Јас не разбирам многу ама ајде вака:
1. Ставј такво какво што ти овозможува најдобри перформанси.
2. За да се анулираат проблемите наастанати со гориво треба да се „чистат“ системите. Зошто би се вратил на гориво кое е тапа?
3. Мислам дека ова е хит глупост. Октаните се бројки на дефиниција на отпор на самозапалување ( The higher the octane number, the more compression the fuel can withstand before detonating (igniting).). Од овде јасно е дека катализаторот нема да осети никаква промена од зголемена октанска вредност н горивото.
Ротирање на горивата мислев би анулирало непостојаност на квалитет на одреденото гориво (тргнав од предпоставка дека не е постојан квалитетот на горивата кај нас.. ). Исто со ротацијата би се намалил евентуалниот негативен ефект на одредено гориво, а исто би се дало шанса и на позитивниот ефект на некое од горивата.
Исто не осеќам некоја разлика во работењето на колата со различните горива на нашиов пазар. Кога би се осетила разлика драстична, тогаш е лесно.. Би се избрало горивото што најдобро ни работи и тоа е.
Прв пат осетив драстична разлика деновиве со тоа ОМВ тапата гориво.
А тоа со катализаторот и мене ми нема логика никаква, ама пошто не се разбирам затоа и прашав, базирани на прашањето на членот пред мене..

(имам чуено таков урбан мит и друг пат).
Инаку јас воглавно ставам 100 -ка Макпетрол), а дизел Екто Дизел на Лукоил