И за sqiperia и за kosove. Не само за Скопја. И не е посебна производна линија, иста е. Ама процесот на рафинирање ти е слично на ракија праење. На почеток од казанот тече 60 степени, на крај тече за прозори миење. Слично и со рафинериите. Башка, еве и нека е исто све, во основата од рафинираниот продукт се ставаат разни адитиви, тие коштаат пари и го зголемуваат квалитетот на продуктот. На пример, 100 октани можеш да добиеш при процес на рафинирање, или да додадеш етанол како октан бустер во бензин со помала октанска вредност. И двете горива имаат 100 октани, но она првото има поголема енергетска вредност отколку второто. Секако, ова второто, со етанол ќе биде поефтино.
Ova mozze da se kategorizira samo kako teorija na zagovor i nisto povekje.
znacci da sumirame:
Edinstvenata opcija na Makedonija za goriva se rafinerite vo Solun i Burgas. barem to amozze da se slozzime.
Od faktite sto se dostapini za site i javni znaeme deka i Helenic petroleum i Lukoil svoite rafinerii gi imaat adaptirano sprema EU Normite za sulfur.
Od geografski aspekt gledano Solun e mnogu poblisku do MK i uvozot e poednostaven i poeftin odkolku od Burgas.
So ogled na toa deka sirovata nafta e berzanski proizvod troshocite na proizvodstvo se gore dole istite, najvariabilni troshoci se transportnite, personalnite i dodatnite aditivi koi se dodavaat. So ogled na toa deka krajniot proizvod i od Burgas i od Solun
"MORA" da ja ispolni EU Normata DIN EN 228 (benzin super) i DIN EN 590 (Diesel) togas mozze da zakluccime deka krajniot proizvod e so ist kvalitet.
tuka zavrshuvaat faktite.
Od ovde pocnuva teorija na zagovor i placebo efekti:Burgas pripagja na Lukoil koi istovremeno ima svoi benzinski vo mk koj e vo komparativna prednost sprema makpetrol bidejkji ima svoi resursi i svoja rafinerija koja proizveduva goriva spored eu standardi.
Zatoa, makpetrol, se dogovara vo helenic petroleum da napravat poseben Skopia setup kade kje se proiveduvaat PONEKVALITETNI goriva od onie vo Burgas za da Makpetrol vo occite na potroshuvaccite ja izguvi doverbata i na toj naccin firmata go izgubi pazarot i otide vo stecaj. (za da mozze posle da se prevzeme poeftino od mozebi samiot lukoil pana toj nacin ostvari monopol vo mk)
-vo makpetrol stavaat voda vo gorivata
-vo solun ima posebni proizvodstveni linii za kosovo, albania i mk
-vo benzinskite pumpi na makpetrol shefovite na pumpite bez da znae makpetrol stavaat voda da zarabotat povekje
-vo lukoil gorivata se stavaat aditivi kako onie na shell i bp
- ko idev na vodno kolata bolje vlecceshe
-ko ja izvadiv an avtopat ideshe ko raketa so lukoil
-od lukoil koa staam ne mi svetka ne mi secka odma pali itn...
-na makpetrol ko staam pomalku mi troshi na lukoil eden prijatel moj stai mu zariba
- ... (dopolnete uste ako ima...)