Автор Тема: Mercedes Benz B180 Blue Efficiency 1.6 Turbo  (Прочитано 76002 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
Одг: Mercedes Benz B180 Blue Efficiency 1.6 Turbo
« Одговори #360 на: 21 Февруари 2025, 21:28:02 pm »
И најчесто оние што прават сервис дома и менуваат уље и филтри за 5к во реална вредност на пари а не во бројчана како што споредуваат ги коштало повеќе отколку тебе сервисов.

Не секогаш. Јас мојата пасија кон автомобилизмот ја гледам и како можност за релаксација, хоби, одмор од секојдневието. Не ми е проблем да направам некоја сервисна интервенција, да го „изгубам“ тоа време за нешто што ме интересира, ми е забавно и ме исполнува. Не секој прави сам сервиси и сервисни поправки само за да заштеди.  Исто така, мислам дека некогаш некои работи за кои имам доволно знаење и соодветен алат, ќе ги направам повнимателно и потемелно од било кој овластен сервис кај нас.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #361 на: 21 Февруари 2025, 21:35:36 pm »
Многу "космополити" на форумов.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1138
« Одговори #362 на: 21 Февруари 2025, 22:16:32 pm »
И најчесто оние што прават сервис дома и менуваат уље и филтри за 5к во реална вредност на пари а не во бројчана како што споредуваат ги коштало повеќе отколку тебе сервисов.

Не секогаш. Јас мојата пасија кон автомобилизмот ја гледам и како можност за релаксација, хоби, одмор од секојдневието. Не ми е проблем да направам некоја сервисна интервенција, да го „изгубам“ тоа време за нешто што ме интересира, ми е забавно и ме исполнува. Не секој прави сам сервиси и сервисни поправки само за да заштеди.  Исто така, мислам дека некогаш некои работи за кои имам доволно знаење и соодветен алат, ќе ги направам повнимателно и потемелно од било кој овластен сервис кај нас.
Ист сум и јас. Желба,алати,време,место имам то шо знам менвам дома за нешто поголемо локален мајстор алфиста ја сервисира колата  :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #363 на: 21 Февруари 2025, 22:26:30 pm »

Тоа е веќе друг муабет и го поштувам. И тука битниот момент е дека ти е интересно и имаш време. Но разликата е што ти не дојде да му кажеш на Златко дека треба да прави како тебе за разлика од некои други.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #364 на: 21 Февруари 2025, 23:13:09 pm »
Но разликата е што ти не дојде да му кажеш на Златко дека треба да прави како тебе за разлика од некои други.

Види види, бугарска логика.
Абе бугарче, види што напиша само пред некој пост:

Најчесто оние што прават сервис дома не се на форумов да му кажат на Златко што да прави, ама ти ги стави сите во еден кош со „најчесто“.
И не, не ги коштало повеќе, по било која основа (парична, реална, бугарска). Не е ракетна наука, да му се сневиди.
Земаш делови од било каде и носиш на мајстор. Ти се јавува - ја земаш колата.
Или земаш делови и менуваш сам, ако ти прави ќеф и знаеш како.

И да - делови што се поквалитетни од наводните OEM во сервис.

Се елитисти овде.
Кој што сака нека си прави со парите, ама не не убедувајте дека се е така розево или правилно ако менуваш по официјални сервиси, а другите биле будали и не знаеле што правеле, губеле дел од животот, не знам што, курци - палци.
Па некој пишал погоре - Вака се прави сервис. Абе важи.
« Последно менување: 21 Февруари 2025, 23:28:24 pm balanar »

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #365 на: 21 Февруари 2025, 23:38:38 pm »
Како прво како очекуваш да ти се одговори кога почнуваш со навреда?
Како второ практиката да се сечат само дел од пораките при цитат ја губи смислата во дискусијата.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #366 на: 22 Февруари 2025, 00:06:35 am »
Како прво како очекуваш да ти се одговори кога почнуваш со навреда?
Како второ практиката да се сечат само дел од пораките при цитат ја губи смислата во дискусијата.

Како прво - ако сметаш дека „бугарска логика“ и „бугарче“ е навреда - скини си го бугарскиот пасош.
Како второ - дискусијата е таа.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #367 на: 22 Февруари 2025, 07:12:40 am »
Баланар, вреѓаш па цвикаш кога те дупат за психичката состојба. Да сум на местото на Кими секако е викенд и досадно ќе пуштам 100 принт скрина убаво спакувани со една жалба за постојани навреди, чисто малку анксиозноста да ти ја разбудам. А за деловите дека ОЕМ се помалку квалитетни од купените во локална продавница си голема грешка, нема таков филм, освен ако сам не си го правиш на себе за да ти е полесно.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #368 на: 22 Февруари 2025, 07:24:45 am »
GM маслото е репер за квалитет на ОЕМ  ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #369 на: 22 Февруари 2025, 11:02:37 am »
Опел не е кола

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #370 на: 22 Февруари 2025, 11:19:26 am »

Ист сум и јас. Желба,алати,време,место имам то шо знам менвам дома за нешто поголемо локален мајстор алфиста ја сервисира колата  :D
Исто и јас, само без желбата, алатите, местото и без то шо знам да менвам по дома, па затоа мајстор ми ја сервисира коалата.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #371 на: 22 Февруари 2025, 11:35:19 am »
Опел не е кола

Great minds think alike..  8) ;D

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #372 на: 22 Февруари 2025, 11:52:33 am »
@zlatkoa не ја заклучувај темава, да не отварам нова, таман за следен сервис ќе пуштам фактура од кај Арапот во гаража што ќе ја сервисирам, ќе споредиме колку те колеле во МАС.
За ремап ја договорив веќе, ја не знам шо не си напраил до сега, ама изгледа немаат опција за тоа во МАС.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #373 на: 22 Февруари 2025, 14:37:01 pm »
Баланар, вреѓаш па цвикаш кога те дупат за психичката состојба. Да сум на местото на Кими секако е викенд и досадно ќе пуштам 100 принт скрина убаво спакувани со една жалба за постојани навреди, чисто малку анксиозноста да ти ја разбудам. А за деловите дека ОЕМ се помалку квалитетни од купените во локална продавница си голема грешка, нема таков филм, освен ако сам не си го правиш на себе за да ти е полесно.

Марјанче, си станал бугарски портпарол, меѓу државјанството.

Јас да цвикав за мои состојби (физички, психички, финансиски или портпаролски) - немаше да споделувам ништо.
Па посебно - анксиозност од ботови на форум не постои.
Затоа ќути си и не трескај глупости.

Само јасно ми е зашо вака реагираш  :)
« Последно менување: 22 Февруари 2025, 14:49:55 pm balanar »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
« Одговори #374 на: 22 Февруари 2025, 15:14:49 pm »
Опел не е кола

Зависи за кој модел веројатно. Јас бев задоволен од Инсигниа за тој временски период што ја возев. Замерка имав на релативно малиот простор во кабина споредено со други возила од тој сегмент.

Во однос на расипливост веројатно би рекол 3.5/5. Не се баш најпоуздани коли ама мислам и дека ништо повеќе или помалце расипливи од 80% од брендовите.