Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 597223 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3939
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #1110 на: 28 Март 2014, 10:34:20 am »
Пивнете по една чашка гориво уз салата :)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #1111 на: 28 Март 2014, 14:42:59 pm »
Денес ќе одам на презентација за горивово во лабораториите на Мракпетрол. Ќе пренесам импресии. :)
Може ли јас да дојдам на таа презентација да видам баш што ќе промовираат  ??? И баш да му пренесеш импресии  :D хахахах.....

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #1112 на: 28 Март 2014, 14:48:50 pm »
Новото гориво би требало...т.с старото со адитиви/пречистено дрн дрн..
Чекаме шефов шо ке каже :)
New blood of old school

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #1113 на: 29 Март 2014, 07:47:07 am »
Во Македонија нема независна лабораторија за тестирање на квалитет на горива. А и да има...
Дур не се појават уште барем 1-2 бренда, ќе возиме тиња.
Еве и дизелот на Лукоил го сјебаа, мада маркантно ми је како паралелно им варираат квалитетите кај МП и Лоил. Од ист кенеф пунат, а со оглед дека окта е сеа само поголема преточилница ( не работи доооолго време ) ништо чудо од таму двајцата да паркираат горива по пумпите.
Како би дошло едно OMV...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1114 на: 29 Март 2014, 08:05:57 am »
Периодов работам на Косово со бензински пумпи, баш разговарав, 80% од пумпите точат гориво од Окта, а HiB пумпите точат италијанско гориво, истото што се точи и во Италија. Велат дека тоа им носи значително поголем маркет шер.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1115 на: 29 Март 2014, 11:35:25 am »
I drzavnite benziski na KosovoPetrol tocat od okta velis?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #1116 на: 29 Март 2014, 11:59:50 am »
Денес ќе одам на презентација за горивово во лабораториите на Мракпетрол. Ќе пренесам импресии. :)

Уште ги чекаме импресиите :)
New blood of old school

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
« Одговори #1117 на: 29 Март 2014, 12:00:42 pm »
Погрешно си разбрал. Зеро ги пренел нашите импресии таму. ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #1118 на: 29 Март 2014, 12:07:37 pm »
Меѓу другото, го направив и тоа.

Ни ги покажаа двојните филтри(е сеа, затворен процес е, не можеме баш да видиме) и системот за адитивизација на горивото (интересен факт, адитивот се додава во оној момент кога се точи горивото од резервоар во цистерна). Технологијата е таму. Самите си кажуваат дека имаат проблем со стандардизација на квалитетот на горивото кое го добиваат (и дека Лукоил и МП земаат гориво од истото место).

Ги пренесов забелешките што се спомнати тука на форумот, и конкретно забелешката на Бушавиот. Веднаш ме прашаа од кои пумпи и кога е точено горивото за да направат интерна ревизија и контрола. Правев муабет со главниот инженер што е одговорен за горивата. Многу фин човек со многу трпение да му ги објасни работите на лаик како мене.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5082
« Одговори #1119 на: 29 Март 2014, 12:09:29 pm »
Заборавив да ти кажам да прашаш за филтрите за плин кои треба да ги има на пумпите...Но поради лошиот квалитет на плин ги вадат бидејќи брзо им се затнуваат.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3939
« Одговори #1120 на: 29 Март 2014, 12:15:52 pm »
Меѓу другото, го направив и тоа.

Ни ги покажаа двојните филтри(е сеа, затворен процес е, не можеме баш да видиме) и системот за адитивизација на горивото (интересен факт, адитивот се додава во оној момент кога се точи горивото од резервоар во цистерна). Технологијата е таму. Самите си кажуваат дека имаат проблем со стандардизација на квалитетот на горивото кое го добиваат (и дека Лукоил и МП земаат гориво од истото место).

Ги пренесов забелешките што се спомнати тука на форумот, и конкретно забелешката на Бушавиот. Веднаш ме прашаа од кои пумпи и кога е точено горивото за да направат интерна ревизија и контрола. Правев муабет со главниот инженер што е одговорен за горивата. Многу фин човек со многу трпение да му ги објасни работите на лаик како мене.

Мене конкретно човек од МП ми кажа на пример да полнам во Лисиче спроти МакОил на времето. Не прашував зошто но претпоставувам дека квалитетот на иснталацијаата и годините на амортизација влијаат на горивото. Да не зборувам за кавлитето на пумпаџијата во трета смена.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1121 на: 29 Март 2014, 20:16:16 pm »
I drzavnite benziski na KosovoPetrol tocat od okta velis?

Баш со нив немам контакт, и веројатно нема ни да имам.
Приватните пумпи што се индивидуални или пак имаат по неколку пумпи, сите од Окта земаат. Тие поголемите или од Окта или од Италија.

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #1122 на: 29 Март 2014, 21:34:52 pm »
A kakvi se cenite vo HiB i vo drugite, isti?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3892
« Одговори #1123 на: 09 Април 2014, 20:49:12 pm »
Заради грдите бензински на Макпетрол во Велес последниве 3-4 резервоари по ред ги возев на Лукоил Екто Дизел. Вчера ми светна резервата во Скопје и ставив 3000 денари од Дизел Пауер Џет на Макпетрол во Лисиче(спроти МакОил) и досега полошо гориво немам ставено. Цела кола работи погласно и различно, обртаите варираат до 1000рпм, тресе чат пат при гасење. Ептен лошо, светлосни години разлика од првиот резервоар на МП што го ставив. Поминав 500км досега со ова гориво и гледам да го дотрошам (уште 250км) до крај и да наполнам ЛО. Не стапнувам на МП веќе.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17606
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1124 на: 10 Април 2014, 00:17:20 am »
Фиестата на Лукоил реагира така - тој дизелски звук е многу поизразен со Екто дизел. Разлика во сила нема, зошто ни сила нема сиротата кола. :)