Автор Тема: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde (2010)  (Прочитано 163669 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde (2010)
« Одговори #210 на: 17 Јануари 2018, 10:12:22 am »
6 сервиси за 10.000км, Алфа си е Алфа ;D

помислив да пишам со ѕвездички пошто знаев дека тоа ќе биде тема на разговор, ама под сервис иде:

1. редовен, веднаш по купување
2. свеќици на мое исистирање
3. каиши итн. на мое инсистирање
4. акумулатор
5. сијалици
6. центрирање

(така ми се заведени, па од тука високата бројка на сервиси 8))

очекувам наредниве 10.000км значитечно да се намали бројот на сервиси ;D

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #211 на: 17 Јануари 2018, 10:42:38 am »
Како не те мрзи ваква статистика да си водиш... Башка, срце ќе ме фати кога ќе прерачунам колку пари сум дал.
"ги пишав сумиве за евентуално ако сака некој да прави слична екскурзија со ваков тип на половно возило, да знае што да очекува :)"
Просечното маЌедонче очекува: купи ја, искорни ја од тркање 2 месеца, удри хемиско и полирка, ќари некое евро при препродажба.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #212 на: 17 Јануари 2018, 11:00:48 am »
не ме мрзи, апликација си води статистика :)
просечно маќедонче во 10.900 еур гледа А6 3.0 тедеи 2006 + мече Е класа 2004 за жената, ама треба некој да избега од просекот ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #213 на: 17 Јануари 2018, 11:06:16 am »
Јас имам слична евиденција, кај мене трошокот од 25.05.2015 до 23.08.2017 e 2500 евра. речиси пола од таа сума се гумите и бандашите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #214 на: 17 Јануари 2018, 11:07:17 am »

помислив да пишам со ѕвездички пошто знаев дека тоа ќе биде тема на разговор, ама под сервис иде:

4. акумулатор
5. сијалици
6. центрирање

Трошоците се сосема рационални и очекувани. Било кое возило кое што би го купил половно ќе ги помине истите сервисни циклуси кои што ги имаш наведено.

Муабетот "алфа е се расипува" е сосема без предметен, затоа што од искуствата изнесени на форумов, повеќе дефекти се случуваат на возила што не се Алфа Ромео.

Голем удел во трајноста и надежноста на возилото игра и свеста на сопственикот кога да интервенира превентивно со цел да избегне поголема беља.

Еве на пример сервисот под број 3.

Марјан сменил каиши иако не требало да ги смени, ама чисто заради душевна нирвана и мирна глава при патување човекот си превземал мерки.

Како што кажа @marmalad просечното македонче ќе ја откорне колава од возење, ќе и смени уље на 30.000 затоа што "нема гајле брат, лонг лајф е уљето, јака е машинава, трпи" и после ќе бара научен конзилиум на форум зашто му свети чек енџин.

Поентата ми е дека во принцип не постои лошо возило (нормално со мали исклучоци), постои неодговорен сопственик кој што очекува премногу за парите што ги платил.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #215 на: 17 Јануари 2018, 20:01:32 pm »
Поентата ми е дека во принцип не постои лошо возило (нормално со мали исклучоци), постои неодговорен сопственик кој што очекува премногу за парите што ги платил.

А замисли, постои лошо возило Алфа ромео и постои цепидлака од возач што не очекува ништо од толку пари за сервиси... win-win :D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
« Одговори #216 на: 17 Јануари 2018, 20:30:08 pm »
За да пројдиш 10к километри си потрошил 230 илјади денари. Скапа кола е алфава за возење.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #217 на: 17 Јануари 2018, 20:42:51 pm »
Aјааа барање влакно у јајце, извадете и вие парите на маса, купете турбо бензин со 250+ коња, па ќе ве прашам за трошоците отпосле? Башка што Марјан потрошил пари за нешто што не морал да го смени, ама сепак го сменил.
Уствари ќе купите ама како викенд возило, чисто сумњам дека некој ќе се осуди за возило за секојдневни потреби од ваков тип, а уште помалку да помине 10000км за 8 месеци :D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8949
  • Пичлеме
« Одговори #218 на: 17 Јануари 2018, 20:46:03 pm »
Ќефот се плаќа. Алфа и Ајфон, то су срца две.
Ама па кој ни е крив кога ни е куса чергара нас закрепостените селани, ќе си љубомориме кога од шега некој фрла пари за сервис онолку колку шо ни коштаат колите ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #219 на: 17 Јануари 2018, 20:47:37 pm »
Секако дека ќе се осуди.

И втора работа тоа беше половно возило што отиде кај марјанот. Согласно тоа мислам дека следниве 10000 километри ќе се каде каде поефтини од првите.

Она што може да се заклучи од неговото излагање е колку чини купување на половно возило. Па макар и да е со многу малку километри.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #220 на: 17 Јануари 2018, 20:51:56 pm »
Истиве пари може да ги потрошиш и за лада, ако така се осеќаш. Не е до Алфата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
« Одговори #221 на: 17 Јануари 2018, 20:54:01 pm »
Ако купиш 10 лади по 400 евра...да можиш :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #222 на: 17 Јануари 2018, 20:56:16 pm »
Се зависи во кој момент ќе се купи возилото и колку е тоа малку км. Јас Минито го земав со помалце од 30к км, една година стари гуми, сервисирано исклучиво во Маккар и затоа првата година, а и во наредните 3 колку што беше кај мене вкупно не потрошив толку колку марјанот во првата година.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #223 на: 17 Јануари 2018, 20:56:45 pm »

4. акумулатор
5. сијалици
6. центрирање

Сосема коректна постапак за возило што не си сигурен како било чувано а сакаш да го имаш и безгрижно да го тераш. Јас кај мене заменив разладна течност и течност за кочници, и напаравив хемиско. За уље во мењач два пати ме пишманат во Ми-Да, ама на следен редовен и тоа ќе го сменам.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #224 на: 17 Јануари 2018, 21:08:46 pm »
Терај другар ако си моќен вози и не се замарај. Кога кај нас ќе се спомне половна кола одма асоцира на канта затоа што никој не одржува по пропис, затоа на некои им е чудно толку пари дадени за твојава.