Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 599739 пати)

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1855
  • Renault Megane R26
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #1020 на: 02 Март 2014, 21:33:37 pm »
Добро е,се повеќе луѓе се фалат од нафтава,да се надеваме дека нема да ја заебат за брзо време!

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1342
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #1021 на: 03 Март 2014, 04:41:32 am »
Кај ние знаеме да одржиме некакво ниво на квалитет. Само здрава конкуренција на монополиве. Еден OMV да отвори, сите ке се разбудат. До тогаш - прикаски и надежи дека нема да расипат. Откако им избегаа сите на МП, е сеа ке се будат со подобра нафта...ако е подобра. Баш ќе танкирам нареден резервар кај нив. Задњиот пут беше ОЧАЈ. 

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1022 на: 03 Март 2014, 09:16:31 am »
Само OMV да не отвори. Шкартери најголеми.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29806
    • CARclub.mk
« Одговори #1023 на: 03 Март 2014, 13:14:42 pm »
Моето (мало) искуство со нафта на OMV е одлично.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3942
« Одговори #1024 на: 03 Март 2014, 13:20:54 pm »
И јас кога излегувам регионално каде што има OMV таму одам. Немам забелешки (додуше нема некое просветление особено, ама Макпетрол ме уби два пати лани и дигнав раце од нив).

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20701
« Одговори #1025 на: 03 Март 2014, 14:29:15 pm »

Такоѓе... И лани, и пред 3 години кога возев моја кола низ Србија, ставав само на ОМV, и не сум имал ама баш никакви проблеми.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #1026 на: 03 Март 2014, 14:59:03 pm »
вчера за прв пат ставив бензин 100 од Макпетрол, возилото работи доста подобро, но денес слушнав муабет од 100тката на Макпетрол страдал катализаторот, знам дека на форумов има повеќе луѓе кои возат подолго време ваков бензин имал ли некој проблем до сега?

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1027 на: 03 Март 2014, 14:59:20 pm »

Такоѓе... И лани, и пред 3 години кога возев моја кола низ Србија, ставав само на ОМV, и не сум имал ама баш никакви проблеми.

Само не ставајте тоа Еуро Премијум Макс Мотион 95 .. Полошо гориво никогаш не сум ставил.

100 -та им е ок

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1028 на: 03 Март 2014, 15:03:03 pm »
вчера за прв пат ставив бензин 100 од Макпетрол, возилото работи доста подобро, но денес слушнав муабет од 100тката на Макпетрол страдал катализаторот, знам дека на форумов има повеќе луѓе кои возат подолго време ваков бензин имал ли некој проблем до сега?

Ај некој што разбира повеќе:

1. Дали е добро да се става едно гориво и тоа цело време такво? (во случај да ни личи погодено)

2. Дали за да се анулира потенцијален проблем од неквалитетно гориво е можда добро да се ротираат? (едно полнење Лукоил, друго Макпетрол, па макпетрол 100 -ка)

3. Дали стварно од 100 ва може да страда катализатор и зашто би било тоа?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3942
« Одговори #1029 на: 03 Март 2014, 15:09:49 pm »
Јас не разбирам многу ама ајде вака:
1. Ставј такво какво што ти овозможува најдобри перформанси.

2. За да се анулираат проблемите наастанати со гориво треба да се „чистат“ системите. Зошто би се вратил на гориво кое е тапа?

3. Мислам дека ова е хит глупост. Октаните се бројки на дефиниција на отпор на самозапалување ( The higher the octane number, the more compression the fuel can withstand before detonating (igniting).). Од овде јасно е дека катализаторот нема да осети никаква промена од зголемена октанска вредност н горивото.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #1030 на: 03 Март 2014, 15:17:26 pm »
3. Комедија.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1031 на: 03 Март 2014, 15:26:52 pm »
Јас не разбирам многу ама ајде вака:
1. Ставј такво какво што ти овозможува најдобри перформанси.

2. За да се анулираат проблемите наастанати со гориво треба да се „чистат“ системите. Зошто би се вратил на гориво кое е тапа?

3. Мислам дека ова е хит глупост. Октаните се бројки на дефиниција на отпор на самозапалување ( The higher the octane number, the more compression the fuel can withstand before detonating (igniting).). Од овде јасно е дека катализаторот нема да осети никаква промена од зголемена октанска вредност н горивото.

Ротирање на горивата мислев би анулирало непостојаност на квалитет на одреденото гориво (тргнав од предпоставка дека не е постојан квалитетот на горивата кај нас.. ). Исто со ротацијата би се намалил евентуалниот негативен ефект на одредено гориво, а исто би се дало шанса и на позитивниот ефект на некое од горивата.

Исто не осеќам некоја разлика во работењето на колата со различните горива на нашиов пазар. Кога би се осетила разлика драстична, тогаш е лесно.. Би се избрало горивото што најдобро ни работи и тоа е.

Прв пат осетив драстична разлика деновиве со тоа ОМВ тапата гориво.

А тоа со катализаторот и мене ми нема логика никаква, ама пошто не се разбирам затоа и прашав, базирани на прашањето на членот пред мене.. :) (имам чуено таков урбан мит и друг пат).

Инаку јас воглавно ставам 100 -ка Макпетрол), а дизел Екто Дизел на Лукоил

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #1032 на: 03 Март 2014, 16:03:40 pm »
фала на одговорите, инаку сум презадоволен од кога ставив 100тка, пред тоа возев на 95 од ЛукОил, или 95тката на Лукоил е лоша или 100тката на Макпетрол е одлична, за потрошната не можам да кажам се уште ништо имам само околу 100км поминато. Разлика осетив неочекувано многу и знам дека не е само така во мојата глава бидејќи пред да ставам 100тка од Макпетрол имав минато околу 150км и следните 100км со гориво од Макпетрол во истиот ден. Посмирено работи моторот, на високи обртаи звучи поубаво, пали подобро.
Муабетот за катализаторот беше дека била поголема температурата па затоа се оштетувало

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1033 на: 03 Март 2014, 16:09:47 pm »
Ја ставав прво Обичен 86, па Супер 98, па кога го укинаа оловното гориво ставав безоловен 95, сега ставам Супер 100... никогаш не сум имал никакви проблемо ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #1034 на: 03 Март 2014, 16:12:38 pm »
После распадот само 98мица.