Автор Тема: Возење мали деца  (Прочитано 20370 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Возење мали деца
« Одговори #15 на: 14 Март 2018, 15:53:14 pm »
За мало детенце јас имам решение. Ако постои можност да се монтира детското седиште кај совозачот тогаш тоа е вистинското решение а мајката позади. Топ.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #16 на: 14 Март 2018, 15:56:16 pm »
Тој погоре гиф-ови шо ти праќа има 3 деца и хеч.
Тој па................ ептен е ненормален!

јас кога бирав кола ги поставив фамилијарните приоритети на прво место и земав хеч со 5 NCAP ѕвезди

За мало детенце јас имам решение. Ако постои можност да се монтира детското седиште кај совозачот тогаш тоа е вистинското решение а мајката позади. Топ.

ако има можност да се монтира детското седиште во автобус и заедно со мајката сосе багаж, ептен потоп

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #17 на: 14 Март 2018, 16:55:28 pm »
Назад е жената со малиот :)

Деееееееееееееее брееееее...

Ај нема везе.
A zarem treba napred da sedi i deteto samo pozadi?
Zarem nekoj go pravi toa.

Од day 0 излегување од акушерска клиника, детецата сами у транспортер на задно седиште. Ако требало, се застанувало и се правеле потребни работи (од мењање пелени, до хранење и све остало).  Вака навикнати, никогаш не сум имал проблем со нив при возење.
Што кога треба мајката да ги вози некаде? Ќе го стаи у скут и ќе вози? Што ако мајка треба дома да остане а ти да носиш дете у амбуланта ор самтинг? Пак во скут?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #18 на: 14 Март 2018, 21:15:14 pm »

Ај нема везе.

Малиот нема ни година и пол ...
« Последно менување: 15 Март 2018, 10:50:02 am zeroSignal »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #19 на: 14 Март 2018, 21:16:37 pm »

Ај нема везе.

Малиот нема ни година и пол ...

Тоа е некоја валидна старосна граница?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #20 на: 14 Март 2018, 21:18:51 pm »
Валидна старосна граница?

Муабетот беше зошто жената била назад со малиот.

Крај краева,возете си ги децата како сакате :) Ние вака.

Има време кога ќе се вози назад сам, како што сум се возел и јас.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #21 на: 14 Март 2018, 22:14:04 pm »
Валидна старосна граница?

Муабетот беше зошто жената била назад со малиот.

Крај краева,возете си ги децата како сакате :) Ние вака.

Има време кога ќе се вози назад сам, како што сум се возел и јас.

Како што реков у старт, нема везе.

Малиот нема да има проблеми сам да се вози. Проблемот е што си наоѓате оправдувања (ти и милион други тазе или не толку тазе родители) за да си ги разлигавувате децата и сосила да ги правите неспособни.

Слободно возете си се така, ни први, ни последни нема да сте.

Скопје - Охрид, Охрид - Свети Наум, Свети Наум - Скопје, и у Скопје 3 дена локал...

Значи 70% отворено (20км/ч плус од знаци)
30% градска (претежно Бутел - Автокоманда релација)

6.17л/100км просек.

Ко за комбе од 1400кг и 10+ години старост, не е лошо.

Btw, и мене малиот ми се вози сам позади.

Sent from my Redmi Note 4x

Amen brother!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #22 на: 14 Март 2018, 22:16:56 pm »
@velestrumf седи не се прави маж, биди среќен што ти се погодило детето... Јас имам нешто такво и не е лесно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #23 на: 14 Март 2018, 23:56:51 pm »
@velestrumf седи не се прави маж, биди среќен што ти се погодило детето... Јас имам нешто такво и не е лесно.

Не го добив на лотарија, па така да ми се погодило.

Како ќе го научиш (ако сакаш да го научиш), така ќе биде. Некогаш е потешко, некогаш е полесно, работата е кој колку сака да се потруди. У нормални ситуации, доколку психо-физички е се’ во ред со детето, нема ама баш никаква потреба некој да седи до него (освен ако не е патник, се разбира).

(Не се однесува на деца кои имаат проблеми или потешкотии со развој)
« Последно менување: 15 Март 2018, 00:20:33 am velestrumf »

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #24 на: 15 Март 2018, 00:28:57 am »
okolu decata i sedisteto.
moive sami sakaat vo sediste za da gledaat nadvor niz prozor.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #25 на: 15 Март 2018, 08:29:43 am »

Не го добив на лотарија, па така да ми се погодило.

Како ќе го научиш (ако сакаш да го научиш), така ќе биде. Некогаш е потешко, некогаш е полесно, работата е кој колку сака да се потруди. У нормални ситуации, доколку психо-физички е се’ во ред со детето, нема ама баш никаква потреба некој да седи до него (освен ако не е патник, се разбира).

(Не се однесува на деца кои имаат проблеми или потешкотии со развој)
Ама реално, детето дали ќе ти биде со заебан табиет или не исто така почнува многу порано од што ние мислиме, во самата бременост. Едно е кога бремена мајка е цело време нервозна, се храни неквалитетно, седи дома цел ден за цела бременост, дише нечист воздух итн. Све си има свое.

Ихаа од потрошувачка праиме мубает за бременост :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #26 на: 15 Март 2018, 09:33:25 am »
Не разбрав, што е лошо ако седи назад со мајката? Моето седи со мајката и сам ја возам по потреба и немам проблем, и?

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #27 на: 15 Март 2018, 09:37:53 am »
Не разбрав, што е лошо ако седи назад со мајката? Моето седи со мајката и сам ја возам по потреба и немам проблем, и?
Izgleda ne e moderno taka. Se razgaluvalo deteto.
Ili majkata treba napred da sedi za da moze da se cepka po noga vo voznja. Stoznam koja e razlikata dali e napred ili nazad  8)
Mene mi e ponormalno da ima nekoj do deteto. Ako ides na pat a deteto e takvo da e sklono na placenje treba da zastanuvas na sekoj kilometar? Normalno e da im e dosadno na deca da sedat 2-3 saati, pa treba nekoj da go zanimava, da si igra so nego, da mu dade da jade... Ako zastanuvas za se, samo zenati da bila do tebe, pat od 3 saati lesno moze da se pretvori vo 5-6 saati.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #28 на: 15 Март 2018, 09:39:48 am »

Малиот нема да има проблеми сам да се вози. Проблемот е што си наоѓате оправдувања (ти и милион други тазе или не толку тазе родители) за да си ги разлигавувате децата и сосила да ги правите неспособни.

Слободно возете си се така, ни први, ни последни нема да сте.

Од day 0 излегување од акушерска клиника, детецата сами у транспортер на задно седиште. Ако требало, се застанувало и се правеле потребни работи (од мењање пелени, до хранење и све остало).  Вака навикнати, никогаш не сум имал проблем со нив при возење.
Што кога треба мајката да ги вози некаде? Ќе го стаи у скут и ќе вози? Што ако мајка треба дома да остане а ти да носиш дете у амбуланта ор самтинг? Пак во скут?

Izgleda ne e moderno taka. Se razgaluvalo deteto.
Ili majkata treba napred da sedi za da moze da se cepka po noga vo voznja. Stoznam koja e razlikata dali e napred ili nazad  8)

И ти најде да кажуваш кој имал, а кој немал деца, и дали со 350 л багажник се преживувало...

Ај, живи здрави...

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #29 на: 15 Март 2018, 09:49:19 am »
I te kako prezivuvam bas so 350l gepek. Znam covek sto prezivuva I so 170l gepek so dve deca, do mene sedi.
Jas koga idam na odmor, mi treba predno sediste za stvari I prostor dole pred deteto. Nejkam da zamislam kolegava kako odi na odmor, iako sum go prasuval, sto nejke da kaze, sto nemoze da se dolovi.
Muabetot mi bese deka da imam barem 500l nazad, veruvam ne bi trebalo na sedista I pod sedista da stavam stvari. Moze I da nema razlika, posto neli obicno butas kolku moze da zbere  ;D