Автор Тема: Закон и начини за возење на бугарски табли  (Прочитано 66430 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
Одг: Закон и начини за возење на бугарски табли
« Одговори #120 на: 15 Март 2022, 11:32:28 am »
Во Велес доста голем дел од колите се префрлија со тоа 50% зошто стварно беше предобра таа опција. Останати се само 20/30 возила на БГ табли од кој пола сега ќе ги префрлат пак.

Инаку сите имаме роднини/пријатели во ЕУ и може да ги прашаме и да се увериме дека мора да се платат давачките секако.

Еве членот @Дибидус живее во Гермина таму и нека каже дали може да вози со МК табли таму.
Во Германија можеш да увезеш возило од Македонија без царина и слични давачки, има некој трошок околу 300 евра е мислам, но под услов да ја донесеш во првата година од пријава на адреса во Германија и колата да била на твое име во последните 6 месеци (ако не се лажам) пред да се пријавиш на адреса во Германија. Ако ја возиш после овој период правиш царински прекршок и ќе си платиш кога ќе те фатат. Прилично фер политика имаат, се разбира целта е олеснување на преселбата од твојата матична држава во Германија.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 551
« Одговори #121 на: 15 Март 2022, 11:52:14 am »
А видел некој како се прави технички во Бугарија? :)
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #122 на: 15 Март 2022, 12:13:48 pm »
Не, најјако беше кога беше пандемијава, во Крива Паланка или Кратово каде беше, правеа технички прегледи на бугарски возила.
Овие после само праќаа во Бугарија и добиваа регистрација.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #123 на: 15 Март 2022, 13:42:37 pm »
Aj edno blic prasanje iako ne e temata za ova, treba da odam za bugarija naskoro dali vazi za vakcinirani 9 meseci da ne e projdeno od vakcina ili poinaku e sega ?

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #124 на: 15 Март 2022, 14:23:57 pm »
Минатата недела бев со 9 месеци од последна вакцина, не направија проблем.

Иначе ако имате БГ таблици, има нов закон од пред некој ден, не знаеја ни на граница точно како што ама на кратко: ако немате одјавено МК адреса а имате двојно државјанство, нема да ве пуштат да влезете во МК со кола на БГ таблици. Тоа ни се деси нас.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #125 на: 15 Март 2022, 15:03:07 pm »
Какви глупости човече. Дискриминација во сопствена држава :D

Значи сеа сите Луки, Никола, Веле , Влатко...сите треба да го одјават живеењето во Македонија, за ако дојдат на граница да не ги вратат? ;D

Каква моронска работа

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3778
« Одговори #126 на: 15 Март 2022, 15:05:04 pm »
Ќе влезат со Германски/Бугарски итн пасош, наместо со Македонски.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #127 на: 15 Март 2022, 15:12:30 pm »
Влезе со бугарски пасош чоекот и го пуштија, ама не и колата.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #128 на: 15 Март 2022, 15:16:10 pm »
Не може земја кандидат за ЕУ да прави вакви глупости на ЕУ земја.
Ако имате некаков официјален документ споделете го тука или сѐ се сведува на Рекла Казала.

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #129 на: 15 Март 2022, 15:32:22 pm »
Влезе со бугарски пасош чоекот и го пуштија, ама не и колата.

Најверојатно колата била повеќе од 6 месеци во државата или сега не важи тоа правило?

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 551
« Одговори #130 на: 15 Март 2022, 15:38:58 pm »

Значи сеа сите Луки, Никола, Веле , Влатко...сите треба да го одјават живеењето во Македонија, за ако дојдат на граница да не ги вратат? ;D

Каква моронска работа
Не ја гледам јас дискриминацијата, секако дека ако живееш реално во Германија, Швајцарија, Италија итн. ќе се одјавиш од Македонија и ќе си пријавен таму каде што реално живееш. Тоа не значи дека го губиш македонското државјанство или пасош, туку само дека не живееш овде.

На овој начин нема да имаш никаков проблем да влезеш со германска/швајцарска/италијанска кола.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29673
    • CARclub.mk
« Одговори #131 на: 15 Март 2022, 15:39:42 pm »

Каква моронска работа

Па да де. Живеат во друга земја. Не живеат тука. Соодветно, кога би живееле тука, би го одјавиле живеењето таму. Без разлика што можеби имаат двојно државјанство или дозвола за престој или што и да е.

Живееш на едно место, не на 14.

И во Македонија си има закон дека треба да пријавиш промена на живеалиште во рок од 8 дена, ама никој не го есапи.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1773
« Одговори #132 на: 15 Март 2022, 15:55:49 pm »

Каква моронска работа

Не е дискриминација, не ги познавате законите. Убаво објасни @andrej_111 и @zeroSignal

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5857
« Одговори #134 на: 15 Март 2022, 16:36:36 pm »
Да пуштат паушал по 30.000 денара царинење државата ќе се наполне пари од БГ возила,јас проверив на давачки за возила и ми излезе сума 100.000 ден вклучено и МК регистрација,како никојпат вработен у МК премногу ми е...

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk
Рики, зошто за се мора да даде државата?
100000ден ти е сега, пред некој период имаше акција која си ја игнорирал и таму северџанија даде попуст за царинење на коли кои што веќе беа влезени пред одреден датум. Претходно царините беа помали и немаше цо. Не си сакај да ја префрлиш, знам, боли два пати да дадеш пари, ама и тоа треба да се пресмета во моментот кога се одлучува да се купи возило. Да си ја донесеше од германија право у северна ќе си бидеше раат, ваќа дупло ќе ти излезе.

П.С ако ти е скапо или вработи се или продај ја, трето нема.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Сакав да го искористам попустот ама не ми дадоа.
Колата ми стоеше 2.5 месеци во гаража лани одам да ја правам колата на МК табли и ми викаат неможе,прашувам зошто па ми викаат мора да имаш валиден технички,осигурание и зелена карта од БГ,сеа јас за да искористам тој попуст од 50% а реално не беше 50% туку околу 30%,јас требаше да фукнам 350€ да го средам у БГ и одма истиот ден да го одјавам и 350€ да исчурат и пак ќе ми излезеше по старо,сеа да важеше тоа ќе ја средев на МК.
Да пуштат паушал по 30.000 денара царинење државата ќе се наполне пари од БГ возила,јас проверив на давачки за возила и ми излезе сума 100.000 ден вклучено и МК регистрација,како никојпат вработен у МК премногу ми е...

Рики и ти нема да добиеш разбирање на ова тло со твојата аргументација. Мој предлог е да си ја возиш до трт и да не му се секираш многу многу.
Ќе видеме до дека ќе ја тегавеме,ќе чекаме некој попуст 😊😁
Да, решението е да се регистрира возилото во МК. Така не прават проблем и не пишува царински прекршок.

Логика бе батка.

Државата даде и повеќе од доволно со законот за 50% давачки и повеќе од доволно се наполни пари. Што е до мене, граѓанин со престој во Македонија (без разлика дали има и странски документи), а странско возило, или на царина или на отпад. Под мач бато.
Ете братучед од Струмица не го пуштија на ИТ табли во МК
А видел некој како се прави технички во Бугарија? :)
Јас бев денес,кажи шо  те интересира.
Минатата недела бев со 9 месеци од последна вакцина, не направија проблем.

Иначе ако имате БГ таблици, има нов закон од пред некој ден, не знаеја ни на граница точно како што ама на кратко: ако немате одјавено МК адреса а имате двојно државјанство, нема да ве пуштат да влезете во МК со кола на БГ таблици. Тоа ни се деси нас.
Каша попара е со таа одјава од МК адреса,на таа картичка пишува дека миниум од 3 месеци ја напушташ МК,кога ќе дојдеш на граница ќе ти кажат колата може да помине а ти НЕ! 😁

« Последно менување: 15 Март 2022, 18:08:58 pm riki_staff »