Автор Тема: Звучна изолација.  (Прочитано 142320 пати)

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
Одг: Звучна изолација.
« Одговори #45 на: 24 Септември 2011, 09:48:53 am »
Дени,осети некоја разлика ?
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #46 на: 24 Септември 2011, 12:17:04 pm »
Дени,осети некоја разлика ?
Кога е празен багажникот измерив повеќе од пола децибел потивко. За150 денари по кола вреди и тоа како! ;) тоа во поло зошто моторот спие. А во фиестата помалку разлика зошто таа нема ни пола од изолацијата на полото на други места. И плус задното седиште и е метално нетапацирано.
Ама супер е, ти дава звук како да е полн багажникот.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #47 на: 24 Септември 2011, 14:46:29 pm »
Има ли некој што го работи ова и што знае кои коли каде имаат слабости и каде треба да се изолираат за да се постигне максимум ефект без да се лепи насекаде колата??? Исто ме интереси што мислите дали ако ја изолирам хаубата ќе ми се намали звукот во кабината додека возам???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #48 на: 24 Септември 2011, 16:45:41 pm »
Има ли некој што го работи ова и што знае кои коли каде имаат слабости и каде треба да се изолираат за да се постигне максимум ефект без да се лепи насекаде колата??? Исто ме интереси што мислите дали ако ја изолирам хаубата ќе ми се намали звукот во кабината додека возам???
Мора да се стави изолација на хаубата, јас сега тоа барам да најдам за мојата. Едната има, едната не. А генерално, нема кој знае кој не. Јас сакав да ставам и најдов каде има каде нема, и на полото само таму немаше. Сегде беше пополнето бајаги, значи фаерволот напред, багажникот со битумен назад, итн... Фали под хауба. Во Фиестата има повеќе фалинки и се осеќа.
Генерално не треба да се лепи цела кола, туку да се провери фаерволот дали има, багажникот, под тапацирот доле, во вратите, под хауба. Ретко која има во вратите...
И треба да рачунаш дека секое делче ќе намали по сосем малку, ама крајниот резултат после целосен третман и истражување може да достигне 3 децибели, што е половина од моќноста.
Еве на пример Фиестата е погласна внатре од Полото за околу 4 децибели и се приметува. Ама тоа е, не е многу скапо, само бара истражување и работа. Битуменска фолија има мислам во Дог и на други места и е околу 2000-3000 за пола квадрат. Ако ти треба највисока заштита.
:)

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #49 на: 24 Септември 2011, 18:35:03 pm »
Мора да се стави изолација на хаубата, јас сега тоа барам да најдам за мојата. Едната има, едната не. А генерално, нема кој знае кој не. Јас сакав да ставам и најдов каде има каде нема, и на полото само таму немаше. Сегде беше пополнето бајаги, значи фаерволот напред, багажникот со битумен назад, итн... Фали под хауба. Во Фиестата има повеќе фалинки и се осеќа.
Генерално не треба да се лепи цела кола, туку да се провери фаерволот дали има, багажникот, под тапацирот доле, во вратите, под хауба. Ретко која има во вратите...
И треба да рачунаш дека секое делче ќе намали по сосем малку, ама крајниот резултат после целосен третман и истражување може да достигне 3 децибели, што е половина од моќноста.
Еве на пример Фиестата е погласна внатре од Полото за околу 4 децибели и се приметува. Ама тоа е, не е многу скапо, само бара истражување и работа. Битуменска фолија има мислам во Дог и на други места и е околу 2000-3000 за пола квадрат. Ако ти треба највисока заштита.

Кога збориш за фаерволот мислиш на изолацијата измеѓу моторот и кабината така? Таму имам со сигурност е сега дали може да се појача тоа можеби други знаат...
Инаку знам дека нема изолација кај гепекот (резервното тркало кај што стои) така да ќе погледнам за таму, а за под хауба ако ја обложувам со битуменска фолија ќе ми излезе поскапо него оргиналната изолација да ја нарачам од Опел, која треба да е до кај 4000ден.
Разбрав дека таа ја користеле кај 1.7CDTI и 1.9CDTI моторите, а кај бензинци мислам дека не ја користат.

Еве Part Number за истата
Underbonnet Insulation:
GM PT No= 13114637 £51.50 + VAT
CLIPS = 90355604 £0.34 + VAT EACH

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #50 на: 24 Септември 2011, 18:37:59 pm »

Кога збориш за фаерволот мислиш на изолацијата измеѓу моторот и кабината така? Таму имам со сигурност е сега дали може да се појача тоа можеби други знаат...
Инаку знам дека нема изолација кај гепекот (резервното тркало кај што стои) така да ќе погледнам за таму, а за под хауба ако ја обложувам со битуменска фолија ќе ми излезе поскапо него оргиналната изолација да ја нарачам од Опел, која треба да е до кај 4000ден.
Разбрав дека таа ја користеле кај 1.7CDTI и 1.9CDTI моторите, а кај бензинци мислам дека не ја користат.

Еве Part Number за истата
Underbonnet Insulation:
GM PT No= 13114637 £51.50 + VAT
CLIPS = 90355604 £0.34 + VAT EACH
Затоа барам облога за хауба на старо од некој дизел...  :)

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #51 на: 24 Септември 2011, 19:24:47 pm »
Дени,со што  мериш ???
Со фонометар ???
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #52 на: 24 Септември 2011, 19:50:19 pm »
Дени,со што  мериш ???
Со фонометар ???

Или со

или со

поврзан на лаптоп.

Што има тоа врска?

Отсутен Jove

• Сениор
« Одговори #53 на: 24 Септември 2011, 21:11:53 pm »
Мислев да не имаш профи фонометар!

Отсутен zokibass

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #54 на: 26 Септември 2011, 15:21:33 pm »
Nekni otidov do Tetovo, pa po stariot pat za Skopje pa nazad. Na izlez od Tetovo ima desetina avto otpadi. Najdov zvucna izolacija za hauba od Passat diesel od ponovo godiste. Ja skroiv i ja namestiv na haubata na Merivata, bez lepak, so istite kopcinja od izolacijata. Mnoooogu ima razlika, kako da se vozis vo kola od povisoka klasa. Motorot e maksimalno stisan , sega mi smeta bukata od trkalata i vibraciite. Sega baram  izolacija za vo vratite, posto bagasnikot e dobro izoliran fabricki. Slusam imalo nekoja samolepliva sunger-guma od 5 cm za izolacija, 5 m dolzina, da ne znae nekoj kade ima da se kupi ?

Отсутен zokibass

• Почетник
  • *
« Одговори #55 на: 26 Септември 2011, 15:28:42 pm »
Zaboraviv, izolacijata ja plativ 300 den :-) Ako barate od tamu prosetajte niz otpadite i.... izolacija od DIZEL, podobra e :-)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #56 на: 26 Септември 2011, 15:53:45 pm »
Zaboraviv, izolacijata ja plativ 300 den :-) Ako barate od tamu prosetajte niz otpadite i.... izolacija od DIZEL, podobra e :-)
Fala ti zoki! Bas toa i planirav, ke vidime sto ke ispadne.
A toa sto vikas sungeresta guma, ama ne ide na 5m stoznam. Niti e 5santima. Kojznae sto e toa ne sum videl jas. Ama i mnogu da ne e 5cm debelina? :)

Отсутен zokibass

• Почетник
  • *
« Одговори #57 на: 26 Септември 2011, 16:42:14 pm »
Ne, si me razbral pogresno, trakata e SIROKA 5 cm, a debelinata e nekade pomalku od 1 cm, ja upotrebuvaat za izolacija (toplotna) za radiatori. Samolepliva e. Bas poslepladnevo ke pobaram po prodavnicive vo gradov. Ne e skapa, vo sporedba so "specijalnite" izolacii za kola. Znaci vakvo nesto nameravam da zalepam vnatre vo vratite i se nadevam na nekoj db pomalku :-)

Отсутен zokibass

• Почетник
  • *
« Одговори #58 на: 26 Септември 2011, 17:53:40 pm »

Kaj mene (Opel Meriva, benzinec) na haubata nemase nikakva izolacija, staviv izolacija od Passat dizel (pretposledna verzija), normalno, napraviv druga krojka, bukata sto ja imav na 110 km/h sega ja imam na 130/135 km/h :-), duri mnogu povekje smeta bucavata od vetrot i gumite nego motorot.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #59 на: 26 Септември 2011, 18:09:03 pm »
Меривата е една од најбучните коли што сум ги возел, заедно со Свифтот :)