Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 599127 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43942
  • Il Moderatore
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #1050 на: 04 Март 2014, 21:26:01 pm »
вчера за прв пат ставив бензин 100 од Макпетрол, возилото работи доста подобро, но денес слушнав муабет од 100тката на Макпетрол страдал катализаторот, знам дека на форумов има повеќе луѓе кои возат подолго време ваков бензин имал ли некој проблем до сега?

Ај некој што разбира повеќе:

1. Дали е добро да се става едно гориво и тоа цело време такво? (во случај да ни личи погодено)

2. Дали за да се анулира потенцијален проблем од неквалитетно гориво е можда добро да се ротираат? (едно полнење Лукоил, друго Макпетрол, па макпетрол 100 -ка)

3. Дали стварно од 100 ва може да страда катализатор и зашто би било тоа?

Ај и јас да кажам:

1. Да, добро е да се става едно (квалитетно) гориво цело време. Системите за адаптација на новите мотори, препознаваат какво е горивото и соодветно го „штелуваат“ палењето и смесата. Ако го мешаш горивото, вакво, такво онакво, тогаш цело време колата ќе се „адаптира“ кон новите услови, а за тоа е потребно време, некогаш и половина резервоар потрошен.

2. Не е добро да се ротираат. Ако има проблем настанат од горивото - потроши го тоа гориво, и наточи асално и не точи веќе од тоа гориво.

3. Ако и` стаат олово за да стигне до 100 октани - може :) Ако 100-те октани се добиени од етанол (ко` нашево гориво тука што е), тури му ку*от. Етанолот по дефиниција има помала калорична вредност (од таму и зголемената потрошувачка кога се користи гориво со етанол), но тоа се надокнадува со покасното палење што може да се постигне поради октанската вредност. Нешто како со ЛПГ, кој е околу 110 октани. Ако го наштимаш моторот да ги исокристи 110-те октани, истиот може да има и поголема снага отколку на 100октански бензин, иако ЛПГ има помала калорична вредност. Сепак, Битно, краткиот одговор за точка 3 е:
3. Комедија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1051 на: 04 Март 2014, 21:28:51 pm »
вчера за прв пат ставив бензин 100 од Макпетрол, возилото работи доста подобро, но денес слушнав муабет од 100тката на Макпетрол страдал катализаторот, знам дека на форумов има повеќе луѓе кои возат подолго време ваков бензин имал ли некој проблем до сега?

Ај некој што разбира повеќе:

1. Дали е добро да се става едно гориво и тоа цело време такво? (во случај да ни личи погодено)

2. Дали за да се анулира потенцијален проблем од неквалитетно гориво е можда добро да се ротираат? (едно полнење Лукоил, друго Макпетрол, па макпетрол 100 -ка)

3. Дали стварно од 100 ва може да страда катализатор и зашто би било тоа?

Ај и јас да кажам:

1. Да, добро е да се става едно (квалитетно) гориво цело време. Системите за адаптација на новите мотори, препознаваат какво е горивото и соодветно го „штелуваат“ палењето и смесата. Ако го мешаш горивото, вакво, такво онакво, тогаш цело време колата ќе се „адаптира“ кон новите услови, а за тоа е потребно време, некогаш и половина резервоар потрошен.

2. Не е добро да се ротираат. Ако има проблем настанат од горивото - потроши го тоа гориво, и наточи асално и не точи веќе од тоа гориво.

3. Ако и` стаат олово за да стигне до 100 октани - може :) Ако 100-те октани се добиени од етанол (ко` нашево гориво тука што е), тури му ку*от. Етанолот по дефиниција има помала калорична вредност (од таму и зголемената потрошувачка кога се користи гориво со етанол), но тоа се надокнадува со покасното палење што може да се постигне поради октанската вредност. Нешто како со ЛПГ, кој е околу 110 октани. Ако го наштимаш моторот да ги исокристи 110-те октани, истиот може да има и поголема снага отколку на 100октански бензин, иако ЛПГ има помала калорична вредност. Сепак, Битно, краткиот одговор за точка 3 е:
3. Комедија.

Кој бензин го користиш кога возиш на Бензин?

Макпетрол 100 -ка? Или?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1052 на: 04 Март 2014, 21:53:04 pm »
Во последно време 100-ка од Макпетрол, а ако не сум во можност, тогаш 98-ца од лукоил. Околу 20% од поминатите километри ми се на бензин.  
Стилото, вообичаено се пуни со 100-ка Макпетрол.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #1053 на: 19 Март 2014, 15:50:54 pm »
Дечки, при крај сум со резервоарот, па сакам да ставам од тоа новото гориво во Макпетрол, кај обично вие полните пошо нели не се сите бензиски исти ....

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #1054 на: 19 Март 2014, 15:54:46 pm »
Наполни во Автокоманда, на булеварот А. М. Одма после улицата Благоја Стефковски што води до Маџари.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #1055 на: 20 Март 2014, 14:48:02 pm »
Се изначитав глупости... Какво ново гориво бе луѓе.? Само добра реклама на МакПетрол, ништо повеќе.. Правам муабет пред некој ден со пумпаш на Макпетрол, и му велам:  "што бе ново гориво нешо а.?" Тој се смее, и ми вели "нова лепенка" хахаах :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1056 на: 20 Март 2014, 19:23:56 pm »
Колку ретардиранио кретенска реклама... тоа ни во Румунија нема такви нешто.

„Сите плаќаат исто а некој добива повеќе“.

Значи јас плаќам 1000-ка и добивам рецимо 15 литри гориво, а Олмајти плаќа иљадарка а добива 17 литри гориво?

Какви кретени човече.....
Нек се убијат.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #1057 на: 20 Март 2014, 19:38:50 pm »
Па така е ;D Ти ставаш за 1000-ка плин на Пуцко петрол, ја ставам за 1000-ка на Нас Гас и добивам повеке литри плин :P ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #1058 на: 20 Март 2014, 22:47:47 pm »
Дали се под "иста капа" бензинските у Мичурин, новата у Ниво Лисиче карши Лукоил и таа у Карпош? Сите носеа обележја на Окта, (барем) една се водеше као Пуцко Петрол, а сеа ба 2/3 сум видел да пишува "ОКТАН". Кој пие, кој плаќа?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #1059 на: 21 Март 2014, 00:16:51 am »
Дали се под "иста капа" бензинските у Мичурин, новата у Ниво Лисиче карши Лукоил и таа у Карпош? Сите носеа обележја на Окта, (барем) една се водеше као Пуцко Петрол, а сеа ба 2/3 сум видел да пишува "ОКТАН". Кој пие, кој плаќа?

Беа под иста капа летоска.. Јас работев во Гала Кујна што е во склоп на бензинските, а Пуцко петрол се води затоа што првата бензиска од газдата е отворена во околината на кичево и се вика така (газдата е градоначалник на некое од околните села во кичево) а моментално овие 3 бензиски ги води син му (си вози дечкото Порше Кајен бело мат) :)...

Иначе плинот од увек си бил топ на тие бензински, и увек си ставам или МП или ОктаН... :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14397
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1060 на: 21 Март 2014, 00:24:54 am »
Газдата на Пуцко-та е од Пласница,има една бензиска пред Пласницаи дрѕгата е во центарот на Кичево. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #1061 на: 21 Март 2014, 00:37:52 am »
Газдата на Пуцко-та е од Пласница,има една бензиска пред Пласницаи дрѕгата е во центарот на Кичево. :)

Ете го :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #1062 на: 21 Март 2014, 10:19:02 am »
Сеа по вас, што е подобро?

1. Да го пробам тоа новото од Макпетрол (ми спомна некој да полнам на бензиската накај Маџари)
2. Да продолжам со Пуцко бензиската спроти Лук во Аеродром
3. Лукоил

п.с. не ми се верува со какви работи се замарам ;D ;D ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1063 на: 21 Март 2014, 10:30:09 am »
Оди на бензинска, стави си дизелче и терај си... ;) И не се замарај.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29804
    • CARclub.mk
« Одговори #1064 на: 21 Март 2014, 10:43:31 am »
Јас и со Леонот и со Голфот имам поголема потрошувачка со дизелот од Пуцко Петрол.

Дизелот на Мракпетрол уште не сум го пробал како што треба. Ставив за 1000че и го извозев, миииииииислам дека некако посмирено работи.

Енивеј, јас бирам Екто Дизел на Лукоил.