Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 747386 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3342
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2235 на: 06 Ноември 2017, 09:49:54 am »
Епа ете и Супертрејд се расипаа. Ја немав таа информација. Фала за апдејтот Саше.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2236 на: 06 Ноември 2017, 10:04:40 am »
lukoil koga pocnaa imaa dobar derivati i posleM toa se udomakijaa i pocnaa po naski da si nosat i prodavaat po naski so pogolem profit... ostanati detalji koj od kade i kakoo voopsto nebitni detaLJi za nas ...
« Последно менување: 06 Ноември 2017, 10:37:38 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #2237 на: 06 Ноември 2017, 10:11:03 am »
Дечки, ај малце вратете се во реалноста.

Лук Оил, продава ѓубре.
Ако добро ги пролистате сведоштвата од членовите во соодветните теми на форумов, повеќето поплаки се од:
- лош плин на Лукоил
- лоша нафта на Лукоил

Јавна тајна е дека одредени ликови од менаџментот на Лук Оил беа блиски со Мијалков. Контролите на дериватите кај нив беа речиси непостоечки и ни бутаа ѓубре во резервоар.

Макпетрол во минатото беше контра власта затоа што преку Телма јадеа бубрези против тогашната гарнитура.
Плус Мијалков сакаше да го лапне Макпетрол со финти и со офшор фирми, и правеше се што може за да ја бутне репутацијата на брендот.

Контролите по бензиските на Макпетрол беа секојдневие, и мораа да држат гориво по пропис.

Бензинската пумпа на МП кај АМСМ редовно ја тестираа. Ако ништо друго таму секогаш горивото е топ. Мада мислам дека во принцип треба да е така на сите бензински низ Скопје.

Бензинот од 95 октани на Лук Оил, секогаш бил релативно ок, 98 октанскиот е исто што и 95 само со бааги етанол во него.
Лично со свои очи имам видено како после полнење на резервоар од цистерна истураат адитиви од канти во резервоарот рачно.

Каква е ситуацијата сега незнам, ама верувам дека е иста како и претходно.

Gulf - албански деривати, би ги избегнувал со широк лак.
Окта - гориво исто како на Макпетрол, во принцип ок
Марија Трејд - Не носат веќе Шел Корал, продаваат албански деривати
Супер Трејд - Носат Корал Шел, ок е горивото
Лук Оил - бензин ок, Дизелот и плинот им се полни со ѓубре
Макпетрол - Бензин 95 октани е ок, 100 октани им е полн со адитиви, дизелот е ок, плинот е ок (знаат во зимската смеса да заебат некогаш на почеток од зима)
Рандом Бензински пумпи - сите носат нафта од албанија, косово и никогаш не би точел на некоја рандом пумпа.

Искуства со горива на Лукоил:
- Никад проблем со бензинот и плинот на Лукоил (на Лансерот);
- Никад проблем со нафтата на Лукоил (на службените Кедија);
- Никаков проблем со нафтата, во февруари кога бевме со кола накај МК.

Искуства со горива на Макпетрол:
- Ултра дизел од МП на Кеди - бучно, троши и не оди;
- Ултра 100 С бензин на Лансер - бучно, троши и не оди; (*
- Ултра ЛПГ на Лансер - бучно, троши и не оди. (*

(* во двата случаи појави "Check engine"

Не ќе да е толку црно/бело.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #2238 на: 06 Ноември 2017, 10:37:14 am »
Епа ете и Супертрејд се расипаа. Ја немав таа информација. Фала за апдејтот Саше.
Супертрејд = Gulf.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2239 на: 06 Ноември 2017, 10:41:44 am »
Супертрејд = Gulf.
Супертрејд = „Gulf“.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3342
« Одговори #2240 на: 06 Ноември 2017, 10:43:15 am »
Епа, изгледа дека полнењето гориво е лотарија.

Во принцип, полнете Лук Оил или Макпетрол.

Тоа е.

Живот.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #2241 на: 06 Ноември 2017, 11:00:31 am »
Исто, никаков проблем со нафтата на Лукоил веќе со години, и на Леонот и на Голфот.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2242 на: 06 Ноември 2017, 13:28:19 pm »
ТопТрејд сеуште увезуваат КоралШел преку Бест веј инвестмент
Минатата недела тазе наполнети цистерните

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3865
« Одговори #2243 на: 06 Ноември 2017, 15:28:16 pm »
На Макпетрол да наполниш, исто ти е како во Србија или во Црна Гора да наполниш на „Еко“ бензинските, затоа што Макпетрол, односно Оилко што е едно те исто, во Солун полни „Еко“.
Јас на Лукоил не сум имал никаков проблем со плинот и бензинот, повеќе км терам со плинот од Лукоил отколку од Макпетрол, значително повеќе, околу 30-40км.
Нов момент. Фордот од кога е земен нафта се полни на Лукоил, во овие 15к км беше супер, се до последниве 1000-1500км, кога ќе го стиснеш сега знае да затрокира да не прими на гас пред да смениш брзина, сецнува, тоа не се случило до сега, и исто почна повеќе да дими од претходно, после ќе го наточам фул од Макпетрол па ќе видиме како ќе се однесува.
Летоска исто ставив од ТопТрејд еднаш или СуперТрејд, веројатно е истата таа на Зајчев Рид, спиеше Фордот, ама па не ме носи натака пат кога останувам на резерва скоро, инаку само таму би полнел.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #2244 на: 06 Ноември 2017, 16:07:32 pm »
На Макпетрол да наполниш, исто ти е како во Србија или во Црна Гора да наполниш на „Еко“ бензинските, затоа што Макпетрол, односно Оилко што е едно те исто, во Солун полни „Еко“.
Јас на Лукоил не сум имал никаков проблем со плинот и бензинот, повеќе км терам со плинот од Лукоил отколку од Макпетрол, значително повеќе, околу 30-40км.
Нов момент. Фордот од кога е земен нафта се полни на Лукоил, во овие 15к км беше супер, се до последниве 1000-1500км, кога ќе го стиснеш сега знае да затрокира да не прими на гас пред да смениш брзина, сецнува, тоа не се случило до сега, и исто почна повеќе да дими од претходно, после ќе го наточам фул од Макпетрол па ќе видиме како ќе се однесува.
Летоска исто ставив од ТопТрејд еднаш или СуперТрејд, веројатно е истата таа на Зајчев Рид, спиеше Фордот, ама па не ме носи натака пат кога останувам на резерва скоро, инаку само таму би полнел.
gospodine @t0m1cA vekje e konstatirano deka makpetrol nosi goriva od solun od helenic koi se eu normirani po EN standardi.
vi se molam procitajtegi postovi pogore.
Ako imate druga informacija koja e verodostojna vi se molam postirajte ovde.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #2245 на: 06 Ноември 2017, 16:13:29 pm »
mnogu kontroverzni informacii niz temava. covek da zeme da parkira i da ne vozi kola :)

kako i da e, cisto sumljam deka kaj nas nekoj nosi premium kvalitet na goriva. baska aditivite kostaat pari. za ista maloprodazna cena na gorivo zosto nekoj bi pravel pomal profit?

ja bi odel od eden na drug kraj na skopje po podobro gorivo, ama kade da se odi?
okta i makpetrol imaat isti goriva?

eve sega citam Makpetrol bilo isto kako Eco vo Srbija, a tamu izbegnuvam Eco. obicno biram MOL.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 239
    • MVP Ring
« Одговори #2246 на: 06 Ноември 2017, 19:18:43 pm »
Со плинот на лукоил поминувам минимум 50км плус споредбено со макпетрол. Некогаш се прашувам да не ми точат воздух.

Sent from my Shoot_1 using Tapatalk

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #2247 на: 06 Ноември 2017, 19:54:19 pm »
kako i da e, cisto sumljam deka kaj nas nekoj nosi premium kvalitet na goriva.
под премиум се подразбираат горива од брендовите: Шел, Арал, Бритишпетролеум, Аџип и Оемфау да спомнам неколку, такви горива сега за сега нема да има
baska aditivite kostaat pari.
да, точно, но производителите мора горивата да ги донесат до оној степен на чистина како што пропишуваат ЕН нормите
za ista maloprodazna cena na gorivo zosto nekoj bi pravel pomal profit?
горивата Дизел и безоловен Супер 95 се нормирани во ЕУ, секоја рафинерија на територијата на ЕУ мора да ги исполнува овие стандарди, во оној момент кога се достигнуваат параметрите според спецификација на горивата се складираат и пуштаат во оптек. Преработката, квалитетот и останите атрибути на горивото пред се завиат од квалитетот на сировата нафта
ja bi odel od eden na drug kraj na skopje po podobro gorivo, ama kade da se odi?
okta i makpetrol imaat isti goriva?
во Македонија најпроверено Макпетрол, Лукоил и Окта. Окта користи горива од Солун, на хеленик петролеум рафинеријата
eve sega citam Makpetrol bilo isto kako Eco vo Srbija, a tamu izbegnuvam Eco. obicno biram MOL.
немој да веруваш на се што читаш, во Србија исклучиво само на Оемфау
       (Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #2248 на: 06 Ноември 2017, 19:59:02 pm »
Со плинот на лукоил поминувам минимум 50км плус споредбено со макпетрол. Некогаш се прашувам да не ми точат воздух.

Sent from my Shoot_1 using Tapatalk
бре бре бре :-))  таков тест мора да се направи на иста стаза, во исто време на исто растојание на иста температура надворешна, на иста работна температура на возилото, под иста константна брзина, итн... само на тој начин може да утврдат разликите.
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен makedonac

• Почетник
  • *
  • Пораки: 43
« Одговори #2249 на: 07 Ноември 2017, 00:37:06 am »
За мотор 1,4л 75кс кој бензин е подобар? Цело време ставам ултра расе 100 од Макпетрол бидејки разликата од 2 денара за литар, а генерално не ставам повеќе од 1000ка месечно ми е небитна. Прашувам од аспект на потрошувачка (оти читам имало повеќе етанол у 98цата("100"ката) и слични муабети) Што велите у кратки црти?