Автор Тема: Закон и начини за возење на бугарски табли  (Прочитано 66422 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
Одг: Закон и начини за возење на бугарски табли
« Одговори #150 на: 16 Март 2022, 10:59:59 am »
Кај си бе Кими?!?!

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #151 на: 16 Март 2022, 11:06:14 am »
Еееве, тука сум!

Сакаш да те земиме вамо?

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #152 на: 16 Март 2022, 11:14:48 am »
Не!
Од кога отиде таму, ваму стана подобро!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #153 на: 16 Март 2022, 11:17:28 am »
Има јаки колешки @Kimi R.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #154 на: 16 Март 2022, 11:45:09 am »
И не се возат у коли со бугарски таблици!

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #155 на: 16 Март 2022, 12:17:33 pm »
Шо знам мене ми е многу глупав муабетов. Поддржувам тоа Инстанбулска декларација, да ти прават проблеми за 6 месеци и останти правни регулативи, ама да не те остава да влезеш со кола тоа е глупост.

Друга работа, даваат пишан документ зошто одбиваат влез?

Ако не даваат, а не те пуштаат можат дебело да одговараат.

МОРА на писмено, со потпис и по кој основ не ти дозволува влез.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #156 на: 16 Март 2022, 12:22:47 pm »

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #157 на: 16 Март 2022, 15:29:29 pm »
Закон и начини за возење на бугарски табли:
1. Живеј во Бугарија
2. Извади си МК таблици и регистрирај ја тука колата, доколку си резидент.

Многу ми е интересно како за све се жалиме, а прва прилика гледаме нешто да забошотиме, па патишата не чинеле, па немало огради, па не фрлиле сол... а бегаме од давачки за една кола. И немојте со муабетот ама политичарите, ама државава, ама за нигде сме, пошто нели имате опција во Бугарија да одите и да живеете.
Епа пошто нели многу знаеш ајде објасними на мене зашо со словенски таблици неможам да влезам во МК со кола која е 2 недели регистрирана и првпат влага тука, имам словенски пасош,живеам во мк 5-7 месеци,поради работа одам и во словенијс 3-4 месеци зависи и влез излез праавам сигурно 10 пати годишно. Иначе плаќам давачки во МК пошто иам МК возило и реално џабе плаќам.А тие што имаат БГ пасош што мислиш го извадиле за една кола да возат или животот ги натерал на мака и оваа наша посрана држава.Па и да де отпишеш од сдреса на живеење пак ќе треба да плаќаш данок на имот тука и тоа повеќе,така да не рипај многу.Темата е од кај е тој закон сега и каде го пишува, што да преземат луѓето што се засегнати

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #158 на: 16 Март 2022, 16:06:48 pm »
А да пробаш со словенечки да влезеш?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #159 на: 16 Март 2022, 17:10:29 pm »
@andrej_111 а што си толку наапан, нешто лично ти е криво што некој поминал поевтино со регистрација/царина.

никаде не се прави како кај нас со странски возила, едноставно ако го возиш подолго од x месеци задолжително е такси и регистрација/осигурување во таа држава.

а не забрана за влегување со некои изговори, не официјални закони.

каков се крш се вози(euro1, 2), со македонски таблички и поминува на технички, а не проблем се бугарски возила

Никаде не се законите лабави како кај нас. Никаде не смееш да возиш кола со странски табли 1-2-3-4-10 години во друга држава. Незнам што сте волку напети вие со други таблици. Ете земи со МК таблици оди вози во Германија 2 години.

И каков е тој неофицијален закон? Или има закон испаднат во Сл. Весник или нема. Нема такво нешто како неофицијален закон.

Никаде во светот не се толку попустливи на тема странски возила како што е тоа кај нас. Во Шведска се малце полабави наспрема другиот дел од Европа и тоа е тоа.

Jas sum vozel kola so makedonski tablici blizu dve godini vo drzava clenka na EU. Pritoa sum bil i poveke od 6 meseci tamu bez izlez od drzavata i ne sum imal problem. Ednas prasav na granica kolku vreme smeam da ja vozam kolata tamu i odgovorot so nasmevka mu bese kolku sto ke ti izdrzi kolata, ako izdrzi 20 godini vozi ja 20 godini.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #160 на: 16 Март 2022, 17:17:07 pm »
Минатата недела бев со 9 месеци од последна вакцина, не направија проблем.

Иначе ако имате БГ таблици, има нов закон од пред некој ден, не знаеја ни на граница точно како што ама на кратко: ако немате одјавено МК адреса а имате двојно државјанство, нема да ве пуштат да влезете во МК со кола на БГ таблици. Тоа ни се деси нас.
Jas ke odam so mk vozilo za bugarija ama od 7 mart mi se pominati tie 9 meseci od vakcinata najverojatno ke treba da vadam psr test ili? Nekoj sto bil skoro da mi kaze?

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Da treba pcr
270 dena od vtora doza vazi vakcinata. Jas pominav minatata nedela so 277 dena od vakcina i mi baraa pcr.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #161 на: 16 Март 2022, 17:24:15 pm »
@andrej_111 а што си толку наапан, нешто лично ти е криво што некој поминал поевтино со регистрација/царина.

никаде не се прави како кај нас со странски возила, едноставно ако го возиш подолго од x месеци задолжително е такси и регистрација/осигурување во таа држава.

а не забрана за влегување со некои изговори, не официјални закони.

каков се крш се вози(euro1, 2), со македонски таблички и поминува на технички, а не проблем се бугарски возила

Никаде не се законите лабави како кај нас. Никаде не смееш да возиш кола со странски табли 1-2-3-4-10 години во друга држава. Незнам што сте волку напети вие со други таблици. Ете земи со МК таблици оди вози во Германија 2 години.

И каков е тој неофицијален закон? Или има закон испаднат во Сл. Весник или нема. Нема такво нешто како неофицијален закон.

Никаде во светот не се толку попустливи на тема странски возила како што е тоа кај нас. Во Шведска се малце полабави наспрема другиот дел од Европа и тоа е тоа.

Jas sum vozel kola so makedonski tablici blizu dve godini vo drzava clenka na EU. Pritoa sum bil i poveke od 6 meseci tamu bez izlez od drzavata i ne sum imal problem. Ednas prasav na granica kolku vreme smeam da ja vozam kolata tamu i odgovorot so nasmevka mu bese kolku sto ke ti izdrzi kolata, ako izdrzi 20 godini vozi ja 20 godini.

Си имал среќа,а и зависи од земја до земја.Колега возеше 2г со Мк табли низ Германија ама се тресеше да не го фатат.
И јас возев едба година без возачка низ цела Европа,ама ако ме фатеа ќе беше друга песна.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #162 на: 16 Март 2022, 20:46:23 pm »
Денес си дојде братучед ми од Германија со возило со германски таблички. Натаму отиде со возило со Мак таблици ама во Полиција му рекле дека неможе да го вози над Х месеци па реши да го прати тоа возило наваму и да си купи ново таму. Преселен е таму пред 85 дена и првпат идеше наваму со новото возило, всушност и првпат минеше граница со тоа возило. Со туристичка виза од 3 месеци беше таму. Сега си дојде за да среди за работна одкако најде работа.
Има само Македонски пасош, жена му со работна виза од 3 месеци е(Ги давам сите овие инфа за да нема никакви непознаници).

Го прашав баш за на граница дали имал некакви проблеми со колата и таблиците и ми рече дека поминал секаде апсолутно без никаков проблем. Никаков.

Инаку за возење со странски табли проблем секогаш е ако се направи сообраќајка и си крив на пример, тогаш на човекот што треба да си наплати штета му се комплицира животот од причина што некој друг сакал да заштеди некое евро.

Јас сум против тоа да има толку големи царински давачки, да се плаќаат глупи дополнителни давачки и слично, ептен несакав и јас да давам. Ама што да се прави, тука сме се погодиле да живееме и тоа е....
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #163 на: 17 Март 2022, 00:07:29 am »
Germanska i bugarska tablica ne se isti ni pod razno :)
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6850
  • French diamond
« Одговори #164 на: 17 Март 2022, 00:59:15 am »
Со Мк табли во Германија смејш само 6 месеци, после или ќе ја префрлиш на швабски или назад.