуваат

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #496 на: 06 Ноември 2011, 21:20:06 pm »

Насловот вели „Со ефтини скапо е да се запре“. Се работи за тест на ефтини зимски гуми.
/quote]

абе нормално на германски тест, никој не вика дека тигар се подобри од Michelin или Continental, ама реално гледано настрана од сите платени тестови каде во 5 различни списанија имаш 5 најдобри типови гуми би рекол дека Тигар и Сава и Гиславед и сите поефтини гуми и те како вршат работа и не се така лоши како што ги опишуваат

Зимоска сум се возел со а6ка 20тди, битола и назад, и низ битола таму нагоре идевме, сум се изненадил од Сава Ескимо дека толку е можно да држат, да не бучат, комфорни ... Чудо навистина, КОлата не мрдна ни еднаш ...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #497 на: 06 Ноември 2011, 21:23:04 pm »
и јас тоа викам, во реални услови од луге кои ги возеле гумите никој не се пожалил дека Сава или Тигар или некоја од поефтиниве гуми го разочарала

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #498 на: 06 Ноември 2011, 22:06:52 pm »
Како бе да не им верувам на тестовите на АДАЦ? :)

Not a valid youtube URL
Шала на страна, значи дефинитинво, боље било која НАВИСТИНА зимска гума во зима, отколку најбољата ол сизн или (недајбоже) летна.
Тигар не е во мојот избор на гуми, барем засега.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #499 на: 06 Ноември 2011, 22:11:55 pm »
абе не да не им веруваш ама зошто па слепо да им верувам

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #500 на: 06 Ноември 2011, 22:29:17 pm »
абе не да не им веруваш ама зошто па слепо да им верувам

Прееска пишував, па многу ми се оддолжи текстот, па избришав ама еве пак накратко. Воглавно, немам можност да ги тестирам сите зимски гуми на пазарот, па мора на некој релевантен тест да се потпрам при избор. ADAC ми изгледаат доста темелни, па затоа ги зимам како репер. Моите приоритети се следни:
- Кочење на снег
-Кочење на мраз
-држење во завои на снег
-држење во завои на мраз

Според овие приоритети гледам кои се добрите гуми од ADAC тестовите, и првите кои ги има на пазаров - а се уклапаат во мојот буџет, тие ќе ги земам.
Со оглед на тоа дека зимски гуми се користат повеќе од 4-5 сезони (нокианот на стилото 5 сезона ќе кркаат со шара од 9мм намалена на 6-7mm, a имам сменето 3 летни сета у меѓувреме). Нема да заштедам 60-70е за да купам тигар наместо некоја доста подобра гума.
Досега моето искуство со зимски гуми е 3 пати Dunlop (wintersport M3 и wintersport 3D), по еднаш Sava Eskimo 3, Nokian WR G2 и Michelin Alpin A3. Сите си ја завршиле работата коректно, а за следниот пат, ако имам можност повторно ќе биде Dunlop или Continental (иако имам гуми за следните 2 години)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен fiestaaprilia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #501 на: 09 Ноември 2011, 04:45:39 am »
Здраво момци нов сум поздрав до сите!!!
Сакам да ве прашам дали Sportiva зимски гуми се добри дали се кочи добро со нив дали зализгуваат???
Возам Fiseta со гуми 175/70/13.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #502 на: 09 Ноември 2011, 07:28:39 am »
Здраво fiestaaprilia и добредојде на форумот!

Побарај малку на претходните страни во темава, или користи ја опцијата „Пребарај“ горе во менито за да најдеш тоа што те интересира. Не знам дали имаше некој конкретен осврт кон Sportiva, меѓутоа знам дека во неколку наврати беа спомнати, кога се дискутираше изборот за зимски гуми.

Имај убав престој во нашиот клуб ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #503 на: 09 Ноември 2011, 07:47:51 am »
Сакам да ве прашам дали Sportiva зимски гуми се добри дали се кочи добро со нив дали зализгуваат???
Добредојде другарче.

На темава дискутиравме дека и најлошите зимски гуми се подобри најдобрите летни гуми зимно време.
Спортицата е гума од ниската буџет класа. Тоа значи дека гумата нема да трае најдолго, нема да биде најтивка. Составот на гумата можеби не е со најдобар квалитет ама веројатно ги задоволува барањата за мекост и еластичност на ниски температури. Од друга страна шарата ќе си ја заврши својата работа, рапава е , има многу ламели, што ќе помогне за време на снег.
Е сега дали се кочи долго и дали зализгуваат зависи како си возиш другарче. На снег и мраз не се беснее. Во тие сличаеви и Мишелин и Континентал пролизгуваат и не кочат.
За димензијата која ја спомна, Спортивата не треба да коштаат повеќе од 50 евра по гума. Ако ти е ограничен буџетот јас велам да си ги земеш и да не заборавиш дека е зима и дека е лизгаво.

Поздрав

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #504 на: 09 Ноември 2011, 07:52:44 am »
Добредојде другарче.

На темава дискутиравме дека и најлошите зимски гуми се подобри најдобрите летни гуми зимно време.
Спортицата е гума од ниската буџет класа. Тоа значи дека гумата нема да трае најдолго, нема да биде најтивка. Составот на гумата можеби не е со најдобар квалитет ама веројатно ги задоволува барањата за мекост и еластичност на ниски температури. Од друга страна шарата ќе си ја заврши својата работа, рапава е , има многу ламели, што ќе помогне за време на снег.
Е сега дали се кочи долго и дали зализгуваат зависи како си возиш другарче. На снег и мраз не се беснее. Во тие сличаеви и Мишелин и Континентал пролизгуваат и не кочат.
За димензијата која ја спомна, Спортивата не треба да коштаат повеќе од 50 евра по гума. Ако ти е ограничен буџетот јас велам да си ги земеш и да не заборавиш дека е зима и дека е лизгаво.

Поздрав

Ауу, Браво! Ама го склепа, од збор до збор, како закључок на цела тема, може комотно да ја затвориме темава. Нема ништо повеќе да се додаде на ова од Фаланга што го напиша. Се` е кажано!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #505 на: 09 Ноември 2011, 08:14:49 am »
и јас се согласувам :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #506 на: 09 Ноември 2011, 08:19:13 am »
Falanga е цар за гуми.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #507 на: 09 Ноември 2011, 09:18:54 am »
Falanga е цар за гуми.
Фала дечки за признанието, само една исправка до Џиџи, не сум цар за гуми, јас сум мечка за гуми:

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7783
  • Плинаш!!!
« Одговори #508 на: 09 Ноември 2011, 16:33:03 pm »
Да му отвориме и на Фаланга посебна тема за гуми.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #509 на: 09 Ноември 2011, 17:24:16 pm »
Може: Све у врска (летни и зимски) гуми заедно со Мечката за гуми Falanga !!! Жиле отварај ја ти, пошо идејава беше твоја ;)