Автор Тема: Закон и начини за возење на бугарски табли  (Прочитано 66457 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
Одг: Закон и начини за возење на бугарски табли
« Одговори #90 на: 27 Мај 2021, 20:26:30 pm »
Ја би се срамел да возам кола со бугарска регистрација

^- Со овие давачки што скоро стигаат 45% плус на тоа што си ја купил колата во Геманија, за да мрзливата и пренатрупана рамковна администрација лапа плата и политичарите да ги крадат парите... ако имам шанса на јужно африкански таблички ќе возам. 

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #91 на: 27 Мај 2021, 22:34:39 pm »
На било какви,само не бг. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #92 на: 15 Март 2022, 00:35:02 am »
‼️Важно известување од член:‼️

Od utre ke ima akciska kontrola, za stranski vozila(bugarski tb) zaedno so Carinska uprava, nema da moze da se upravuva bugarsko vozilo so makedonski dokumenti, veke e zapocnato po granicni premini, ne pustaat ni vlez ni izlez so mk pasos a upravuvas bugarsko vozilo. Ke gi odzemaat vozilata i kaznata ke bide kako carinski prekrsok.

Има ли некој инфо за ова?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #93 на: 15 Март 2022, 00:49:31 am »
Има решение. Треба одјавување од Македонија како место на живеење и пишување Бугарија,. Ако е човек невработен не е проблем, но за вработен човек во МК фирма е проблем. Не важи пензиското и здравственото осигурвање доколку се направи одјава.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #94 на: 15 Март 2022, 06:50:21 am »
Да, решението е да се регистрира возилото во МК. Така не прават проблем и не пишува царински прекршок.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5857
« Одговори #95 на: 15 Март 2022, 07:00:18 am »
Да пуштат паушал по 30.000 денара царинење државата ќе се наполне пари од БГ возила,јас проверив на давачки за возила и ми излезе сума 100.000 ден вклучено и МК регистрација,како никојпат вработен у МК премногу ми е...

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #96 на: 15 Март 2022, 07:43:51 am »
Да пуштат паушал по 30.000 денара царинење државата ќе се наполне пари од БГ возила,јас проверив на давачки за возила и ми излезе сума 100.000 ден вклучено и МК регистрација,како никојпат вработен у МК премногу ми е...

Рики, зошто за се мора да даде државата?
100000ден ти е сега, пред некој период имаше акција која си ја игнорирал и таму северџанија даде попуст за царинење на коли кои што веќе беа влезени пред одреден датум. Претходно царините беа помали и немаше цо. Не си сакај да ја префрлиш, знам, боли два пати да дадеш пари, ама и тоа треба да се пресмета во моментот кога се одлучува да се купи возило. Да си ја донесеше од германија право у северна ќе си бидеше раат, ваќа дупло ќе ти излезе.

П.С ако ти е скапо или вработи се или продај ја, трето нема.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5047
  • The Spartan General
« Одговори #97 на: 15 Март 2022, 07:52:31 am »

Рики и ти нема да добиеш разбирање на ова тло со твојата аргументација. Мој предлог е да си ја возиш до трт и да не му се секираш многу многу.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #98 на: 15 Март 2022, 08:26:57 am »
Се збори као демек 2недели ќе имале контрола па ќе олабавеле

Присутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3811
« Одговори #99 на: 15 Март 2022, 08:28:28 am »
Pa ako e taka ne vozete 2 nedeli majka mu stara 😁

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #100 на: 15 Март 2022, 08:55:01 am »
Јас уште не можам да го пофатам моментот да плаќам давачки во туѓа држава за возило а да возам во својата и нормално како секој балканец да се жалам од својата држава.
Да свесни сме, ни ги крадат парите, ама од друга страна сами сме си криви, истите партии се 30 години и во локална и централна власт.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1773
« Одговори #101 на: 15 Март 2022, 09:20:43 am »
Јас се чудам зошто не искористивте 50% попуст кога даваа... Таква понуда да имаш и да се жалиш, не е оправдано.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 551
« Одговори #102 на: 15 Март 2022, 09:22:18 am »
Да, решението е да се регистрира возилото во МК. Така не прават проблем и не пишува царински прекршок.

Логика бе батка.

Државата даде и повеќе од доволно со законот за 50% давачки и повеќе од доволно се наполни пари. Што е до мене, граѓанин со престој во Македонија (без разлика дали има и странски документи), а странско возило, или на царина или на отпад. Под мач бато.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #103 на: 15 Март 2022, 09:26:38 am »
Јас немам БГ Пасош (за жал), само кажав како е решението зошто еден познаник баш ми кажа дека стегнале и на граница имал одредени проблеми па ќе ги префрлал сега колите на МК табли. Инаку него колите му се на БГ фирма и истата фирма е активна односно не е само за колата основана.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
    • ibiz.mk
« Одговори #104 на: 15 Март 2022, 09:34:31 am »
@andrej_111 а што си толку наапан, нешто лично ти е криво што некој поминал поевтино со регистрација/царина.

никаде не се прави како кај нас со странски возила, едноставно ако го возиш подолго од x месеци задолжително е такси и регистрација/осигурување во таа држава.

а не забрана за влегување со некои изговори, не официјални закони.

каков се крш се вози(euro1, 2), со македонски таблички и поминува на технички, а не проблем се бугарски возила