Автор Тема: Макпетрол или Лукоил ???  (Прочитано 14134 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Одг: Макпетрол или Лукоил ???
« Одговори #30 на: 28 Февруари 2024, 17:49:57 pm »
Tocno do nova god 2024 prethodno eve godini i godini sum staval na Makpetrol celo vreme i benzin i plin. Koga pred 3 god se prefrliv na dizelov seuste bev na makpetrol sve do nova godina. Se prefrliv na Lukoil i mozam da kazam deka so nivna nafta kako za nijansa da imam pomala potrosnja i pomeko kako da mi raboti dizelov.
Za benzin i plin neznam nesum staval tamo.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7076
« Одговори #31 на: 28 Февруари 2024, 17:53:47 pm »
На стариот Голф ставав дизел на Макпетрол, на новиот ставам (ставив, еднаш) бензин на Макпетрол. Во колата на татко ми се става бензин од Макпетрол. Не сум имал никакви проблеми ни јас со моите коли, ни татко ми со неговата.
Струја од кај ставаш?

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2171
« Одговори #32 на: 28 Февруари 2024, 17:55:30 pm »
Со плин од макпетрол, поќе км сум поминвал, ама ептен се осеќаше потромава колата. Со лукоил помалку км ама се осеќа како поќе сила да има.
И само на лукоил ставам плин.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #33 на: 28 Февруари 2024, 18:12:54 pm »
Цитат
токму поради агресивната нафта со адитиви против замрзнување на Лукоил

Па пред нецел месец се фрлаа дрва и камења поради смрзната нафта од Лукоил?
Или нешто се сменило од 2018?

Никаква разлика од Лукоил и Макпетрол немам осетено, ниту со бензин95 ниту со дизел.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #34 на: 28 Февруари 2024, 18:51:35 pm »
Кај мене со лукил гориво секоја една кола помалку ми трошела.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #35 на: 28 Февруари 2024, 18:56:45 pm »
Макпетрол само ако сум на резерва и ми е успат. Лукоил или окта сеедно. Не е толку дека има разлика во гориво туку повеќе е во кој џеб оди профитот.

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2171
« Одговори #36 на: 28 Февруари 2024, 19:00:47 pm »
Кај мене со лукил гориво секоја една кола помалку ми трошела.

А ацетон од Зегин, Еурофарм или Наде 2 нокти ефтино?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5922
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #37 на: 28 Февруари 2024, 19:03:25 pm »
Од Окта (барем Прилеп) избегнувајте плин. На другата кола се чистеше и отвораше расплињачата, навистина се поминуваат на цел резервоар +50 или +100км, но не вреди. Плинарот (доста добар мајстор) ме советуваше така, не била прва кола со проблем со точење на плин од Окта.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #38 на: 28 Февруари 2024, 19:04:54 pm »
На стариот Голф ставав дизел на Макпетрол, на новиот ставам (ставив, еднаш) бензин на Макпетрол. Во колата на татко ми се става бензин од Макпетрол. Не сум имал никакви проблеми ни јас со моите коли, ни татко ми со неговата.
Струја од кај ставаш?
Само премиум - од ветер и сонце.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #39 на: 28 Февруари 2024, 19:30:19 pm »
Струја од кај ставаш?

Од комшијата. :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1011
« Одговори #40 на: 28 Февруари 2024, 20:04:33 pm »
Од Макпетрол се откажав, константно поголема потрошувачка и дури и со октански адитив на 100 октанската мапа не работи целосно ко што треба. Шел или Гулф 98ца (кои наводно носеле Шел гориво, не знам колку е вистина муабетов ама ептен добро работат 3 коли по дома што ги имаме).

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1728
« Одговори #41 на: 28 Февруари 2024, 20:19:10 pm »
Tocno do nova god 2024 prethodno eve godini i godini sum staval na Makpetrol celo vreme i benzin i plin. Koga pred 3 god se prefrliv na dizelov seuste bev na makpetrol sve do nova godina. Se prefrliv na Lukoil i mozam da kazam deka so nivna nafta kako za nijansa da imam pomala potrosnja i pomeko kako da mi raboti dizelov.
Za benzin i plin neznam nesum staval tamo.
Како ја пресмета таа нијанса?

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
« Одговори #42 на: 28 Февруари 2024, 21:40:50 pm »
конкретно за дизелот од макпетрол која е разликата од поскапиот био и обичниот дизел и дали поскапиот е подобар за 1.4HDi мотор со 68Hp, разликата во цена е занемарлива бидејќи возилото и онака не е голем потрошач, прашањето е за тоа дали моторот ќе види некој бенефит оти 5-60 ден. на резервоар гориво е занемарлива пара.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5922
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #43 на: 28 Февруари 2024, 21:48:31 pm »
Бенефит гледа само старата бошпумпа. Во новите возила со комон реил систем прави проблем, може да видиш полно примери по форуми низ Србија, Македонија и останати балкански земји.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1837
« Одговори #44 на: 28 Февруари 2024, 21:53:36 pm »
конкретно за дизелот од макпетрол која е разликата од поскапиот био и обичниот дизел и дали поскапиот е подобар за 1.4HDi мотор со 68Hp, разликата во цена е занемарлива бидејќи возилото и онака не е голем потрошач, прашањето е за тоа дали моторот ќе види некој бенефит оти 5-60 ден. на резервоар гориво е занемарлива пара.
Na sekoe vozilo kaj kapaceto pisuva dali moze samo dizel obicen ili i bio dizel ako stavis bio a ne e voziloto za bio problemi ke si sozdades od toa sto sum cital