Автор Тема: Звучна изолација.  (Прочитано 142459 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Одг: Звучна изолација.
« Одговори #90 на: 15 Октомври 2011, 00:08:52 am »
;D ;D ;D ne moze da ne se nasmee coek, a be ostajte go zvukot, treba da cuete ako nesto se poebe, lager, kais da zacvili, zategac, ventil da zatropa, ako ne sakate da slusate motor i vetar, izmislile pametni luge radio, cd, mp3, dvd, rokni go bre brate tro i nisto ne se slusa  ;D ;D ;D ;D
pozz do site  ;)

Или купете си Nisan Leaf :D :D Ич нема моторот да го слушнете :D :D :D
Се нема кеш, ружно е и споро е. Иначе одма!!!

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #91 на: 15 Октомври 2011, 00:22:25 am »
Eve, konecno da kazam sto napraviv so izolacijata na Merivata. Napred pod hauba staviv izolacija od Passat diesel (ima vo avto otpadite na vlez vo Tetovo), me kostase 300 den., malku go prekroiv. Za vratite pobarav prvo vo Dog Security, mi ponudija izolacija m2 za 2400 den. Malku soleno... Najdov eden prijatel sto se bavi so izrabotuvanje i popravanje frizideri. Mi ponudi ista izolacija kako kaj D Sec. , 1 cm debela, samo gustinata na ovaa sto ja dobiv e mnogu pogolema. Zemav 5 m2 po cena od 150 den :-), kupiv pola kilo Neostik i gi otvoriv vratite, gi izolirav i od stranat na plehot i od stranata na plastikata (vnatresnosta). Staviv izolacija i kaj pedalite napred i kaj nozete na sovozacot.
  TEST DRIVE: vo ler (zagrean motor) vo kabinata APSOLUTNO NE  SE SLUSA MOTOROT !! Pri brzina od 110, 130, 150 km na cas se slusa samo buka od veterot i gumite (gumite se skart - Continental 185/60 R15)
Sega sum zadovolen :-)

Топ!!! Можеш и кај гепекот да изолираш ако немаш таму изолација. Почасти не со некое сликиче ако може од под хауба и ако имаш од вратите без да ги отвараш :)
Инаку и мене ме интересира за цената од тој пријателот. Си земал 5м2 за 150денари или 5м по 150денари, дали има уште и која му е цена као за клабери :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #92 на: 15 Октомври 2011, 08:44:35 am »
Кој сака нека вози комбајн и доста јаде лања. Нека каже чоекот каде може да се навави од тој убавиот материјал! И нека даде некоја слика!
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #93 на: 15 Октомври 2011, 13:42:56 pm »
Кој сака нека вози комбајн и доста јаде лања. Нека каже чоекот каде може да се навави од тој убавиот материјал! И нека даде некоја слика!
+1

Отсутен zokibass

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #94 на: 18 Октомври 2011, 15:20:52 pm »
Prvo, se izvinuvam sto ne napraviv nekoja fotka, sega treba da otvaram vrata vnatre za da sliknam. Nakratko receno, vnatre vo vratite pokriv se sto e gol metal i plastika, pa duri i na zadnata vrata. Materijalot, kako sto mi kazaa, kosta okolu 350 den m2 (jas go zemav 150 m2), a inaku kako sto kazav porano , se stava kako izolacionen materijal za frizideri (hladnjaci, kamioncinja i kombinja, kako onie sto nosat sladoled :-). ke se rasprasam dali mozam da vi najdam nekoj kontakt broj, zatoa sto izolacijata stvarno vredi, dzabe e a daleku e podobra (pogusta) od onaa sto ja vidov vo Dog Sec. za 2400 den/m2.
Kako sto kazav pogore, vo ler ne se slusa motorot, koga zabrzuvas vo vozenje se slusa samo tap zvuk, pridusen (od motorot)
Za Continental-ot, eve zosto se skart: mnogu se tvrdi vo vozenje i mnogu bucni. Eden prijatel ima ista kola kako mojava, vozi na Dunlop... druga prikazna :-)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #95 на: 18 Октомври 2011, 15:25:12 pm »
Не си пробал Bridgestone да видиш што е тврда гума :)

Отсутен zokibass

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #96 на: 18 Октомври 2011, 23:51:06 pm »

Sum vozel Bridgestone na fiestata sto ja imav, cista plastika, pominav 10.000km a se izlizaa ko da sum pominal 90.000 km :-)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
« Одговори #97 на: 19 Октомври 2011, 00:27:08 am »
Јас па за Бриџстоун имам само пофални зборови.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #98 на: 19 Октомври 2011, 01:32:30 am »
Prvo, se izvinuvam sto ne napraviv nekoja fotka, sega treba da otvaram vrata vnatre za da sliknam. Nakratko receno, vnatre vo vratite pokriv se sto e gol metal i plastika, pa duri i na zadnata vrata. Materijalot, kako sto mi kazaa, kosta okolu 350 den m2 (jas go zemav 150 m2), a inaku kako sto kazav porano , se stava kako izolacionen materijal za frizideri (hladnjaci, kamioncinja i kombinja, kako onie sto nosat sladoled :-). ke se rasprasam dali mozam da vi najdam nekoj kontakt broj, zatoa sto izolacijata stvarno vredi, dzabe e a daleku e podobra (pogusta) od onaa sto ja vidov vo Dog Sec. za 2400 den/m2.
Kako sto kazav pogore, vo ler ne se slusa motorot, koga zabrzuvas vo vozenje se slusa samo tap zvuk, pridusen (od motorot)
Za Continental-ot, eve zosto se skart: mnogu se tvrdi vo vozenje i mnogu bucni. Eden prijatel ima ista kola kako mojava, vozi na Dunlop... druga prikazna :-)

Малце ОТ, ама еве, да пишам и ја... Чудно ми е што Континентал ти се погодиле такви... Кој модел, ако не е тајна? Обично Континентал не важат за тврди гуми.

Sum vozel Bridgestone na fiestata sto ja imav, cista plastika, pominav 10.000km a se izlizaa ko da sum pominal 90.000 km :-)

И ова да те прашам само, за кој модел станува збор? Ја имав едно време Туранца, беа ОК, али троа тврдички, а имав едни (што не ми текнува кој модел беа), што после мала километража почнаа да се ронат  :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #99 на: 21 Октомври 2011, 20:18:55 pm »
Јас па за Бриџстоун имам само пофални зборови.

+1

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #100 на: 22 Октомври 2011, 16:53:34 pm »
+1

Отсутен Tuning

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 126
« Одговори #101 на: 25 Октомври 2011, 19:59:44 pm »
Od kade moze da se nabavi konkretno toj materijal

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #102 на: 25 Октомври 2011, 21:33:44 pm »
i mene mi e potreben :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #103 на: 25 Октомври 2011, 21:47:01 pm »
Ja сакам под хауба да ставам, ама нешто наменско - не импровизирано, па да се запалам не дај боже :o Како и да е, најбоље си е оригинал (можда од отпадите ...). Ате, пушти некоја слика да видам како изгледа под хауба. Дали ја монтирате  со притискачи (држачи) или лепите :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #104 на: 25 Октомври 2011, 23:11:19 pm »
Има ли некој што го работи ова и што знае кои коли каде имаат слабости и каде треба да се изолираат за да се постигне максимум ефект без да се лепи насекаде колата??? Исто ме интереси што мислите дали ако ја изолирам хаубата ќе ми се намали звукот во кабината додека возам???
Мора да се стави изолација на хаубата, јас сега тоа барам да најдам за мојата. Едната има, едната не. А генерално, нема кој знае кој не. Јас сакав да ставам и најдов каде има каде нема, и на полото само таму немаше. Сегде беше пополнето бајаги, значи фаерволот напред, багажникот со битумен назад, итн... Фали под хауба. Во Фиестата има повеќе фалинки и се осеќа.
Генерално не треба да се лепи цела кола, туку да се провери фаерволот дали има, багажникот, под тапацирот доле, во вратите, под хауба. Ретко која има во вратите...
И треба да рачунаш дека секое делче ќе намали по сосем малку, ама крајниот резултат после целосен третман и истражување може да достигне 3 децибели, што е половина од моќноста.
Еве на пример Фиестата е погласна внатре од Полото за околу 4 децибели и се приметува. Ама тоа е, не е многу скапо, само бара истражување и работа. Битуменска фолија има мислам во Дог и на други места и е околу 2000-3000 за пола квадрат. Ако ти треба највисока заштита.
:)

Кога збориш за фаерволот мислиш на изолацијата измеѓу моторот и кабината така? Таму имам со сигурност е сега дали може да се појача тоа можеби други знаат...
Инаку знам дека нема изолација кај гепекот (резервното тркало кај што стои) така да ќе погледнам за таму, а за под хауба ако ја обложувам со битуменска фолија ќе ми излезе поскапо него оргиналната изолација да ја нарачам од Опел, која треба да е до кај 4000ден.
Разбрав дека таа ја користеле кај 1.7CDTI и 1.9CDTI моторите, а кај бензинци мислам дека не ја користат.

Еве Part Number за истата
Underbonnet Insulation:
GM PT No= 13114637 £51.50 + VAT
CLIPS = 90355604 £0.34 + VAT EACH

Треба да е, ама во Олимпија Моторс е 11348 денари плус 10 x 48 денари за притискачите :) Ако си уште заинтересиран пиши ми ПП, пошто и ја сум заинтересиран, ама сигурно НЕ за оваа цена :) А да нарачаме преку net?